Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Sweco suunnittelee ympäristöystävällistä autolauttaa

STX Finland Cruise Oy on tilannut Sweco Industry Oy:ltä kahden brittiläiselle P&O Ferries -varustamolle toimitettavan matkustaja-autolautan rungon- ja koneiston valmistussuunnittelua. Alukset toimitetaan vuosina 2010 ja 2011, ja niiden yhteisarvo on noin 360 miljoonaa euroa. Sopimukseen sisältyy optiot vielä kahdesta samanlaisesta laivasta. Alukset rakennetaan STX Europen Rauman-telakalla, jossa niiden työllistävä vaikutus on noin 1800 henkilötyövuotta.

Lautat tulevat brittiläisen P&O Ferries -varustamon Dover–Calais -reitille ja ne tulevat olemaan suurimmat Englannin kanaalissa liikennöivät autolautat. Alusten pituus on 210 metriä ja paino 49000 bruttotonnia. Ajoneuvoille on tilaa 2700 kaistametriä ja niihin mahtuu 180 rekkaa ja 195 henkilöautoa. Matkustajia voidaan kuljettaa 2000 henkeä.

– Lautat on suunniteltu mahdollisimman ympäristöystävällisiksi. Muun muassa aluksen polttoaineen kulutukselle on asetettu raja-arvot, joihin päästään aluksen hydrodynaamisesti tehokkaaksi muotoillun rungon ansiosta, kertoo Sweco Industryn Marine-liiketoimintayksikön johtaja Erkki Peni.

Swecon vastuualueella oleva valmistussuunnittelu työllistää yhtä aikaa enimmillään 40 henkilöä. Suunnittelutyö alkoi prototyyppilaivan osalta joulukuun alussa ja se valmistuu lokakuussa 2009. Sisarlaivan suunnittelu alkaa vuoden 2009 lokakuussa ja päättyy vuoden 2010 kesälomiin mennessä.

SWECO osallistuu myös kyseisten alusten perussuunnitteluun rungon lujuuslaskennan ja luokituspiirustusten sekä putkiston reititys- ja kaaviosuunnittelun osalta. Nämä työt alkoivat jo aiemmin syksyllä ja jatkuvat maaliskuun 2009 loppuun.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi