Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Palvelukonseptit tärkeä osa pitkälle tulevaisuuteen ulottuvaa tuotekehitystyötä

Tammermatic Groupiin kuuluva autonpesukoneiden markkinajohtaja Tammermatic Oy luotaa tuotekehityksessään pitkälle tulevaisuuteen. Tammermatic Group -konsernin toimitusjohtaja Juha Soutolahden mukaan pitkään jatkunut huoltamoalan rakennemuutos näyttää suuntaa autonpesukoneiden valmistajalle. Tammermatic tarjoaa yrittäjille muun muassa toimialalla uutta, ainutlaatuista etävalvontapalvelua sekä kumppanuussopimusta, joka mahdollistaa pesupalveluliiketoiminnan käynnistämisen ilman raskaita investointeja.

Tammermatic Oy toi markkinoille keväällä Osinkokone-konseptiin perustuvan toimintatavan, joka tarjoaa huoltamoyrittäjille, kauppaketjuille ja muille auton pesupalveluja tarjoaville yrittäjille aivan uuden ajattelutavan oman liiketoimintansa kehittämiseen. Osinkokone-kumppanuus tarkoittaa, että pesupalveluja tarjoava yritys saa Tammermaticilta käyttöönsä ilman investointeja autonpesukoneen sekä siihen liittyvän maksulaitteen ja koko elinkaaren aikaisen ylläpidon sekä pesutoimintojen etävalvonnan. Laitevalmistaja huolehtii autonpesukoneen huolloista ja kemikaalitoimituksista sekä kouluttaa yrittäjän henkilökunnan ja antaa pesuyrittäjälle markkinoinnillista tukeaan. Osinkokoneella on 60 kuukauden täystakuu. Pesuyrittäjä puolestaan saa kaiken tämän sopimushintaan.

”Autonpesupalvelu on monella liikepaikalla merkittävä tuloksentekijä, jonka imussa kasvaa myös yrittäjän muu liiketoiminta. Tämän asian ei uskota muuttuvan tulevaisuudessakaan. Nykyaikaiset vaatimukset täyttävä, hyvän pesutuloksen takaava autonpesukone on kuitenkin investointi, joka sitoo merkittävästi pääomaa. Me haluamme uudella konseptillamme madaltaa pesupalvelujen tuottamisen kynnystä”, sanoo Tammermatic Group Oy:n toimitusjohtaja Juha Soutolahti. Kumppanuussopimus on herättänyt kiinnostusta ja useita sopimuksia on solmittu jo niin Suomessa kuin Ruotsissakin.

Etävalvonta auttaa resurssipulaan ja pienentää hiilijalanjälkeä

Tammermatic tuo markkinoille vielä tämän vuoden puolella Tammernet Vip -palvelun helpottamaan koneellisten autonpesupaikkojen valvontaa, opastusta, huoltoa ja häiriötilanteiden selvittelyä. ”Auton pesupalveluja tarjotaan nykyään usein toimipisteissä, joissa henkilökunnan tekninen osaaminen on vähäistä. Etävalvontapalvelu tulee suureksi avuksi niin yrittäjille kuin autoilijoillekin tällaisille liikepaikoille. Lisäksi palvelu vähentää huoltokäyntejä, mikä pitkien etäisyyksien maassa tarkoittaa huomattavasti vähemmän ajettuja kilometrejä”, Soutolahti sanoo.

Tulevaisuuden auto haastaa pesukonevalmistajan

Tänä vuonna 45 vuotta täyttävä Tammermatic Oy luotaa tuotekehityksessä pitkälle tulevaisuuteen. Vaikka ennustaminen on vaikeaa, jotain kuitenkin jo tiedetään. ”Jos asiaa katsotaan pesukoneiden valmistajan näkökulmasta ennustamalla 2050-luvun tilannetta varmaa on, että autokanta tulee väistämättä kasvamaan niin Suomessa kuin maailmalla. Autojen materiaalit, voimanlähteet ja kokoluokat tulevat muuttumaan. Oletettavasti myös vedestä tulee olemaan pulaa ainakin osassa maapalloa. Tämä vauhdittaa ympäristöystävällisten, likaahylkivien materiaalien kehittämistä. Esimerkiksi tuulilasin valmistajat ovat tässä jo pitkällä omassa tuotekehityksessään. Vaikka autokanta uusiutuu hitaasti, nämä asiat on meillä jo huomioitu omassa tuotekehitystyössä”, Soutolahti sanoo.

Raskaan kaluston pesukoneiden kysyntä kasvussa maailmalla

Tammermatic Groupiin kuuluva InterClean Yhdysvalloissa Michiganissa on maailman suurin raskaan

kaluston pesuratkaisujen valmistaja. Juha Soutolahden mukaan raskaan kaluston pesuosaamiselle on nyt kysyntää. ”Erityisen kysyttyjä ovat kaivosteollisuuden koneiden pesuratkaisut. Mittasuhteiltaan valtavia koneita on ennen pesty käsin, jolloin koneen pesuaika on saattanut olla 40 tuntia. InterCleanin pesuratkaisujen avulla pesuaikaa voidaan lyhentää jopa kymmenesosaan tästä. Jos koneen seisokki maksaa esimerkiksi 2 000 dollaria tunti, pesukoneen tuoma säästö kaivosyhtiölle on 72 000 dollaria pesukerralta.”, Soutolahti laskee. ”Lisäksi pesukoneet parantavat huomattavasti työntekijöiden työturvallisuutta. Käsin pestäessä on sattunut, että koneesta irronnut, tuhansien kilojen kuramassa on aiheuttanut jopa kuolemaan johtaneita onnettomuuksia.”

Suurinta kaivosteollisuuden pesuratkaisujen kysyntä on tällä hetkellä Pohjois- ja Etelä Amerikassa sekä Australiassa, mutta joitakin ratkaisuja on myyty myös Suomeen.

Positiivinen tuloskehitys

Tammermatic Groupin tuloskehitys oli vuonna 2010 positiivinen. Kasvua edellisvuoteen oli noin 10 %. Tänä vuonna konsernin tulos on palaamassa viime taantumaa edeltäneelle tasolle. Tammermatic Groupin palveluksessa on 147 henkilöä, joista 52 työskentelee Yhdysvalloissa, 83 Suomessa ja 12 Ruotsissa. Tammermatic on toimittanut henkilöautojen ja raskaan kaluston automaattisia pesukoneita 70 maahan kaikissa maanosissa

 

Lisätietoja

Tammermatic Group Oy

toimitusjohtaja Juha Soutolahti

puh. 040 199 3550

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi