Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

IKEA ja Neste ottavat suuren askeleen kohti fossiilivapaata tulevaisuutta

IKEA ja Neste pystyvät tästedes hyödyntämään muovituotteiden valmistuksessa tähde- ja jäteraaka-aineita, kuten käytettyä paistorasvaa sekä vastuullisesti valmistettuja kasviöljyjä. Kaupallisen tuotannon pilotointi alkaa vuoden 2018 syksyllä. Tämä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun biopohjaista polypropeenia tuotetaan suuressa mittakaavassa.

IKEA haluaa, että sen vaikutus ihmisiin ja maapalloon on positiivinen myös liiketoiminnan kasvaessa. Tämä tarkoittaa uusiutuvien ja kierrätettyjen materiaalien käytön lisäämistä ja uusien materiaalien tutkimista käytettäväksi IKEAn tuotteissa. IKEA pyrkii vaihtamaan kaikki IKEAn tuotteissa käytettävät muovit kierrätetyistä ja/tai uusiutuvista raaka-aineista valmistettuun muoviin vuoteen 2030 mennessä.

Muovi on perinteisesti valmistettu fossiilisista raaka-aineista, jotka ovat rajallisia luonnonvaroja ja vaikuttavat ilmastonmuutokseen. Vaihtamalla uusiutuvista raaka-aineista valmistettuun muoviin IKEA turvaa tuotantonsa tulevaisuudessa eikä sen käyttämän muovin valmistamiseksi tarvitse enää hankkia raakaöljyä.

Nesteen ja IKEAn välinen vuonna 2016 julkistettu yhteistyö on yksi käynnissä olevista hankkeista, joiden tarkoituksena on poistaa fossiiliset raaka-aineet IKEAn muovituotteista. Yhteistyön myötä IKEA ja Neste pystyvät nyt valmistamaan yleisimmin käytettyjä polypropeeni- (PP) ja polyeteenimuoveja (PE) jäte- ja tähderaaka-aineista, kuten esimerkiksi käytetystä paistorasvasta, sekä vastuullisesti tuotetuista kasviöljyistä.

”Tämä uusi materiaali on suuri askel kohti fossiilivapaata tulevaisuutta. Tähän mennessä PP-muovia on pystytty valmistamaan ilman raakaöljyyn pohjautuvia materiaaleja vain laboratorio-olosuhteissa. Nesteen kanssa voimme varmistaa, että tämän materiaalin tuotanto kasvaa”, Ruotsin IKEAn muovituotteista vastaava johtaja Erik Ljungblad sanoo.

”Biopohjaisen muovin kaupallinen tuotanto on merkittävä saavutus Nesteen ja IKEAn välisessä yhteistyössä sekä huomattava välietappi Nesteen strategiassa. IKEA on ensimmäinen yritys, joka hyödyntää Nesteen biomuovien toimitusvalmiutta. Tämä valmius tarjoaa yrityksille ja brändien omistajille mahdollisuuden korvata fossiilisia raaka-aineita vastuullisilla biopohjaisilla raaka-aineilla”, Nesteen Emerging Businesses -liiketoimintayksikön johtaja Tuomas Hyyryläinen sanoo.

Kaupallisen mittakaavan polypropeeni- ja polyeteenimuovien tuotanto käynnistyy syksyllä 2018. Tuolloin tuotettavan materiaalin biosisällön tasoksi valittiin 20 prosenttia. Biopohjaisen muovin valmistus perustuu Nesteen kokonaan biopohjaisista raaka-aineista valmistamiin uusiutuviin hiilivetyihin. IKEA käyttää uutta muovia nykyiseen tuotevalikoimaan kuuluvissa tuotteissa, kuten muovisissa säilytyslaatikoissa, ja aloittaa käytön pienellä tuotemäärällä. Kapasiteetin parantuessa mukaan otetaan lisää tuotteita.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi