Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Iltapäiväväsymys vaanii varttunutta kuljettajaa

Kuljettajan ikääntyessä riski nukahtaa rattiin iltapäivällä lisääntyy. Väsymyksestä johtuvia onnettomuuksia sattuu erityisesti miehille, kesäaikana ja hyvissä ajo-oloissa. Riskiä lisää se, etteivät varttuneet mieskuljettajat tiedosta riittävästi väsyneenä ajamisen vaaroja.
Etenkin 56-vuotiaita ja sitä vanhempia mieskuljettajia vaivaa alkuiltapäivällä liikenteessä väsymys. He myös aiheuttavat yli viidenneksen väsymykseen liittyvistä vakavista liikenneonnettomuuksista. Suuri osa tämänikäisistä kuljettajista ajaa väsyneenä klo 12 ja 18 välillä. Nämä varttuneemmat mieskuljettajat ovat yöaikana liikkuvien nuorien mieskuljettajien jälkeen suurin ryhmä, jota väsymys vaivaa.

Väsymys heikentää myös jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta. Väsynyt kulkija kaatuu useammin kuin virkeä ja on vaarassa joutua auton yliajamaksi tietä ylittäessään ja risteyksissä.


Sisäinen kello vaikuttaa

Moni iäkäs nukkuu öisin huonosti ja ottaa sen vuoksi iltapäivätorkut. Nokosiin tottunut väsyy helposti iltapäivällä, ellei hänellä jostain syystä olekaan mahdollisuutta torkkuihin.

Myös sairaudet ja niiden hoitoon käytettävät lääkkeet voivat vaikuttaa vireyteen. Pienikin määrä alkoholia voi merkittävästi lisätä lääkkeiden väsyttävää vaikutusta.

Usein väsymystä ja tokkuraa on vaikea itse arvioida. Varmoja merkkejä siitä ovat väsymyksen tunne, haukottelu ja keskittymisen vaikeutuminen.

Virkeänä liikenteessä

Liikenneturva viettää valtakunnallista Ikäihmisten liikennepäivää vanhustenviikolla 8.10. Päivän merkeissä. Liikenneturvan aluetoimistot järjestävät eri puolilla maata väsymystä käsitteleviä tapahtumia ja luentoja sekä ovat mukana erilaisissa tempauksissa ja toritapahtumissa.

(Liikenneturva)

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi