Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Avantin kehittämä Optidrive™-ajopiiri tehostaa kuormaajien toimintaa

Maailman johtava pienkuormaajien valmistaja Avant Tecno Oy on kehittänyt uuden, innovatiivisen tavan parantaa ajopiirin suorituskykyä ja toimintaa. Tuotekehityksen tuloksena ajopiirin rakenne on muuttunut, vaikka pääperiaate on säilynyt ennallaan.

Avant on ensimmäinen pienkuormaajavalmistaja, joka on suunnitellut ja ottanut käyttöön hydrostaattisen ajojärjestelmän, missä voima välitetään pyörille neljän erillisen ajomoottorin välityksellä. Vuosien saatossa se on osoittautunut erittäin tehokkaaksi. Tämä tapa mahdollistaa kuormaajan kompaktit mitat ja matalan painopisteen. Tästä syystä hyväksi havaittua tapaa on kehitetty edelleen.

Avanteissa on mekaanisten akselien sijaan neljä erillistä hydraulimoottoria, jotka välittävät voiman pyörille – yksi moottori jokaiselle renkaalle. Järjestelmää, jossa käyttöteho ohjataan moottorista renkaisiin hydrauliöljyä käyttäen, kutsutaan usein ajopiiriksi. Avantin ajojärjestelmä koostuu neljästä hydraulimoottorista, hydraulipumpusta, venttiileistä sekä useista letkuista ja liittimistä.

Kun hydrauliöljy liikkuu ajopiirin sisällä, letkut, liittimet, moottorit ja venttiilit vastustavat öljyn kulkua ja kitka kuumentaa öljyä. Mitä enemmän ajopiirissä on letkuja ja liittimiä, sitä nopeammin hydrauliöljy kuumenee. Ajopiirin tuottama ylimääräinen lämpö käyttää osan moottorin tehosta, nostaa polttoaineen kulutusta ja vähentää voimaa, jonka kuormaaja tarvitsee tehtävään työhön.

Uudessa ajopiirissä letkujen ja liitinten määrä on huomattavasti pienempi ja ajopiirin toiminta on tehokkaampaa. Tästä syystä uudistetun ajopiirin nimi on Avant Optidrive™. Uusi Optidrive™ tulee ensimmäiseksi Avant 700-sarjan koneisiin, myöhemmin myös 500- ja 600-sarjaan.

Uuden Optidrive™-ajopiirin edut

  • 10 % parempi suorituskyky. Optidrive™ vähentää ajovoimansiirrossa syntyvää hukkaa jopa 1,5kW, joka on karkeasti 10 % ajopiirin käyttämästä voimasta.
  • 60 % vähemmän hydrauliliittimiä. Virtausominaisuuksiltaan huonojen 90 asteen kulmaliitinten ja t-liitinten määrä on nyt huomattavasti pienempi.
  • 20 % vähemmän hydrauliletkuja. Useat ajopiirin venttiilit on yhdistetty yhteen yksikköön.
  • Vähemmän lämpöä. Uusi järjestelmä jäähdyttää ajomoottoreita jopa viisi kertaa tehokkaammin.
  • Seisontajarru takapyörissä. Pysäköintijarru on sijoitettu kuormaajan takarenkaisiin, mikä takaa parhaan jarrupidon kaikissa työskentelyolosuhteissa.
  • Vähemmän moottorin värähtelyjä ja melua. Moottorin ja pumpun asennusalustat sekä värinänvaimenninkumit vähentävät moottorin värähtelyä. Eron huomaa erityisesti LX- ja DLX-hyttien äänitasosta. Värähtely on vähentynyt jopa 50 % Avant 745- ja 750-malleissa, ja 37 % Avant 755i- ja 760i-malleissa.
  • Parempi hydrauliletkujen liitinjärjestelmä Parker EO3 -liitinjärjestelmän liittimissä on täysin uniikki näyttö, joka osoittaa oikean kireyden liitintä kiristettäessä. Kompakti järjestelmä vähentää hydraulivuotojen riskiä.
  • Helpompi huollettavuus. Uusi liitinjärjestelmä, letkujen ja liitosten pienempi määrä sekä avarampi työskentelytila niin kuormaajan takaosassa kuin eturungon hydraulimoottorien alueella takaavat helpomman huollon. Ajopiirin venttiilien keskittäminen kuormaajan eturunkoon lisää luotettavuutta ja säästää tilaa.
FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi