Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Kaha: Ikkunat huurussa? On tullut aika aloittaa autosi esilämmittäminen

Suurimmassa osassa Suomea on päästy nauttimaan poikkeuksellisen lämpimästä ja aurinkoisesta syyskuusta, mutta viilenevät yöt ja syksyn hyytävät aamut ovat väistämättä edessäpäin. Vaikka lämpötila ei vielä lähentelisikään nollaa, viileä ja kostea ilma aiheuttavat auton ikkunoiden huurtumisen ja aamulla ikkunoista voi olla mahdotonta nähdä ulos. Kosteuden pyyhkiminen rätillä on aikaa vievää, rasittavaa ja saattaa jättää tuulilasin suttuiseksi. Ikkunat kirkastuvat kuitenkin nopeasti ja vaivatta, jos esilämmität autoasi hetken ennen liikkeelle lähtöä.

Huuruiset ikkunat ovat turvallisuusriski

Aamut sujuvat monella muutenkin kiireisissä merkeissä ja parkkipaikalla odottava, ikkunat huurussa seisova auto vain hidastaa liikkeelle lähtöä entisestään. Monet eivät malta kiireessä jäädä odottelemaan kosteuden katoamista, vaan liikkeelle lähdetään puhaltimet täysillä ja toivotaan, että näkymä pian kirkaistuisi.

Huono näkyvyys on luonnollisesti riskitekijä liikenneturvallisuudelle ja suurin osa onnettomuuksista johtuukin kuljettajan tekemästä havainnointivirheestä. Vahingot myös usein sattuvat ajon ensimmäisten 15 minuutin aikana, joten yhteys huuruiseen/jäiseen tuulilasiin on havaittavissa. Huolehdi siis autosi ikkunoiden kirkkaudesta, jotta havaitset kaikki tiellä liikkuvat jalankulkijat ja muut esteet, myös hämärimpinä syysaamuina.

Esilämmittäminen kirkastaa ikkunat ja lisää mukavuutta

Helppo tapa välttyä huuruisilta ikkunoilta ja kylmiltä istuimilta on auton esilämmittäminen. Auton esilämmittäminen kannattaa aloittaa, kun yölämpötila putoaa alle + 5 asteeseen. Ajastamalla lämmityksen lähtösi mukaisesti, pääset nopeasti liikenteeseen ikkunat kirkkaina ja saat istuutua valmiiksi lämpöiseen autoon.

Sisätilojen esilämmittäminen poistaa huurteen ja jään ikkunoista ja parantaa matkustusmukavuutta, kun taas moottorin esilämmitys vähentää moottoriin kohdistuvaa kuormitusta ja pidentää näin ollen moottorin elinikää. Etenkin talvipakkasella moottorin kylmäkäynnistäminen rasittaa konetta merkittävästi, joten moottorin esilämmittäminen on erittäin suositeltavaa.

Millainen lämmitin sopii minulle?

Auton esilämmitysjärjestelmiä on saatavilla sekä sähkö- että polttoainekäyttöisinä. Mikäli parkkipaikkasi on varustettu sähkötolpalla ja saat autosi piuhalla kiinni tolppaan myös työpaikallasi, on sähkökäyttöinen Calix-lämmitysjärjestelmä yksinkertaisin ratkaisu.

Calix-lämmitysratkaisuilla lämmität sekä auton moottorin että sisätilat tehokkaasti ja järjestelmän asentaminen on nopeaa ja vaivatonta. Calix-lämmittimeen on myös saatavilla käteviä lisäominaisuuksia, kuten led-valolla varustettu liitäntäjohto. Koska johdon pää loistaa kirkkaan vihreänä pimeässä, johtoa ei tarvitse tökkiä sokkona mihin sattuu, vaan oikea paikka löytyy nopeasti.

Mikäli autosi seisoo parkissa kadun varressa ilman sähkötolppaa, toimii polttoainekäyttöinen Webasto-lämmitin aamujesi pelastajana. Webasto on markkinoiden tehokkain tapa lämmittää autosi ja järjestelmä hoitaa sekä sisätilojen että moottorin esilämmittämisen.

Lämmitysaika riippuu ulkolämpötilasta, kovilla pakkasilla lämmitykseen tarvitaan noin tunti, kun taas viileinä syysaamuina viitisen minuuttia riittää kirkastamaan tuulilasin. Polttoainekäyttöisellä järjestelmällä auton lämmitys onnistuu missä tahansa ja lämmitystä on mahdollista ohjailla esimerkiksi älypuhelimella.

Webasto-uutuus: eThermo Top – Sähkökäyttöinen lämmitin

Polttoainekäyttöisistä lämmittimistään tunnettu Webasto toi alkuvuodesta markkinoille myös ensimmäisen sähkökäyttöisen lämmittimensä; eThermo Topin. eThermo Top lämmittää autosi sisätilat käyttäen auton omia puhaltimia, joten matkustamoon ei tarvita ylimääräisiä laitteita.

Webaston lämmitinuutuus eThermo Top hoitaa, Webaston polttoainekäyttöisten lämmittimien tavoin, sekä auton sisätilojen että moottorin lämmittämisen. Käyttääksesi eThermo Top lämmitintä tarvitset vain tavallisen 230 voltin pistorasian; kytket vain autosi lämmittimen mukana tulevalla kaapelilla pistorasiaan ja laite on käyttövalmis.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi