Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

DAF CF Electricillä entistä pidemmälle

DAF Trucks on ottanut sähköisen voimansiirron kehityksessä uuden edistysaskeleen pidentämällä DAF CF Electricin toimintamatkaa VDL e-power -teknologian avulla kaksinkertaiseksi, eli yli 200 kilometriin. Lisäksi uuden sukupolven akut ovat 700 kg aiempia kevyemmät, mikä lisää suoraan hyötykuormaa.

DAF on täysin sähkökäyttöisten kuorma-autojen kehityksen ja myynnin eturintamassa. Ensimmäisten CF Electric -mallien käyttötestit aloitettiin jo vuonna 2018 alankomaalaisten ja saksalaisten asiakkaiden kanssa, ja uudella ohjelmistolla ja kojelaudalla varustettu toinen sukupolvi tuli myyntiin viime vuonna.

Vetoauto ja alusta

DAF CF Electric on täydellinen päästötön ja hiljainen ratkaisu kaupunkialueille esimerkiksi yleiseen jakelukäyttöön, myymälöiden tavarantoimituksiin ja jätteenkeräykseen. DAF CF Electric on tällä hetkellä saatavana 4×2-vetoautona (kokonaismassa 37 tonnia) ja 6×2-alustana (kokonaismassa 28 tonnia), jossa on erinomaisen ohjattavuuden takaava ohjattu teliakseli.

Hyväksi havaittua ja luotettavaa teknologiaa

CF Electricin uusimman sukupolven lähtökohtana on aiempien mallien todistettu luotettavuus ja helppokäyttöisyys. Uusi lisä niissä on entistä tehokkaampi 350 kWh:n akku (hyötyteho 315 kWh). Se on myös huomattavasti (700 kg) aiempaa kevyempi, mikä lisää suoraan hyötykuormakapasiteettia.

Akku esilämmitetään, minkä ansiosta sen lämpötila pysyy säästä riippumatta aina 25–40 C:ssa. Näin akku säilyttää suorituskykynsä ja kestää pidempään.

500 kilometriä sähköllä päivässä

Kooltaan entisen kokoisella mutta kapasiteetiltaan suuremmalla akulla CF Electric kulkee yli 200 kilometriä, eli aiempiin sukupolviin verrattuna kaksinkertaisen matkan. Akku ladataan yleensä kuorma-auton varikolla, ja 250 kilowatin latausasemalla sen täyteen lataaminen kestää noin 75 minuuttia.
Jos akkua ladataan lastaamisen tai ajotauon aikana, DAF CF Electricillä voi ajaa pelkästään sähköllä jopa 500 kilometriä päivässä. Tästä on kuorma-auton tuottavuuden ja tehokkuuden kannalta huomattavaa hyötyä.

Erityishuomioita hankinnasta ja käytöstä

Sähkökäyttöiset ajoneuvot edellyttävät asiakkaalta tietyntyyppistä lähestymistapaa. Siksi DAF tarjoaa asiakkailleen edistyksellisiä reittisimulointimalleja, jotka auttavat luomaan ajoneuvolle tehokkaan käyttösuunnitelman ja opastavat akun lataamisessa järkevästi ja tehokkaasti. DAF tarjoaa yhdessä VDL:n ja tiettyjen muiden toimittajiensa kanssa asiakkailleen neuvontaa myös latausinfrastruktuurin optimointiin.

Myyntiin syyskuussa

Pidemmän toimintamatkan CF Electric tulee myyntiin syyskuussa, ja toimitukset aloitetaan todennäköisesti alkuvuodesta 2021.

”Merkittävä edistysaskel”

”Uusi toimintamatkaltaan pidempi CF Electric vahvistaa asemaamme sähköisten maantiekuljetusten edelläkävijänä”, toteaa DAF:n tuotekehityksestä vastaava johtaja Ron Borsboom. ”Se on kehitetty vastaukseksi tavoitteisiin pienentää hiilidioksidipäästöjä ja parantaa ilmanlaatua kaupungeissa. Pelkällä sähköllä 500 kilometriä päivässä kulkeva kuorma-auto on kuljetusyrityksille todellinen vaihtoehto.”

DAF CF Electric | FT-vetoauto – Tekniset tiedot

 • Alusta 4×2
 • Akseliväli 380 cm
 • Vetoauton paino 9 000 kg
 • Sähkömoottori 210 kW
 • Vääntömomentti 2 000 Nm
 • Akun kapasiteetti 350 kWh (hyötyteho 315 kWh)
  Täyteen ladatun ajoneuvon toimintamatka Enimmillään 220 km
  Akkujen pikalataus 75 minuuttia (250 kW)

DAF CF Electric | FAN-alusta – Tekniset tiedot

 • Alusta 6×2, teliakseli
 • Akseliväli 380/420/460/480 cm
 • Alustan paino 10 200 kg
 • Sähkömoottori 210 kW
 • Vääntömomentti 2 000 Nm
 • Akun kapasiteetti 350 kWh (hyötyteho 315 kWh)
 • Täyteen ladatun ajoneuvon toimintamatka Enimmillään 220 km
 • Akkujen pikalataus 75 minuuttia (250 kW)

Nordic Truckcenter Oy on osa Royal A-Ware –yhtiötä, joka toimii Hollannissa ja on perheomistuksessa. Yhtiön toimialoihin kuuluu elintarvikkeiden valmistus, varastointi ja kuljetus. Yhtiön liikevaihto vuonna 2018 oli 1,4 miljardia euroa. Juustoa yhtiö varastoi kypsytykseen yli 200 000 tonnia. Kuljetuskalustoa yhtiöillä on noin 1000 kuorma-autoa ja 1800 perävaunua. Henkilökuntaa yhtiöillä on yli 2400 henkeä.

DAF Trucks N.V. on osa PACCAR Inc. –yhtiötä, joka on yksi maailman suurimmista raskaiden kuorma-autojen valmistajasta. DAF mallisarja kattaa koko kuorma-auto markkinan aina jakoautoista raskaisiin kuorma-autoihin, tarjoten aina parhaan ratkaisun jokaiseen kuljetustehtävään. DAF tarjoaa tuotteisiinsa myös monipuoliset huolto- ja korjaussopimukset. Varaosat toimittaa maailmanlaajuisesti toimiva PACCAR Parts. Lisäksi DAF kehittää ja valmistaa komponentteja kuten moottoreita ja akseleita linja-autoteollisuudelle. DAF Trucks N.V. tehtaat sijaitsevat Eindhovenissa Hollannissa, Westerlossa Belgiassa, Leylandissa Englannissa ja Ponta Grossassa Brasiliassa. DAF jälleenmyyjä verkosto kattaa yli 1000 toimipistettä maailmanlaajuisesti.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi