Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Ekologisuutta teknologiaan panostamalla

Ruotsin valtion omistama Green Cargo otti käyttöön automaatiota hyödyntävän sovelluskehitysteknologian ollakseen entistä ympäristöystävällisempi ja nykyaikaisempi logistiikkayritys.

Teksti: Mattias Kallman

Ruotsin valtion omistama Green Cargo on kuin VR Groupiin kuuluva suomalainen VR Transpoint. Se vastaa maansa rauta- ja maanteillä tapahtuvasta logistiikasta ja palvelee etupäässä teollisuutta.

Päivittäin se hallinnoi noin 400 tavarajunan liikkumista Ruotsin rautateillä. Jos Green Cargon kuljettama määrä rahtia siirrettäisiin renkaille, se vaatisi noin 10 000 kuorma-autokuljetusta tai yhden 30 kilometriä pitkän kuorma-autovaunun.

Kuten kaikilla suurilla logistiikkayrityksillä, myös Green Cargolla on tarve tehdä toiminnastaan mahdollisimman ekologista. Yhtä ensisijaista yritykselle on myös rahdin luotettava toimitus: tavara pitää saada paikasta toiseen tinkimättömästi aikataulussa ja sovitulla lailla.

Tilanne luo Green Cargolle uutta liiketoimintaa mutta myös haasteita.

Niiden ratkaisemiseksi Green Cargo on asettanut teknologian ekologisen kehityksensä ytimeen. Jotta muutos on mahdollinen, prosesseja on digitalisoitava monilla tavoin. Kumppanikseen muutostyöhön Green Cargo valitsi portugalilaisen teknologiayritys ​​OutSystemsin.

OutSystems tarjoaa pilvipohjaista, modernia automaatiota hyödyntävää sovelluskehitysteknologiaa. Se mahdollistaa ohjelmoinnin valmiilla komponenteilla siten, että sovelluksen voi koota tekoälyn avustamana valmiista ohjelmistopalikoista jopa ilman varsinaista ohjelmointitaitoa.

Green Cargon rooli ruotsalaisessa yhteiskunnassa ulottuu kauas. Yrityksen historia voidaan jäljittää siihen hetkeen, jolloin junaliikenne alkoi Ruotsissa.

OutSystemsin teknologiaa on kuvattu luotettavaksi, nopeaksi ja edulliseksikin. Analyytikkoyritys Gartnerin arvion mukaan 65 prosenttia sovelluskehityksestä tehdään automatisointia hyödyntävillä alustoilla vuoteen 2025 mennessä. Tähän kelkkaan Green Cargonkin oli helppo hypätä.

”Meidän teknologiaympäristössämme on monia järjestelmiä ja se asettaa isoja vaatimuksia ylläpidolle ja integraatiolle. Etsimme teknologiaa, joka pystyy ratkaisemaan haasteita, mutta toimimaan myös perustana liiketoiminnan kehittämiselle ja digitalisoinnille”, Green Cargon projektipäällikkö Jonna Nilsson kertoo.

Green Cargon ensimmäinen OutSystemsin teknologialla toteutettu sovellus on uusi kuljettajien ja henkilökunnan vahinkojen arviointityökalu. Sen avulla greencargolaiset voivat ilmoittaa ja dokumentoida tavaravaunujen vahingot suoraan mobiilisovelluksestaan sen sijaan, että he raportoisivat ne erikseen logistiikkakeskuksesta.

Vahinkoraporttien määrä on vuositasolla merkittävä, ja sen vuoksi sovelluksesta tuleva hyöty esimerkiksi ajansäästön kannalta on suuri.

”Green Cargon uusi IT-strategia ja liiketoiminnan kehitys riippuvat suuressa määrin uusien sovellusten rakentamisen tehokkuudesta.

Ensimmäinen askeleemme on vähentää nykyisten sovellusten ja prosessien monimutkaisuutta”, Green Cargon tietohallinnon johtaja Ingo Paas kommentoi.

OutSystemsille yhteistyö Green Cargon kanssa on ollut innostavaa ja mielenkiintoista.

”Rautateiden tavaraliikenteen modernisointi on tärkeä ilmastopolitiikan elementti kaikkialla Euroopassa. Liikennöintiä hoitavat yhtiöt ovat vaikean tietoteknisen haasteen edessä, kun vuosikymmenien perintönä kertyneitä järjestelmiä pitää nivoa yhteen digitalisaatiotavoitteiden saavuttamiseksi.”

”OutSystemsin moderni sovellusalustateknologia mahdollistaa hyppäyksen moni välivaiheen yli suoraan pilvessä tapahtuvaan sovelluskehitykseen ja prosessien digitalisoinnin – ilman monimutkaisia integraatioita tai taustajärjestelmien modernisointiprojekteja”, OutSystemsin Pohjoismaiden liiketoimintajohtaja Ilkka Vanhanen kiteyttää.

Green Cargo palvelee 300 kohteessa Ruotsissa ja Norjassa.
FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi