Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Teslan sähkörekalle suurin tähänastinen tilaus – PepsiCo tilasi 100 rekkaa

PepsiCo ennakkotilasi 100 Teslan uutta sähkörekkaa. Tilaus on suurin kuukausi sitten tapahtuneen julkistuksen jälkeen. Jokaisesta ennakkotilauksesta maksetaan 20 000 dollarin varausmaksu. Joidenkin arvioiden mukaan myös PepsiCo maksoi varauksesta täydet 2 miljoonaa dollaria, vaikka tarkkaa summaa ei julkistettu.

Teslan pitkän odotuksen jälkeen julkaistu sähkörekalla on potentiaalia mullistaa Yhdysvaltojen rekkaliikennettä nykymuodostaan. Useat yritykset ovat jo ennakkotilanneet uusia rekkoja omaan käyttöönsä, mutta PepsiCo:n tilaus on selvästi suurin tähänastisista.

Reutersin raportin mukaan virvoitusjuomajätin 100 kappaleen ennakkotilaus on osa yrityksen pyrkimystä vähentää kasvihuonekaasujen tuottoaan 20 prosentilla. Lisäksi hankinnalla tavoitellaan merkittävää säästöä polttoainekuluihin vuoteen 2030 mennessä. PepsiCo liittyykin Walmartin ja monen muun yrityksen joukkoon, joiden tavoitteena on muuntaa kuljetuskalusto sähkökäyttöiseksi vähitellen. Tällä hetkellä Teslan sähkörekkoja on tilattu yhteensä 267 kappaletta.

PepsiCo:n tytäryrityksen Frito-Lay:n vanhempi johtaja Mike O’Connell kertoi Reutersille antamassaan haastattelussa, että PepsiCo aikoo käyttää uusia rekkoja tuotteidensa kuljettamiseen tehtailta jakelukeskuksiin, sekä ajoneuvon 800 km toimintasäteen sisällä oleville kaupoille.

Kauppasummaa ei julkistettu

Tilauksen tarkkaa summaa ei kerrottu julkisuuteen. Aiempien tietojen mukaan jokaisen tilauksen on kerrottu vaativan 20 000 USD:n ennakkomaksun sekä lopullisen kauppahinnan olevan 180 000 dollaria ajoneuvoa kohden. Tällä perusteella kaupan kokonaissumman on arvioitu olevan 18 miljoonaa dollaria, josta maksettiin 2 miljoonan varausmaksu. Rekkojen toimitus tilaajille alkaa aikaisintaan vuonna 2019.

On myös mahdollista, että yritys tilasi rekoista erityisen founders series -mallin, jonka kappalehinta on pyöreät 200 000 dollaria kappaleelta. Tämä nostaisi kaupan kokonaissummaa vielä kahdella miljoonalla.

Medianäkyvyydestä huolimatta Tesla ei suinkaan ole ainoa valmistaja, joka on julkaissut aikeensa sähkörekkojen tuotannosta. Mercedes-Benzin emoyhtiö Daimler julkaisi oman sähkörekkansa jo lokakuussa. Daimlerin rekalle ei ole vielä ilmoitettu hintaa tai tuotannon aloituspäivää, mutta jos julkaisupäivästä voi mitään päätellä, voidaan olettaa Daimlerin pyrkivän tuoda oman vaihtoehtonsa tuotantoon ennen Teslaa.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi