Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Ennakoi ja poista huomisen murheet Messuilla

Turvallisuuden käsite on laajentunut ja sivuaa nykyään lähes kaikkien työtä. Tampereen Messu- ja Urheilukeskus vastasi kysyntään ja järjestää syyskuussa Pohjoismaiden merkittävimmät Turvallisuus-, Security- ja Työhyvinvointimessut. Samalla pääsee mukaan ennätyksen tekoon.

Joitakin vuosia sitten yrityksen turvallisuuden katsottiin olevan kunnossa, kun varastotontin ympärillä välkehti piikkilangalla kuorrutettu aita. Erinomaisesti asiat olivat, jos leveäharteinen vartija lakaisi taskulampun valokeilalla pihan tietyin väliajoin.

Projektipäällikkö Mikael Wänskä kertoo turvallisuuskäsitteen laajentuneen.

— Turvallisuuden käsite on laajentunut ja laajenee. Enää se ei koske vain kiinteistöä ja rakennustekniikkaa, vaan tarkoittaa yhä enemmän riskien hallintaa yleensä, Tampereen Messut Oy:n projektipäällikkö Mikael Wänskä sanoo.
Kansainväliset Turvallisuus-, Security- ja Työhyvinvointi-messut kokoavat Ilmailunkatu 20:een tuhansia turvallisuusalan ammattilaisia ja yli 200 näytteilleasettajaa. Se on samalla tilaisuus verkostoitua ja hankkia uusinta alan tietoa.
— Esillä on muun muassa kuljetusten seuranta- ja paikantamisjärjestelmiä. Tieturvallisuutta pyritään parantamaan riskienhallinnan kautta. Tärkeintä on, että yritys tai yhteisö purkaa ensin omalta kohdaltaan, mitä turvallisuus heille tarkoittaa. Se voi merkitä vaikka kuljettajien lisäkouluttamista, Wänskä kertoo.
 
 

Monipuolinen ohjelma

Väkivallan ja ampumavälikohtausten takia etenkin oppilaitosten turvallisuus on herättänyt viime aikoina huolta. Koulutusta järjestäville tahoille onkin rakennettu oma seminaari. Wänskä on iloinen, että Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä saatiin puhumaan yhteistyön hyötykäytön mahdollisuuksista.

Tänä vuonna paikalle odotetaan yli 200 näytteilleasettajaa.

Myös työhyvinvointi sivuaa turvallisuutta. Työterveyslaitoksen koulutussuunnittelija Johanna Koroma kertoo mobiilista työstä ja työhyvinvoinnista liikkuvassa ja monipaikkaisessa tietotyössä. Työturvallisuuskortin ajankohtaisista asioista puhuu puolestaan Työterveyslaitoksen Mira Nokelainen.
Ohjelman monipuolisuuteen ja näytteilleasettajien hankintaan on nähty poikkeuksellisen paljon vaivaa.
— Olemme olleet aktiivisia. Mietimme keillä voisi olla uutta sanottavaa ja pyysimme mielenkiintoisia tahoja paikalle.
Yksi niistä on Pirkanmaan Yrittäjät, jotka perustivat oman turvallisuustoimikunnan. Se teetti pirkanmaalaisille yrittäjille vuonna 2011 kyselyn. Karkeasti joka viides yrittäjä ilmoitti, että heillä turvallisuusasioita ei ole edes mietitty tai niissä on parantamisen varaa.
 
 

Tule tekemään ennätystä

Viime vuoden tapaan messuille odotetaan tuhansia turvallisuusalan ammattilaisia.

Tampereen Messut Oy ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK toteuttavat Suomen suurimman poistumisharjoituksen avajaispäivänä 5.9.2012 klo 13.30. Silloin testataan kuinka suuri messuhalli saadaan tyhjennettyä nopeasti ihmisistä ison tapahtuman aikana. Harjoitus on tiettävästi Suomen suurin.
— Emme ainakaan ole kuulleet, että näin suurta olisi tehty. On hyvin harvinaista, että yleisötapahtumassa tehdään poistumisharjoitus ja että tätä voidaan yleensä testata. Koska kyseessä on alan ammattitapahtuma, oletamme, että vieraat ymmärtävät käyttäytyä, Wänskä kertoo.
Pihalle messuvieraita ei häädetä, vaan heidät ohjataan C-hallista aulaan.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi