Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Arlalla on nyt kevyt biokaasujalka – uusi biokaasuauto kuljettaa tuotteet ympäristöystävällisesti pk-seudulla

Arla Suomi on ottanut käyttöön tuotekuljetuksia varten uusiutuvalla biokaasulla kulkevan kuorma-auton. Uudella ajoneuvolla Arla vähentää logistiikan päästöjä jopa 23 tonnia vuodessa.

Arlan uusi biokaasukäyttöinen kuorma-auto vähentää liikenteen päästöjä pääkaupunkiseudulla kuljettamalla tuotteita Sipoosta Arlan asiakkaille. Biokaasun käytöllä Arla vähentää CO2-päästöjä noin 23 tonnia vuodessa, mikä vastaa dieselkäyttöisellä henkilöautolla lähes 69 edestakaista automatkaa Helsingistä Utsjoelle.

”Uudessa jakeluautossamme myös lämmönsäätölaite saa energiansa ajoneuvon biokaasumoottorista. Se on kylmäkone, joka huolehtii tuotteiden sopivasta kuljetuslämpötilasta. Olemme ylpeitä siitä, että ajoneuvo ei käytä lainkaan ilmastoa kuormittavia polttoaineita”, kertoo Arlan jakelupäällikkö Veli-Tapani Perälä.

Biokaasua polttoaineena hyödyntävä kuorma-auto on osa Arlan tavoitetta olla hiilineutraali meijeri tulevaisuudessa. ”Hankimme nyt käyttökokemuksia, jotka huomioimme tulevissa investoinneissa. Kaasuajoneuvojen määrää voidaan helposti lisätä, varsinkin kun biokaasun jakeluverkosto on viime vuosina huomattavasti laajentunut”, Perälä lisää.

Gasumin tavoitteena on laajentaa raskaan liikenteen tankkausasemaverkosto noin 50 asemalla Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa 2020-luvun alkuun mennessä. Viimeisin kaasutankkausasema avautui vuoden alussa Kuopiossa.

Kiertotalouden edistäminen on yhteistyötä 

Gasum tuottaa Arlan kuorma-autoon tankattavan biokaasun. Uusiutuvan biokaasun liikennekäytöllä on mahdollista vähentää polttoaineen elinkaaren aikaisia kasvihuonekaasupäästöjä jopa 85 prosentilla verrattuna fossiilisiin polttoaineisiin. Lisäksi biokaasun käytössä syntyy vain murto-osa lähipäästöjä, kuten typen oksideja ja pienhiukkaspäästöjä, jotka vaikuttavat muun muassa ilmanlaatuun.

”Olemme tyytyväisiä saadessamme käyttöön vähäpäästöistä kuljetuskalustoa. Tavoitteemme on, että maidon matka tilalta kuluttajalle nollaantuu askel kerrallaan. Vastuulliset teot edellyttävät moninaista yhteistyötä, ja Gasum on meille tässä luonteva kumppani”, kertoo Arla Suomen toimitusjohtaja Kai Gyllström

Biokaasua tuotetaan kiertotalouden periaatteita noudattaen biohajoavista jätteistä, kuten kotitalouksien biojätteestä, päivittäistavarakauppojen ruokahävikistä ja yhdyskunnan jätevesilietteistä.

”Lähes jokainen suomalainen osallistuu biokaasun tuottamiseen. Kun näet biokaasuauton liikenteessä, tiedät, että olet itsekin voinut osallistua kiertotalouden edistämiseen”, avaa Gasumin liikenteen Senior Sales Manager Jani Arala.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi