Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

PT Energia Poraus Oy – Kokoaan suurempi vastuullisen maalämpökaivoporauksen edelläkävijä

Maalämpöjärjestelmän toimivuuden kannalta keskeistä on maalämpökaivon pituuden ja kaivoon kytkettävän lämpöpumpun oikea mitoitus. Parhaimmillaan nykytekniikalla päästään jo siihen, että yhdellä järjestelmään käytetyllä sähköenergiapanoksella tuotetaan viisinkertainen määrä lämpöenergiaa.

Teksti: Jari Peltoranta

Maalämpökaivojen poraukseen erikoistunut PT Energia Poraus Oy toimii Pohjois- ja Etelä -Savon sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalan toimialueilla. Yritys on kuitenkin jo kauan toiminut valtakunnallisena porausalan tiedonjakamisen edelläkävijänä. Vastuullisuus on kokonaisvaltaisesti läsnä myös muussa yrityksen toiminnassa, kuten työntekijöiden työehdoissa ja työn laadussa.

– Pyrimme ajattelemaan pelkkää yksittäistä kauppaa pidemmälle, että maalämpöratkaisu olisi toimiva asiakkaille. Maalämpö on hallituksenkin suosima ympäristöystävällinen lämpöenergian tuotantotapa, PT Energia Porauksen poraustoiminnasta vastaava Sanna Kauhanen toteaa.

Avoin nettiopas koko alan käyttöön

PT Energia Poraus Oy oli ensimmäinen suomalainen porausyritys, joka teki virallisen oppaan maalämpökaivojen porauksesta avoimeen levitykseen nettisivujensa kautta vuonna 2012. Tätä opasta on vuosien varrella ladattu paljon myös kilpailijoiden käyttöön. Havainnollisessa oppaassa kerrotaan, mitä porauksessa pitää huomioida ja mitä ongelmia voi tulla vastaan.

– Tulin alalle vuonna 2012 ja huomasin tuolloin, että netistä ei löytynyt mitään tietoa maalämpöporauksen käytännön toteutuksesta. Jokainen asiakas kysyi aina samat kysymykset. Kukaan ei ollut heille niistä kertonut, Kauhanen toteaa.

Samalla hän näki poraajien ja putkittajien käytännön ongelmia ja alkoi kuvata sekä kirjoittaa niistä. Tästä materiaalista syntyi lopulta nettiin käytännönläheinen opas, joka oli pitkään ainoa alalla avoimesti tarjolla oleva porausopas, jota myös päivitetään vuosittain.

Maalämpöjärjestelmän suunnittelu kuuluu ammattilaisille

Maalämpöjärjestelmän laitteet kehittyvät koko ajan, ja kotitalouskäyttöönkin on tullut niin sanottuja invertteripumppuja. Invertteri optimoi järjestelmän lämmitystehoa säätämällä kompressorin pyörimisnopeutta.

– Invertteripumppuihin liittyy myös riskejä, kun laitteita hankittaessa ei käytetä alan asiantuntijoiden apua. Erityisesti invertteripumppuja hankittaessa tehdään helposti vääriä mitoituksia maalämpökaivon pituutta määriteltäessä. Oikea mitoitus on kuitenkin kaiken A ja O. Lämpökaivo jäätyy, jos sen yhteyteen asennetaan liian tehokas pumppu suhteessa kaivon pituuteen, Kauhanen varoittaa.

Hän on huolissaan, että koko maalämpölämpöpumppuala voi joutua huonoon maineeseen, jos tätä ongelmaa ei tiedosteta, ja kaivoja jäätyy väärän mitoituksen vuoksi.

– Mitoitusongelmaan pitää puuttua tiukasti ennen kuin vahinkoja alkaa tulla enemmän, Kauhanen sanoo painokkaasti.

Hän ohjeistaa, että maalämpöratkaisun ostajan ei pidä lähteä pilkkomaan hanketta pieniin osiin, jolloin pumppu hankitaan yhdestä paikasta, poraus toisesta ja mitoitusarvot tehdään jossakin nettifoorumissa. Maalämpöpumppufirmoissakin on mukana myyjiä, jotka myyvät pumppuja käymättä koskaan asiakkaan luona kohteessa. Laskelmissa saatetaan käyttää mitoituksia, jotka eivät välttämättä sovi kyseiseen kohteeseen. Talo saattaa olla vaatimuksiltaan aivan toisenlainen kuin ostettu pumppu.

– Aina pitäisi hankkeessa käyttää osaavaa ammattilaista, joka tulee paikan päälle arvioimaan tarvittavan laitteiston ja lämpökaivon mitoituksen, Kauhanen sanoo.

Laatu ja terveys edellä

Vuonna 2014 yritys kokeili toimintansa ja toimialueensa laajentamista alihankkijoiden avulla.

– Pian jouduimme toteamaan, että muilla ei ole samanlaiset laatuvaatimukset kuin meillä. Päädyimme siihen, että on parempi tehdä vähemmän töitä hyvällä laadulla, Kauhanen toteaa.

Oman firman sisäisen kasvun esteenä on ollut ammattitaitoisten työntekijöiden puute. Suomen Kaivonporausurakoitsijat ry:n yhdistys Poratek aloitti viisi vuotta sitten kaivonporaajien koulutuksen maanrakennusalan ammattitutkinnon muodossa, mutta tämä ei näytä riittävän alan työvoimatarpeen täyttämiseen.

– Olemme joutuneet tähän asti kouluttamaan työntekijöitä itse. Työ on raskasta reissutyötä, mutta olemme kehittelemässä putkipuolellekin uusia apuvälineitä, jotta työ saataisiin vähän helpommaksi. Suunnittelemme näiden apuvälineiden valmistamisten laajemminkin alan käyttöön. Prototyypit ovat jo olemassa, Kauhanen sanoo.

Kaivonporaajat palavat helposti loppuun raskaassa työssä. Siksi PT Energia Porauksen poraajat on määrätty joka toinen viikko tasoitusvapaalle, jotta työntekijät eivät kuormittuisi liikaa ja työmailla säästyttäisiin vahingoilta väsymyksen takia.

– Tämä on meillä alan yleisestä käytännöstä poikkeava toimintatapa. Pidämme hyvää huolta työntekijöistämme ja samalla työn laadusta, PT Energia Poraus Oy:n toimitusjohtaja Pasi Voutilainen toteaa.

Juttu on julkaistu Kuljetus & Logistiikka -lehden numerossa 6 / 2019

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi