Kuljetus ja Logistiikka

 

Pohjoismaiden ja Baltian johtavan alkoholijuomatalo Altian Rajamäen tehtaan logistiikkakeskuksen toimintaa on uudistettu viime vuosina melkoisesti. Uudistukset toteuttavat Altian vastuullisuusstrategiaa, joka on tärkeällä sijalla sen liiketoiminnassa. Toyota Material Handling toimittaa Rajamäelle trukkeja ja hyllyratkaisuja sekä vastaa trukkihuollosta.

Tehokkuutta tilaan

Uutta toimintatapaa Altialla on pohjustettu useita vuosia uudistamalla sekä trukkikalustoa että hyllyratkaisuja. Painopiste on siirtynyt lattiavarastoinnista Toyota Material Handlingin toimittamiin moderneihin hyllyratkaisuihin. Neljän vuoden aikana on suunniteltu ja rakennettu 15 000 uutta lavapaikkaa.

”Olemme parantaneet hyllyratkaisuilla tilatehokkuutta. Hyllyratkaisujen myötä olemme siirtyneet käyttämään pääasiassa työntömastotrukkeja”, Molarius sanoo.

Altia ja Toyota Material Handling ovat suunnitelleet trukkikalustoa, hyllyratkaisuja sekä varaston layoutia tiiviissä yhteistyössä.

”Toyotan asiantuntija on ollut mukana haastamassa, ideoimassa ja piirtämässä hyllyratkaisuja. Tämä on ollut arvokas apu meille”, Molarius kertoo. Hyllyratkaisuissa on haettu eri tuotetyypeille sopivia ratkaisuja riippuen muun muassa niiden volyymeista. Kuormalavahyllyjen lisäksi on rakennettu läpivirtaushyllyjä ja syvimmillään 31 lavapaikan radio shuttle -hyllyjä.

”Radio shuttle -hyllyt on allokoitu suuremman volyymin tuotteille, joita saatetaan valmistaa kerrallaan jopa 200 lavallista. Radio shuttle -hyllyt ovat tilatehokas ratkaisu”, Molarius sanoo. Radio shuttle -hyllyissä on kaikkiaan 8000 lavapaikkaa eli yli kolmasosa koko varaston lavapaikoista.

Ympäristöystävällisempi trukkikalusto

Osana Altian yritysvastuullisuustavoitteita Altian Rajamäen tehtaan logistiikkakeskuksen toimintaa on uudistettu viime vuosina melkoisesti. Uudet ratkaisut ovat aiempia energiatehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä. Trukkien osalta Altian yhteistyö Toyota Material Handlingin kanssa alkoi vuonna 2009. Uusi leasing-sopimus solmittiin pari vuotta sitten. Tämä sopimus liittyi Altian voimakkaaseen tarpeeseen yhtenäistää trukkikalustoaan.

”Harmonisoimme trukkikalustomme työntömastotrukeiksi, joilla voidaan hoitaa lähes kaikkia työvaiheita.” Työntömastotrukkien lisäksi logistiikkakeskuksessa on runsaasti Toyotan toimittamia lavansiirtovaunuja erityisesti tavaran keräilyssä sekä vastapainotrukkeja tavaran purussa ja lastauksessa. ”Olemme katsoneet kriittisesti koko tehtaan trukkikalustoa. Työtä järkeistämällä ja työtapoja uudistamalla olemme vähentäneet trukkikalustomme 85 trukista 60:een”, Molarius kertoo.

Työntömastotrukkeihin siirtyminen on merkinnyt myös muutoksia kiinteistössä. ”Olemme joutuneet korottamaan varaston eri osien välisiä kulkuakkoja ja palo-ovia, jotta työntömastotrukit mahtuvat kulkemaan niistä. Toisaalta Toyota on räätälöinyt trukkeja meidän tarpeita vastaaviksi, niin että ne sekä yltävät meidän nostokorkeuksiin että mahtuvat kulkemaan korotetuista, mutta edelleen melko matalista, kulkuaukoista.” Kun trukkikalustossa keskityttiin työntömastotrukkeihin, päätettiin osassa logistiikkakerrosta korottaa hyllyjä yhdellä uudella kerroksella.

”Saimme 750 lavapaikkaa lisää ilman että menetimme yhtään lattiakapasiteettia. Tämäkin on yksi osa onnistunutta hyllyprojektiamme”, Molarius iloitsee.

Huoltokustannukset hallintaan

Toyotan mekaanikko vastaa paikan päällä koko trukkikaluston huollosta. Aiemmin lähes päivittäin paikalla ollut mekaanikko käy nykyään harvemmin Rajamäellä, sillä kaluston uudistamisen ja säännöllisten huoltojen myötä huoltotarve on vähentynyt vuosien varrella.

”On hyvä, että meillä on pitkään täällä toiminut trukkimekaanikko, joka tuntee ihmiset ja kalustomme.” Toyota toimittaa Altialle kuukausittain trukkikalustoa koskevia kulu- ja käyttöasteraportteja. Poikkeamat käsitellään yhteistyöpalavereissa.

Altian logistiikkakeskuksen työtapojen ja työvälineiden uudistaminen on ollut melkoinen projekti, mutta laakereilla ei jatkossakaan levätä. ”Olemme saaneet uusia tuotteita, kuten SpotMe:tä ja BlueSpotia, säännöllisesti testattavaksi. Lähiaikoina testaamme myös I_Site-järjestelmää”, Molarius sanoo ja jatkaa.

”Logistiikkakeskuksen suurimmat muutokset ovat nyt tehty, mutta trukkityön optimoinnissa ja trukkimallien yhtenäistämisessä meillä on vielä tekemistä koko tehdasta ajatellen. Viimeksi tänään tilattiin viisi uuden speksin mukaista korvaavaa trukkia.”

 

Juttu on julkaistu alun perin Kuljetus & Logistiikka -lehden numerossa 1 / 2017. Voit lukea alkuperäisen artikkelin verkkolehdestä.

 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi