Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Puolet autoilijoista ei tunne vauriokorjauksen takuuehtoja

Autoklinikan tilaaman kyselyn mukaan neljäsosa autoilijoista uskoo, että auton takuu säilyy vain, jos vaurion korjauttaa merkkikorjaamossa. Tapio Ikävalko Autoklinikalta kertoo, miksi asia ei ole näin yksiselitteinen.

Tuore kyselytutkimus selvitti, tietävätkö suomalaiset, missä tilanteissa auton tehdastakuu säilyy. Kyselyyn vastasi yli 500 autoilijaa, joista 24 prosenttia uskoi, että auton takuu raukeaa, mikäli kolarivaurion tai esimerkiksi kiveniskemän tuulilasissa korjauttaa muualla kuin merkkikorjaamossa. 23 prosenttia ei osannut ottaa kantaa asiaan.

Tietämättömyys saattaa johtua esimerkiksi siitä, että vanhemmalla autolla tai leasing-ajoneuvolla kulkevan ei tarvitse takuukysymyksestä huolehtia. Vaurion sattuessa autonsa saa kuitenkin viedä käytännössä mille tahansa autokorjaamolle. Kyselyyn vastanneista peräti 73 prosenttia olikin korjauttanut autonsa edellisen kerran muualla kuin merkkikorjaamossa.

– Takuun säilymisen kannalta on olennaista se, että vauriokorjaus suoritetaan autovalmistajan ohjeiden mukaisesti. Autoilijan pitää siis olla varma siitä, että korjausammattilainen tuntee kyseisen merkin vaatimukset erilaisten vaurioiden parissa työskentelyyn. Esimerkiksi meillä Autoklinikan työntekijöillä on ammattitaitoa korjata kaikki automerkit, Autoklinikan laadunvalvonnasta vastaava Tapio Ikävalko vinkkaa.

Valmistajan tarjoama takuu päättyy kolarin jälkeen useimmiten vain kahdessa tapauksessa: jos auto on lunastuskunnossa tai jos auton rakennetta muutetaan ilman takuunantajan kirjallista lupaa.

– Asiakkaamme ovat yleensä hyvin selvillä tehdastakuun säilymisestä. Tämä johtuu luultavasti siitä, että kerromme asiasta selkeästi nettisivuillamme. Muistutamme asiasta myös korjaustyömme jälkeen.

Korjaukselle oma takuu

Autonvalmistajien korjausohjeiden käyttö ja noudattaminen on tärkeää etenkin rakenne- tai turvarakennevaurioiden korjauksissa, jotta auton korirakenteen turvallisuus säilyy. Ohjeita kannattaa noudattaa myös pintamateriaalien vauriokorjauksissa, sillä oikeilla työ- ja liitosmenetelmillä saadaan aikaiseksi paras mahdollinen korjauslaatu. Autoklinikalla korjausohjeet ovat aina tarvittaessa käytettävissä.

– Me Autoklinikalla olemme erittäin tarkkoja siitä, että auton turvallisuus, käytettävyys ja kestävyys pysyvät samanlaisina kuin ne ovat olleet ennen kolaria. Suoritamme korjauksen tismalleen ohjeiden mukaisesti ja teemme usein enemmän työtä kuin on edellytetty. Meillä on lisäksi tarkka laadunvalvonta, minkä vuoksi tarjoamme myös laajan takuun korjaustöillemme, Ikävalko kertoo.

Tehdastakuun säilymisen ohella Autoklinikka tarjoaa autolle korjaustakuun, joka on esimerkiksi automaalauksella 12 kuukautta. Mikäli autossa ilmenee myöhemmin selkeästi korjauksesta johtuva virhe, se hoidetaan asiallisesti kuntoon. Korjauksen takuuaika saattaa olla näin jopa pidempi kuin alkuperäinen tehdastakuu.

Autoklinikan tilaaman tutkimuksen toteutti SynoInt syyskuussa nettipaneelina, ja siihen osallistui 503 ajokortin omaavaa vastaajaa. Otos oli väestöä demografisesti edustava.

www.autoklinikka.fi

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi