Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Yhä useammassa maassa sähköpotkulautoja säännöstellään kilpailuttamalla

Ranskan toiseksi suurin kaupunki Marseille valitsi kolme sähköpotkulautatoimijaa, jotka saavat toimia kaupungissa. Suomessakin toimiva Voi Technology on yksi valituista yrityksistä. Voi on lisäksi voittanut monia muita eurooppalaisten kaupunkien kilpailutuksia vastuullisen toimintatapansa ansiosta.

Euroopan nopeimmin kasvava sähköpotkulautayritys Voi on voittanut kilpailutuksen palvelujen tarjoamisesta Marseillessa. Voin lisäksi kaupunkiin omat sähköpotkulautansa tuovat kaksi muuta alan toimijaa.

– Marseille on perustellusti päättänyt säännöstellä sähköpotkulautojen tarjontaa, jotta uusi liikennemuoto istuu katukuvaan parhaalla mahdollisella tavalla ja kaupunkilaiset voivat nauttia lautojen kyydistä turvallisesti ja vastuullisesti. Marseille näyttää muille kaupungeille esimerkkiä siinä, kuinka integroida uudet liikennemuodot osaksi jo olemassa olevaa liikennettä. Jos saastuttamiseen ja ruuhkiin halutaan todella puuttua, kannattaa Marseillen malliin tutustua tarkasti, näkee Voi Technologyn perustaja ja toimitusjohtaja Fredrik Hjelm.

Hjelm toivoo, että erityisesti Iso-Britanniassa voitaisiin ottaa mallia Marseillesta. Toistaiseksi maan laki kieltää sähköpotkulaudoilla julkisilla väylillä ajamisen kokonaan.

– Sähköpotkulautoja näkee sielläkin paljon liikenteessä, mutta niin kauan, kuin laki on epäselvä, ihmiset asettavat itsensä ja muut vaaraan.

Voi työskentelee jo tiiviissä yhteistyössä julkisen liikenteen palveluntarjoajien kanssa muun muassa Ruotsissa, Italiassa, Saksassa, Tanskassa, Norjassa ja Espanjassa. Yhteistyön päämääränä on kehittää sähköpotkulautatoimintaa ja asettaa sille maakohtaiset standardit.

Voi on viime aikoina ollut voitokas myös monissa muissa Euroopan kaupungeissa. Esimerkiksi Saksassa Voi on ainoa toimija, joka on saanut toimiluvan paikalliselta liikenneviranomaiselta, Betriebserlaubnis des Kraftfahrt-Bundesamtes.  Voilla on toimintaa Saksassa muun muassa Berliinissä, Hampurissa ja Münchenissa. Lisäksi Voi valittiin syyskuussa ainoaksi alansa toimijaksi Pesaron kaupungissa Italiassa. Pesarossa Voi kokeilee uutta entistä ympäristöystävällisempää logistiikkamallia, jossa sähköpotkulautojen huolto hoidetaan cargo-pyörien avulla täysin hiilineutraalisti.

VOI on elokuussa 2018 perustettu urbaanin liikkumisen yritys, joka tarjoaa yhteiskäyttöisiä sähköpotkulautoja kaupungeille ja paikallisille yhteisöille. Uskomme, että sähköpotkulaudat ovat keskeisessä osassa muuttamassa tulevaisuuden kaupunkiliikkumista. Haluamme varmistaa, että muutos tapahtuu oikealla tavalla – innovatiivisen teknologian avulla, kaupunkien ja hallitusten kanssa käytävän avoimen ja läpinäkyvän dialogin kautta ja soveltamalla tuotteitamme paikallisiin tarpeisiin. Sähköpotkulaudalla pääset ketterästi liikkumaan kaupungissa minne vain – päästöittä.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi