Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Liikennevirasto: Siistitty levähdysalue voi näyttää kaatopaikalta jo parin päivän jälkeen

Liikennevirasto ja ELY-keskukset pyrkivät pitämään levähdysalueet siistissä kunnossa, mutta laittoman roskaamisen takia tehtävä on vaikea. Lisäpanostukset jätehuoltoon söisivät tiestön kunnossapidon rahoja.

Monilta maanteiden levähdysalueilta löytyy samanlaista tavaraa kuin jätelaitoksista: vanhoja huonekaluja, auton renkaita ja rakennusjätettä. Näky ei ole kaunis. Asia saa myös kunnossapidon ammattilaisen vihaiseksi.

”Taukopaikat pysyisivät siisteinä, mikäli ihmiset veisivät roska-astioihin vain sinne kuuluvaa jätettä. Tällä tarkoitan automatkan aikana syntyneitä pieniä roskia, kuten eväspapereita”, toteaa kunnossapidon aluevastaava Antti Laine ELY-keskukselta.

Laittoman roskauksen takia roska-astioiden tyhjennysvälit ovat kuitenkin liian harvassa. Levähdysalue voi näyttää kaatopaikalta jo pari päivää siistimisen jälkeen.

”Saamme melko paljon palautetta levähdysalueiden kunnosta. Ymmärrän palautteen, sillä sottaisessa ympäristössä on ikävä pitää lepotaukoa. Teemme parhaamme, mutta tienpitäjä ei voi ryhtyä yhdyskuntajätteiden kerääjäksi. Kaikki jätehuoltoon käytetty lisäpanostus on pois teiden kunnossapidosta”, kertoo Laine.

Vie jätteet sinne, minne ne kuuluvat

Tienpitäjän tavoitteena on saada tienvarsien laiton roskaaminen vähentymään.

Käytännössä roskaamiseen on puututtu esimerkiksi levähdysalueiden puuston harvennuksella. Laittoman roskaamisen kiinnijäämisriskiä on saatu nostettua, koska monelle taukopaikalle on suora näköyhteys tieltä. Näin ympäristörikkomuksella voi olla monia silminnäkijöitä. Levähdysalueille on tarkoitus myös tuoda kylttejä, joissa kerrotaan lähimpien jätelajittelulaitosten sijainnit.

”Levähdysalueet pysyvät siisteinä vain yhteispelillä. Nöyrä pyyntöni on, että kukaan tienkäyttäjä ei enää veisi yhdyskuntajätteen keräyspaikalle kuuluvaa tavaraa levähdysalueelle”, Laine sanoo.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi