Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Kuinka turvata lähetykset kuljetuksen aikana?

Suojaa kuljetuksilleKuka korvaa vahingot, jos lähetettävät tavarat vahingoittuvat tai katoavat kuljetuksen aikana? Yleisesti uskotaan, että kuljetusyhtiö korvaa lähetyksen täyden arvon, mutta se on kaukana totuudesta, EDI-Softin tekemä tutkimus osoittaa.

YK muodosti vuonna 1956 kansainvälisen CMR sopimuksen, jossa määritellään kansainvälisten tiekuljetusten oikeudellisia kysymyksiä. Kaikki Euroopan maat ovat ottaneet tämän kansainvälisiä kuljetuksia koskevan lainsäädännön käyttöön.

CMR sopimuksen mukaan paketin kansainvälisestä tiekuljetuksesta vastaava kuljetusliike korvaa vahingoittuneesta tai kadonneesta tavarasta noin 9 €/kilo. Esimerkiksi 540 €:n arvoisen ja 650 gramman painoisen iPadin tuhoutuessa kuljetuksen aikana, kuljetusyhtiön korvaus on: 0,650 kg x 9 = 6 €. Lähettäjän häviämä rahasumma on siis 543 €.

Joillain mailla on tosin erilainen laki liittyen kansallisiin kuljetuksiin, eli maan rajojen sisäpuolella pysyviin tiekuljetuksiin.

Mikä on huonoin paikka kadottaa paketti?

Norjalla, Ruotsilla ja Suomella kullakin on oma kansallinen kuljetuksia koskeva lainsäädäntönsä, joka määrittelee rikkoutuneen tai hävinneen tavaran korvaukseksi enintään n. 19 €/kilo. Aiemman esimerkin mukaisen iPadin korvaus olisi siis 13 € Norjan, Ruotsin tai Suomen sisäisessä kuljetuksessa. Lähettäjän häviämä summa olisi siis 527 €.

Tanskalla ei ole kansallisia kuljetuksia koskevaa lainsäädäntöä, joten Tanskalaiset kuljetusyhtiöt ovat itse asiassa vahingoista ja häviämisistä vastuussa esineen täydestä arvosta. Paitsi jos kuljetusyhtiö soveltaa NSAB2000 tai CMR sopimuksen säädöksiä, jolloin korvausvastuu on 9 €/kilo. Ei olekaan yllättävää, että useimmat Tanskalaiset kuljetusliikkeet soveltavat maan sisäisissä kuljetuksissa NSAB2000 tai CMR säädöksiä.

Iso-Britannian tiekuljetuksissa sovelletaan RHA2009 säädöksiä, jonka mukaan kuljetuksen aikana vahingoittuneen tai kadonneen tavaran korvaus on n. 1,80 €/kilo. Tämän mukaisesti korvaus iPadista olisi siis ainoastaan 1 € ja vastaavasti hävitty summa 539 €.

Maiden sisäisten kuljetusten korvaukset riippuvat siis kunkin maan kansallisesta lainsäädännöstä, joiden joukossa Iso-Britannia on suurin häviäjä. Onneksi lähettäjät voivat suojautua alhaisia korvaussummia vastaan.

Lähetysvakuutus säästää rahaa

Yritysten kannattaa siis arvioida onko heillä varaa mahdollisiin tappioihin jos tavarat vahingoittuvat tai häviävät kuljetuksen aikana.

Kuljetusten vakuuttaminen on ratkaisu taloudellisten tappioiden välttämiseksi. Kuljetusvakuutukset voi hankkia joko vuosisopimuksella tai kuljetuskohtaisesti kun kuljetettavan tavaran arvo on suuri.

Lue tästä lisää kuinka Koekken24.dk verkkokauppa vakuuttaa lähetyksensä.

 

Faktoja

  • SDR (Special Drawing Rights) on Kansainvälisen Valuuttarahaston ylläpitämä tilivaluutta, jonka arvo määräytyy eri valuuttakurssien mukaan. Valuutat ovat: Euro, Japanin jeni, Punta sekä Yhdysvaltojen Dollari.

  • NSAB2000 on Pohjoismaiden rahdinkuljettajien järjestön sekä Tanskan, Norjan, Ruotsin ja Suomen kansallisten rahdinkuljettajien yhdistysten välinen sopimus. NSAB ei ole lainsäädäntö vaan sopimus, jota kuljetusyhtiöt voivat halutessaan noudattaa.

  • Road Haulage Association on Iso-Britannian kuljetus- ja rahtialan yritysten toimialajärjestö, jonka jäsenillä on yli 100,00 Iso-Britanniassa rekisteröityä ajoneuvoa. Järjestön jäsenet noudattavat RHA2009 sopimuksen ehtoja kansallisissa tiekuljetuksissa.

  • Lue lisää kuljetusvakuutuksista täältä.

  • EDI-Soft on Delivery Management ohjelmistoyritys. Lue lisää EDI-Softista täältä

    .

 

Kuva: EDI-Soft

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi