Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Maksaminen muuttuu: alle vuosi aikaa valmistautua 18.02.10

Maksaminen muuttuu. Yhtenäiseen euromaksualueeseen siirtyminen merkitsee myös Suomessa uuden kansainvälisen maksustandardin ja kansainvälisten tilinumeroiden käyttöönottoa. Aikaisemmin maksamisessa käytetyt kansalliset standardit korvautuvat uusilla vuoden loppuun mennessä. Yritysten on tehtävä suuria järjestelmämuutoksia viimeistään tämän vuoden aikana.

Muutokset liittyvät yhtenäisen euromaksualueen eli SEPAn (Single Euro Payments Area) käyttöönottoon. Sen tavoitteena on luoda maksamisen peruspalveluille yhtenäiset käytännöt ja standarditaso. SEPAn siirtymäkausi kestää vuoden 2010 loppuun, johon mennessä välttämättömät muutokset tulee olla tehty yrityksissä ja julkishallinnon organisaatioissa. \”Yritysten kannattaa viimeistään nyt aloittaa tarvittavat toimet sekä taloushallinnon- että pankkiyhteysohjelmistojen päivittämiseksi SEPA-aikaan\”, sanoo Finanssialan Keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

SEPA-tilisiirto otettiin käyttöön vuoden 2008 alussa, jolloin yhtenäiseen euromaksualueeseen siirtymisen kolmivuotinen kausi käynnistyi. Siirtymäajan päätyttyä SEPA-tilisiirto korvaa kokonaan kotimaisen tilisiirron ja kansainvälinen tilinumero IBAN*) kotimaisen tilinumeron.

Tilisiirto on suomalaisen maksujenvälityksen perusta. Maksutoimeksiantojen konekielisyysaste on pitkään ollut lähes 97 prosenttia. Yhtenäiseen euromaksualueeseen siirtymisen myötä standardit muuttuvat, mutta pankkien maksupalvelujen taso pysyy entisellään. Asiakkaille muutos merkitsee mm. kansainvälisen tilinumeron ja pankin BIC-koodin**) käyttöä maksamisessa. Ne tulevat pakollisiksi laskuissa ja tilisiirtolomakkeissa heinäkuun alusta alkaen.

SEPA-suoraveloitus käyttöön

Tuoreen pankkien siirtymäsuunnitelman mukaan SEPA-suoraveloitus käynnistyy Suomessa toimivilla pankeilla viimeistään marraskuussa 2010. SEPA-suoraveloitus mahdollistaa rajat ylittävän suoraveloituksen SEPA-alueella. Suomessa toimivat pankit suosittelevat Suomen kansallisen suoraveloituksen korvaamista kuitenkin e-laskuun perustuvalla ratkaisulla.

Tavoitteena on myös siirtyä magneettijuovaan perustuvista yleismaksukorteista turvallisempiin sirullisiin kortteihin vuoden 2010 loppuun mennessä. Kaikissa käteisautomaateissa on jo siruominaisuudet ja sirullisten maksupäätteiden osuus kauppojen maksupäätteistä kasvaa koko ajan.

Siirtymäaikataulu koostuu useista välietapeista, joiden päivämääriä ovat:

– IBAN ja BIC pakollisia laskuissa ja tilisiirtolomakkeilla 1.7.2010 alkaen kotimaisen tilinumeron rinnalla

– Tilisiirron siirtymäaika päättyy 31.12.2010

– Varsinaisen siirtymäajan päätyttyä pankeilla ja ohjelmistotaloilla on mahdollisuus jatkaa poistuvien palveluiden tarjoamista erityispalveluina 31.10.2011 asti

– Pankit eivät 31.10.2011 jälkeen ota vastaan maksuja kansallisia maksuaineistomuotoja käyttäen eivätkä ilman saajan IBAN- tilinumeroa.

– Kotimaisessa pankkien välisessä maksujärjestelmässä ei välitetä tilisiirtoja eikä toistuvaissuoritustapahtumia kuten palkkoja tai eläkkeitä 31.12.2011 jälkeen.

Siirtymäajasta ovat sopineet Suomessa toimivat pankit ja Suomen SEPA-foorumin ydinryhmässä mukana olevat yritykset, järjestöt ja valtionhallinnon edustajat. Myös Suomen Pankki ja Finanssivalvonta hyväksyvät Suomen aikataulun SEPA-tilisiirtoon siirtymiseksi.

Lisää SEPAsta Finanssialan Keskusliiton verkkosivustolla: www.fkl.fi

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi