Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Käytössä hyvin kestävät älypuhelimet tärkeitä nykyajan yrityksille

Älykkäillä toiminnoilla varustetut puhelimet ovat mullistaneet monien teollisuus- ja palveluyritysten toiminnan. Älypuhelimet ovat nykyään itsestään selvä apuväline tietojen keräämisessä, viivakoodien lukemisessa ja inventoinnissa. Lisäksi puhelimia käytetään aina vain vaativammissa ympäristöissä, mikä asettaa aivan uusia vaatimuksia niiden kestävyydelle. Puhelinten kestävyys ei kuitenkaan valitettavasti ole kehittynyt yhtä nopeasti kuin niiden sisältämä tekniikka, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

 

Älypuhelimet ovat nykyään tärkeä apuväline mm. huoltoteknikoille, rakennusmiehille ja ammattikuljettajille. Niitä käytetään monenlaisissa tehtävissä, kuten tietojen syöttäminen, kommunikointi liiketoimintajärjestelmien kanssa, tietojen vahvistaminen, maksutapahtumat ja toimenpiteiden dokumentointi. Nykyajan älypuhelimet on kuitenkin tarkoitettu pääasiassa tavallisille kuluttajille, eivätkä ne sen vuoksi useinkaan sovi käytettäväksi vaativissa ympäristöissä.

– Jos puhelin reistailee, tuotanto pysähtyy, mikä vaikuttaa välittömästi tuottavuuteen, toteaa Bo Simon Larsen, Intermecin Nordic Regional Manager. Tuotantohävikit (ei puhelimen ostohinta) ovatkin puhelinhankintojen ehdottomasti suurin kustannuserä. Ne muodostavat 41 % puhelimen yhteenlasketuista elinkaarikustannuksista.

Valitse kulutusta kestävä puhelin

Kuluttajamarkkinoille tarkoitetuista älypuhelimista 50–90 % kestää käytössä vain muutaman vuoden, kunnes ne on aika vaihtaa uuteen. Niitä ei ole suunniteltu kestämään kymmeniä tuhansia kosketusnäytön painalluksia, pudottamista tai käyttöä sateessa. Siksi yritysten on tärkeää etsiä markkinoilta erityisen vankkatekoisia ja kestäviä puhelimia.

– IP54-luokitelluissa puhelimissa puhelinten tavallisimmat heikot kohdat on vahvistettu, ja laskemme niiden sen vuoksi kestävän 3–5 vuotta, Bo Simon Larsen toteaa. Ennen kaikkea näytön vaurioituminen sekä antenneissa ja lisävarusteissa esiintyvät ongelmat tekevät mobiililaitteista käyttökelvottomia.

Kestävissä puhelimissa on kova näyttö, joka ei halkeile tai naarmuunnu kovin herkästi. Lisäksi niissä on näppäimistö, joka kestää puhelimen käyttöympäristössä esiintyviä hiukkasia ja kosteutta.

Vankkatekoisen älypuhelimen kokonaiskustannukset (Total Cost of Ownership, TCO) ovat markkina- ja strategiatutkimusyritys Venture Development Corporationin (VDC) mukaan 2 355 Yhdysvaltain dollaria vuodessa, mikä vastaa noin 1 600 euroa. Kokonaiskustannus on siten 34 % alhaisempi kuin kuluttajille tarkoitetuissa puhelimissa.

Tärkeä valinta

Intermec on koostanut tärkeät näkökohdat ja laatinut toimivat kriteerit vaativia käyttöympäristöjä kestävien puhelimien valitsemista varten.

– Kriteeriemme avulla satojen eri vaihtoehtojen joukosta voidaan karsia kourallinen puhelimia, jotka pitkän käyttöikänsä lisäksi myös varmistavat nopean investoinnin tuottoprosentin (Return on Investment, ROI) eli lyhyen investoinnin takaisinmaksuajan. Kutsumme tätä nimellä ”ROR”, Return On Ruggedness, Bo Simon Larsen kertoo.

Puhelimista on tullut pelkkien viestintävälineiden sijaan keskeisiä tuotanto- ja toimintayksiköitä, mikä edellyttää uudenlaisia ostokriteerejä. Aikaisemmin puhelin valittiin koon, painon ja ostohinnan perusteella, mutta nykyään on otettava huomioon myös seuraavat seikat:

1. Tärkeimpiä ominaisuuksia ovat puhelimen kestävyys ja käyttöikä sekä muut tässä artikkelissa kuvatut asiat
2. Käytön helppous, käyttäjän on saatava osallistua puhelimen valintaan
3. Toiminnallisuus, puhelimessa on oltava käyttäjän tarvitsemat ohjelmistot ja toiminnot
4. Ohjelmistojen on sovittava yrityksen toimintaan ja myös tulevien päivitysten on toimittava moitteettomasti.

IP, vaativa standardi

Mitkä kriteerit puhelimen on sitten täytettävä ollakseen todella vankkatekoinen? Vankkatekoisuus ja kestävyys ovat subjektiivisia käsitteitä eivätkä anna sen vuoksi kovin hyvää kuvaa puhelimen käyttöominaisuuksista. Onneksi on olemassa myös objektiivisia standardeja. Yksi on Yhdysvaltojen puolustusministeriön asettama MIL-standardi, joka sisältää kuitenkin paljon parametreja ja on hieman liian monimutkainen.

Intermecin mukaan paras on ”Ingress Protection (IP)” -standardi, jossa IP:n perässä on kaksi numeroa. Toinen ilmoittaa hiukkassuojan asteikolla 0–6 ja toinen kosteussuojan asteikolla 0–8. IP54 esimerkiksi tarkoittaa sitä, että puhelin on suojattu pölyltä ja että se kestää kevyttä sadetta.

Putoamissuoja

Puhelimet myös putoavat silloin tällöin lattialle esimerkiksi taskusta. Monet valmistajat edellyttävätkin sen vuoksi niiden kestävän ainakin metrin pudotuksen. Puhelimia käytetään kuitenkin usein rinnan korkeudella, minkä vuoksi niiden on Intermecin Bo Simon Larsenin mielestä kestettävä pudotus siltä korkeudelta, myös betonilattialle.

– Meidän mukaamme puhelinta voidaan pitää vankkatekoisena vain, jos se vastaa vähintään IP54-standardin vaatimuksia ja kestää pudotuksen sekä asfaltille että betonille, Bo Simon Larsen kertoo. Yksi tällainen puhelin on valikoimamme CS40, mutta markkinoilla on myös muita näitä tiukkoja vaatimuksia vastaavia malleja.

Myös puhelinten lisävarusteet, kuten kaapelit ja koskettimet, menevät helposti rikki. Ulkoisia varusteita tulee sen vuoksi olla mahdollisimman vähän, ja sisäänrakennettu antenni on aina paras vaihtoehto.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi