Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Kaasua Savon sydämeen – Kuopioon on avautunut Gasum-kaasutankkausasema

Itä-Suomen kaasutankkausasemaverkosto laajenee Kuopiossa avautuneen kaasutankkausaseman myötä. Uusi kaasutankkausasema palvelee alueen raskasta liikennettä sekä henkilöautoja ja tarjoaa paikallisille yrityksille mahdollisuuden vähentää päästöjä kustannustehokkaasti bio- ja maakaasun avulla. Kuopio on asettanut tavoitteeksi olla hiilineutraali, jätteetön ja globaalisti kestävän kulutuksen kaupunki vuoteen 2050 mennessä.

Gasumin uusin kaasutankkausasema avautui Kuopiossa osoitteessa Kranaattikuja 2. Kaasutankkausasema tarjoaa alueen henkilöautoille ja raskaalle liikenteelle ympäristöystävällistä polttoainetta, jonka käytöllä on helppo vähentää liikennepäästöjä merkittävästi. Gasumin tavoitteena on laajentaa raskaan liikenteen tankkausasemaverkostoa noin 50 asemalla Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa 2020-luvun alkuun mennessä, ja uusi Kuopion asema on osa rakentuvaa verkostoa sekä täydentää kotimaan laajentuvaa kaasutankkausasemaverkostoa.

Biokaasun liikennekäytöllä on mahdollista vähentää polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä jopa 85 prosenttia verrattuna perinteisiin fossiilisiin polttoaineisiin. Biokaasua valmistetaan kiertotalouden periaatteiden mukaisesti muun muassa kotitalouden biojätteistä, päivittäistavarakauppojen ruokahävikistä ja yhteiskunnan jätevesilietteestä. Kaasutankkausasema palvelee myös raskasta liikennettä tarjoamalla vähäpäästöistä nesteytettyä maakaasua (LNG), jonka avulla on mahdollista vähentää polttoaineen elinkaaren aikaisia kasvihuonekaasupäästöjä yli 20 prosenttia.

Myös Kuopion Ajokouluttajat Oy lisäsi kalustoonsa kaksi kaasuautoa vähentääkseen ympäristön kuormitusta. Autokoulun autoja liikkuu paljon kaupungin keskustan alueella, jolloin kaasuautoilusta aiheutuvat pienemmät pienhiukkaspäästöt vaikuttavat positiivisesti myös ilmanlaatuun.

”Asiakaskuntamme koostuu pääasiassa nuorista, jotka ovat nykyään hyvin tietoisia liikenteen päästöjen ympäristövaikutuksista ja arvostavat biokaasua ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona perinteisille polttoaineille”, kertoo kuopiolaisen autokoulun Kuopion Ajokouluttajat Oy:n toimitusjohtaja Sami Torvinen. ”Lisäksi meille on tärkeää, että käyttämillämme autoilla on helppo ajaa ja ne ovat turvallisia sekä ketteriä opetuskäyttöön. Niin opettajat kuin oppilaamme ovat ottaneet kaasuautot hyvin vastaan.”

Kaasuautoilun suosio kasvaa huimaa vauhtia, ja viime vuoden lopulla Suomessa ylitettiin 10 000 kaasuauton raja. Suomen teille tuli yli 4 000 kaasuautoa pelkästään vuoden 2019 aikana.

”Kuopion tankkausaseman myötä yhä useampi yritys ja yksityishenkilö voi valita polttoaineeksi ympäristöystävällisen kaasun. Kaasutankkausasema täydentää viitostien varrella olevaa kaasutankkausverkostoa, mikä palvelee muun muassa kaasuautoilevia kotimaan matkustajia. Aseman sijainti on erinomainen myös raskasta LNG käyttöistä runkoliikennettä ajatellen.”, toteaa Gasumin liikenneyksikön Suomen maajohtaja Olli Paasio.

Kuopion kaupunki on asettanut tavoitteeksi olla hiilineutraali, jätteetön ja globaalisti kestävän kulutuksen kaupunki vuoteen 2050 mennessä. Kaupungin biohajoavia jätteitä hyödynnetään jo energian tuottamiseen Kuopion biokaasulaitoksella. Kaasutankkausaseman avulla myös alueen liikennepäästöjen odotetaan laskevan.

”Kuopion kaupungin strategian ja resurssiviisausohjelman mukaisesti kaupunki haluaa edistää viisasta liikkumista ja siirtymistä vähäpäästöisiin ajoneuvoihin. Näin toimimalla saadaan myös vähennettyä Kuopion kasvihuonekaasupäästöjä, sillä tieliikenne on yksi merkittävistä päästölähteistä”, muistuttaa ympäristöjohtaja Tanja Leppänen.

Kuopion kaupungin lisäksi monet logistiikka-alan yritykset hyödyntävät biokaasua päästöjen vähentämiseen.

”Ympäristöystävällisyys ja kotimaisuus ovat olleet tärkeitä arvoja yrityksessämme alusta alkaen. Hankimme ensimmäiset biokaasuautomme vuonna 2016, ja nyt kalustostamme jo 25 % kulkee biokaasulla”, muutto- ja logistiikkapalveluyhtiö Niemi Palvelut Oy:n johtaja Juha Niemi kertoo. ”Kasvava kaasutankkausasemaverkosto mahdollistaa biokaasuautojemme laajemman hyödyntämisen Suomessa. Meillä on biokaasuautot kaikissa seitsemässä toimipisteessämme, kun nyt myös Kuopion-toimipisteemme sai ensimmäisen biokaasuauton käyttöönsä.”

Energiayhtiö Gasum on pohjoismainen kaasu- ja energia-alan asiantuntija. Tarjoamme puhtaampaa energiaa lämmön ja sähkön yhteistuotannon sekä teollisuuden tarpeisiin ja puhtaampia polttoaineratkaisuja maa- ja meriliikenteeseen. www.gasum.fi 

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi