Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Auto- ja kuljetustekniikkalajien SM-kilpailuissa paljon kiinnostavaa nähtävää

koulutuskeskus_salpausTaitaja2014-suurtapahtuma järjestetään Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa 8.-10.4.2014. Taitaja on Suomen suurin vuosittainen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat ammattitaidon suomenmestaruuksista, tällä kertaa 44 lajissa. Lisäksi nähdään kaksi näytöslajia ja yksi ammattinäytös. Tapahtumaan on vapaa pääsy, ja sinne odotetaan noin 40 000 kävijää.

[rivi korkeus=1]

Taitaja2014-kilpailujen olosuhteet ja tehtävät on rakennettu vastaamaan kunkin alan todellista työelämää. Kilpailijat valikoituivat mukaan yli 1800 semifinaaleihin osallistuneen nuoren joukosta. Taitaja2014:ssä kilpailee myös kymmeniä kansainvälisiä vierailijaosallistujia. Tapahtuman yhteydessä järjestetään TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille.

Tässä tiedotteessa tietoa auto- ja kuljetustekniikan kilpailulajeista:

• autonasennus
• autokorinkorjaus
• automaalaus
• kuljetuslogistiikka
• metsäkoneen käyttö

Taitaja2014-tapahtumassa on paljon muutakin koettavaa, esimerkiksi vauhdikas Taitaja9-loppukilpailu, jossa ysiluokkalaisten joukkueet kisaavat arjen kädentaidoissa. Lisäksi yleisö voi kokeilla omia taitojaan eri ammatteihin liittyvissä Tee perässä –pisteissä. Tapahtumassa järjestetään useita koulutukseen ja työelämään liittyviä seminaareja. Taitaja2014-tapahtuman ja pääosan lajeista järjestää Koulutuskeskus Salpaus. Yhteistyökumppaneina on satoja yrityksiä, muita suomalaisia ammattiopistoja ja Lahden seudun oppilaitoksia. Taitajan taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry.

Lisää yleisinfoa www.taitaja2014.fi
Taitaja2014 viestintä- ja markkinointivastaava Marjaana Keskitalo puh. 044 7081470 marjaana.keskitalo@salpaus.fi

Autonasennus

Autonasennuksen tehtävissä käydään läpi käytännössä koko ajoneuvo renkaista ilmastointiin ja perussähköstä turvatekniikkaan. Laji on tekninen ja vaatii mm. tietotekniikan perusosaamista.

Kaikissa kahdeksassa kilpailupisteessä tapahtuu koko ajan jotain, sillä kilpailijat suorittavat osuutensa niissä vuorotellen.  Käsittelyssä on mm. viisi tuliterää ajoneuvoa, jotka palaavat kilpailun jälkeen yhteistyöyrityksiin.

Kestävä kehitys näkyy kilpailualueella vahvasti, sillä nykyaikaisissa autokorjaamoissa on osattava lajitella ja ottaa talteen mm. öljyt, puhdistuskankaat ja kylmäainekaasut. Lajin Tee perässä -pisteessä on mahdollisuus tutustua moottoripyörän diagnostiikkajärjestelmään.

Lisätietoja: autonasennuksen lajivastaava Unto Tervo, puh. 050 526 5955, unto.tervo@salpaus.fi

Autokorinkorjaus

Autokorinkorjauksessa kilpailijan on hallittava laajasti kolarivaurioiden korjaaminen. Kilpailutehtäviin kuuluu kustannuslaskelman tekoa, hitsausta, peltivaurioiden suoristusta ja erilaisia tekniikkaan ja turvalaitteisiin liittyviä osioita. Näyttävimmät vaiheet osuvat tiistain ja keskiviikon aamupäiviin.

Kuuden finalistin ohella kilpailuun osallistuu kaksi ulkomaista tarkkailijaa. Yleisö pääsee tutustumaan läheisessä näyttelypisteessä hitsausrobottiin ja mittauslaitteisiin. Korjatut autot menevät myyntiin. Korjaaminen toteuttaa kestävää kehitystä, sillä osia vaihdetaan mahdollisimman vähän. Metalli ja muovi lajitellaan ja kerätään talteen. Lajin järjestää Oulun seudun ammattiopisto.

Lisätietoja: autokorinkorjauksen lajivastaava Jari Wiman, puh. 050 435 0808, jari.wiman@osao.fi

Automaalaus

Automaalauksen tehtäviin sisältyy osa-, paikka- ja kuviomaalausta, sävytystä, teippausta ja muovipuskurin maalausta. Automaalarin on osattava myös korjata ja pohjustaa maalattavat alueet.

Automaalauksen suoritukset tehdään osittain Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa lajialueella ja osittain Koulutuskeskus Salpauksen Vipusenkadun toimipisteessä. Suurin osa kilpailutöistä viimeistellään torstaina. Kilpailutauoilla alueella voi seurata t-paitojen koristelua kynäruiskulla. Lajiin osallistuu nais- ja miesfinalistien ohella vieraskilpailijat Norjasta ja Tanskasta.  Lajin järjestää Keudan ammattiopisto.

Lisätietoja: automaalauksen lajivastaava Petri Keltaniemi, puh. 050 415 0680, petri.keltaniemi@keuda.fi

Kuljetuslogistiikka

Kuljetuslogistiikan tehtävissä mitataan laajasti osaamista linja-autonkuljettamisesta erikoiskuljetuksiin ja yhdistelmäajoneuvon hallinnasta jätteenkuljettajan tehtäviin. Näyttävä laji tarjoaa isoja ajoneuvoja ja kuormia pääasiassa Lahden Urheilu- ja messukeskuksen ulkoalueella, jossa ovat myös metsäkoneet ja eläimet. Kahdeksan finalistia kiertää pisteissä tiistaiaamusta torstaihin puoleenpäivään asti.

Jätteidenkuljetustehtävä lajitteluineen testaa suoraan ympäristövastuullisuutta, minkä lisäksi kilpailijoiden on ajettava turvallisesti ja taloudellisesti ja vältettävä tyhjäkäyntiä. Tuomareissa on useita isojen kuljetusliikkeiden edustajia. Rahtarit ry ja Puolustusvoimat esittelevät toimintaansa lajin yhteydessä.

Lisätietoja: kuljetuslogistiikan lajivastaava Pasi Suhonen, puh. 050 538 2320, pasi.suhonen@salpaus.fi

Metsäkoneen käyttö

Metsäkoneen käyttö -lajissa arvioidaan metsäkoneen hallinnan ohella mm. tietoja metsänhoidosta, puulajeista ja ympäristöstä, oman työn suunnittelun taitoja, tuottavuutta, työturvallisuutta ja laatua. Kestävä kehitys tärkeä osa lajia, sillä kilpailijoiden on hallittava koneen huolto ja kunnossapito sekä jätteiden kierrätys.

Osa tehtävistä järjestetään ulkoalueella, jossa kilpailijat kuormaavat pysäköintialueella puulasteja ja kulkevat läheisillä lenkkipoluilla jalan läpi kolmen kilometrin metsätaitoradan. Sisätehtävissä käytetään simulaattoria.  Finalistit kiertävät pisteissä, joten nähtävää on koko kilpailun ajan tiistaista torstain aamupäivään. Mukana on myös virolainen vieraskilpailija. Lajin järjestää Etelä-Savon ammattiopisto.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi