Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Nordliftillä nostaa jopa junan – tuotannosta 80 % vientiin

Sodankyläläisen Nordlift Oy:n tarina alkoi 40 vuotta sitten kevyillä ajoneuvonostimilla. Seuraavassa vaiheessa tuotantoon tuli kuorma-autojen nostin, ja 2004 valmistui ensimmäinen junanostin.

”Kiinasta tulvii markkinoille halpoja henkilöautonostimia. Sen alta juostaan karkuun tuotevalikoimalla, joka keskittyy katsastusasemien nostimiin ja raskaan kaluston nostimiin. Kaikkein isoimmilla nostimilla voidaan nostaa junia ja vetureita”, summaa Nordliftin toimitusjohtaja Matti Ranttila.

Viennistä tulee 80 % yrityksen liikevaihdosta. Katsastusnostimet menevät lähinnä kotimarkkinoille, Ruotsiin ja nyttemmin myös Saksaan. Junanostimia menee erityisesti Ruotsiin ja Malesiaan. Turkin markkina on kiinnostava, sillä maassa on tekeillä miljardien investoinnit rataverkkoon.

”Kestävä kehitys ja ilmastonmuutos nostavat junaliikenteen suosiota. Tämä tietää myös junakaluston nostimille kasvavia markkinoita.”

Junanostimien tekijät ovat eurooppalaisia, Nordliftin kovimmat kilpailijat löytyvät Saksasta ja Italiasta. Rautatieyhtiöissä ollaan konservatiivisia. Hydraulista nostinta voi tarjota, mutta usein sitä ei edes huomioida tarjouskilpailussa, kun ollaan totuttu ostamaan ja käyttämään ruuvinostimia. Sellainen piti siis kehittää.

Business Finlandin (Tekesin) rahoittamassa projektissa kehitettiin ruuvitekniikkaan perustuvan junanostimen pilotti sekä Keski-Eurooppalaiset vaatimukset täyttävän katsastusnostimen pilotti. Haastattelua tehtäessä ruuvitekniikkaan perustuva junanostin oli juuri lähdössä tehtaalta Ruotsiin, eli hanke tuotti hyviä tuloksia.

Junanostimissa on myös digiä ja etävalvontaa, vikatilanteiden diagnoosit ja ohjelmistopäivitykset voidaan tehdä etänä.

Miten Sodankylästä käsin syntyy tällaisia tuotteita, eihän siellä ole edes rautateitä?

”Etäisyys markkinoista ja suurkaupungeista tuo omat rajoitteensa, mutta Sodankylässä on moni asia paremmin. Meillä on pitkän linjan pysyvää ja osaavaa työvoimaa töissä.”

”Uskottavuus on pitänyt hankkia asiakkaiden kokemusten kautta. Kun katsastusala vapautui kilpailulle, muutama yksityinen toimija osti nostimia meiltä. Sen jälkeen on tehty kauppoja isoillekin ketjuille.”

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi