Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Scanfor – Avisoinnin mestari

Teille on tulossa Espanjasta lava kaakeleita. Sopiiko, jos tuomme ne huomenna kello yhdeksän?

Tähän tapaan toimii avisointi, jota moni huolinta- ja logistiikkayritys tarjoaa asiakkailleen lisäpalveluna. Kuljetus- ja huolintaliike Scanforilla se on kuitenkin osa jokaista toimitusta.

– Meillä jokainen lähetys ja purku avisoidaan. Yleensä se tapahtuu soittamalla asiakkaalle, mutta myös sähköpostia käytetään, jos niin on sovittu. Asiakkaat ovat pitäneet siitä. Näin kuljettaja ei ilmesty yhtäkkiä lasteineen pihalle eikä aikaa kulu turhaan odotteluun, Scanfor Finlandin maajohtaja Jonas Asplund kertoo.

Näin laaja avisointi on alalla melko poikkeuksellista. Jotta avisointi toimii, se vaatii myös resursseja. Scanforin Suomen konttoreissa avisointia hoitaa kaksi henkilöä, yhtiön pääkonttorissa Belgiassa joukko on suurempi. Avisoinnista on etua myös kuljetuksia suunniteltaessa, jolloin autot saadaan liikkumaan mahdollisimman tehokkaasti.

Yllättävän iso toimija

Scanfor Finland kuljettaa merkittävän osan Suomen ja Ranskan -välisestä sekä Suomen ja Espanjan -välisestä tavaraliikenteestä.

– Moni meille ensi kertaa soittava aloittaa puhelun englanniksi ja hämmästyy, kun langan toisessa päässä puhutaankin suomea.

Scanfor Finlandilla on konttorit Turussa ja Kotkassa ja käytössä 500 traileria. Suomeen tulee noin 70 traileria viikossa. Yritys kuljettaa kappaletavaraa, erikoiskuljetuksia sekä hoitaa projekteja ja kaikkea, mikä edellyttää tarkkaa aikataulutusta.

– Kuljetamme paljon raaka-aineita sekä Suomen teollisuuden jalostamia tuotteita kuten paperia, metallia ja rakennustarvikkeita. Suomeen tulee muun muassa metallia, kappaletavaraa, kaakeleita, laattaa, kiviainesta ja aika paljon koneita ja teollisuusrobotteja.

Yksi Scanfor Finlandin isoimmista kuljetuksista oli paperitehtaan vienti Suomesta Espanjaan. Toistasataa metriä pitkän koneen siirto vaati yli 300 traileria.

– Norjan Tromssassa pidettyyn LIVE Aid -konserttiin kuljetimme Suomesta esiintymislavat, äänentoistolaitteet, standit ja muun rekvisiitan. Etelä-Euroopasta olemme tuoneet Suomeen hiihtohissejä. Ne vaativat yllättävän paljon tilaa: yksi hissi tarvitsee 50 – 100 traileria, ajojärjestelijä Vesa Repo listaa mieleenpainuvimpia kuljetuksia.

Edullisempi reitti

Scanforin päämarkkinat ovat Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa, Belgiassa ja Alankomaissa. Yrityksen ajossa olevat trailerit kulkevat pääasiassa Hangon, Kotkan ja Rauman kautta. Laivojen määränpää on yleensä Antwerpen, josta trailerit ajetaan maanteitse perille.

Moni muu ajaa Pohjois-Saksan satamista maanteitse perille Länsi-Eurooppaan, jolloin lähetys on noin vuorokautta nopeammin perillä. Scanforin reitti on kuitenkin hyvin perusteltu.

– Sen minkä ajassa häviämme, voitamme hinnassa, Asplund sanoo. Pidempi merimatka on myös ympäristöystävällisempi tapa kuljettaa tavara perille. Suomen päässä tavaran tuovat ja hakevat suomalaiset liikennöitsijät.

– Se oli minullekin yllätys, kun tulin taloon noin kaksi ja puoli vuotta sitten. Kun kuljetusliikkeessä osataan suomea, se parantaa asiakaspalvelua ja turvallisuutta, maajohtaja arvioi.

”Volyymit kasvussa”

Viime vuosina Scanfor Finlandin kuljetukset ovat lisääntyneet.

– Volyymit ovat kasvussa. Espanjassa ja Ranskassa rakennetaan nyt paljon. Lisäksi Suomessa on yllättävän paljon laivateollisuuden alihankkijoita, joiden tuotteita menee vientiin, Asplund sanoo. Myös tuonti vetää. Enää kahteen vuoteen ei Euroopasta ole tullut tyhjää traileria takaisin.

– Tavoitteenamme on kasvaa 20 – 30 prosenttia. Uskon, että se on mahdollista, kun saamme lisää resursseja. Asiakaskunta on jo olemassa. Resurssien lisäyksellä Asplund tarkoittaa laivapaikkoja ja lisähenkilökunnan palkkausta. Pääyhteistyökumppani Transfennican kanssa onkin käyty säännöllisesti neuvotteluja laivayhteyksistä.

– He kuuntelevat kiitettävästi isoimpia asiakkaitaan. Matkustajaliikenteeseen keskittyneet Tallink Silja ja Viking Line eivät pysty samalla tavoin muuttamaan vuorojaan rahtiliikenteen tarpeiden mukaan.

 

Artikkeli on julkaistu Kuljetus & Logistiikka -lehden numerossa 4 / 2017. Voit lukea sen myös näköislehdestä.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi