Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Lähes puolella suomalaisista auto on seissyt päiviä käyttämättä – eikä se tiedä joululiikenteen kannalta hyvää

Akkujenhallintaratkaisujen toimittajan CTEKin teettämästä kyselystä käy ilmi, että pandemiasta johtuen 47 % suomalaisista auto on seissyt käyttämättömänä kuluneen vuoden aikana enemmän kuin kuusi päivää. CTEKin myyntipäällikkö Pasi Ahola muistuttaa, että auton akku ei pitkistä seisontajaksoista pidä, sillä auton sähköjärjestelmä syö akun varausta myös auton ollessa pysäköitynä.

CTEKin myyntipäällikkö Pasi Ahola ennustaa, että joululiikenteessä ja ylipäätään talvikauden aikana Suomen teillä saatetaan nähdä ennätysmäärä akkuvian vuoksi matkan päälle jääneitä.

–  Ennen pitkää matkaa tarkistamme yleensä öljyntason ja tuulilasipesunesteen, ja hyvä niin, mutta auton akku jää aivan liian usein huomiotta talvivalmisteluissamme. Muutamalla yksinkertaisella tarkastustoimenpiteellä ja säännöllisellä akun ylläpitohuollolla voisi varmistaa, ettei matka katkea akkuvikojen vuoksi, Ahola vinkkaa.

CTEKin kyselyyn vastanneista peräti 9 prosentilla on jäänyt kuluneen 12 kuukauden aikana matka kesken tai vastaaja ei ole edes päässyt matkaan vikaantuneen akun vuoksi.

–  Tämä tieto ei sinällään ollut yllätys, sillä autot ovat seisseet nyt normaalia pidempään käyttämättöminä. Etätöiden vuoksi moni on vähentänyt ajamista ja matkat ovat entistä lyhyempiä. Molemmat ilmiöt rasittavat akkua merkittävästi enemmän kun normaali ajokäyttäytymisemme. Tätä ei moni osaa ajatella, ennen kun ongelma lopulta osuu omalle kohdalle, Ahola sanoo.

Paikallaan seisovan ajoneuvon auto akku menettää vähintään 0,1 volttia jännitettä joka kuukausi. Usein merkittävästi enemmän. Lisäksi lyhyet kaupunkiajot kurittavat akkua. Pelkkä auton käynnistäminen vaatii 150–350 ampeeria hetkellistä virtaa, eikä auton akku ehdi latautua ajon aikana lyhyillä matkoilla.

– Tämä näkyy erityisesti, jos autossasi on start-stop-toiminto. Yksi varoitusmerkki vaanivasta akkuviasta onkin, että start-stop-toiminto kytkeytyy itsestään pois päältä. Tämä voi johtua siitä, että akkusi varaustaso on liian alhainen, jolloin auto kytkee vähitellen pois käytöstä ”ei-kriittisiä” toimintoja keskittääkseen kaiken virran auton ”elossapitojärjestelmiin”.

Lataa akkusi vielä ennen kovia pakkasia, jos mahdollista

Ahola suosittelee lataamaan auton akun ennen pakkasia, sillä kylmän moottorin käynnistäminen vaatii jopa 2,5 kertaa enemmän tehoa kun käynnistys kesäkeleillä. Kylmät olosuhteet vaikuttavat haitallisesti myös akun kapasiteettiin luovuttaa virtaa. Akun suorituskyky voi kesäkeleihin verrattuna heikentyä nollakelin kohdalla noin 35 % ja jopa 50 %, kun kyseessä on kovat pakkaset.

Ahola suosittelee ylläpitolataamaan auton akkua vähintään kerran kuukaudessa. Tämä yksinkertainen rutiini voi jopa kolminkertaistaa akun käyttöiän, jolla säästetään merkittävästi myös luontoa.

– Säännöllinen lataus on erityisen tärkeää talvella, sillä esimerkiksi lämmitetyt istuimet ja ikkunat sekä polttoainetoiminen lisätämmitin yhdistettynä lyhyisiin ajomatkoihin rasittavat akkua merkittävästi kesäkäyttöä enemmän.

Täyden ja tyhjän akun välillä on hiuksen hieno raja, ja jo pienikin akun varaustilan lasku voi vaarantaa ajoneuvon käynnistämisen.

– Hyväkuntoisen täyteen ladatun akun lepojännitteen pitäisi näyttää noin 12,7 volttia. Jo alle 12,4 voltin jännitteellä alkaa akkuun muodostua sulfaattikiteitä, jotka heikentävät akun kapasiteettia. Kun jännite laskee 11,9 volttiin, akku on ajoneuvon 12 voltin sähköjärjestelmälle käytännössä tyhjä, Ahola kertoo.

Uusilla akkulatureilla ei voi enää vahingoittaa autoa

Moni autoilija ihmettelee edelleen, mihin auton akkulatureita tarvitaan. Yksinkertaisimmillaan kyse on siitä, että ajossa akku ei käytännössä milloinkaan lataudu täyteen. Lyhyttä matkaa ajettaessa jäädään kauas tästä. 100 % varaustason saavuttamiseen tarvitaan yleisesti aina akkulaturi.

Moni saattaa kuitenkin jännittää akkulatureiden käyttöä, koska pelkää tekevänsä jotain väärin ja vahingoittavansa autoa, sen akkua tai itseään.

– Uutta APTO-teknologiaa hyödyntävät akkulaturit ovat todella helppokäyttöisiä. Plus- ja miinusnapojen järjestyksestä ei tarvitse enää välittää. Akkulaturi vain kytketään ajoneuvon latauspisteisiin, eikä akkua tarvitse irrottaa ajoneuvosta lataamisen ajaksi. Laturi tunnistaa automaattisesti akun tyypin, koon ja kunnon, sekä suorittaa räätälöidyn latausohjelman, joka lataa jokaisen akun yksilöidysti ja tehokkaasti.

– Moderni akkulaturi voisi olla hyvä joululahjavinkki autoileviin talouksiin. Lahja kannattaa ottaa myös heti käyttöön joulunpyhien sukulaisvierailulla.

CTEK teetti kyselyn tutkimusyhtiö SynoIntilla lokakuussa 2021, ja siihen vastasi verkossa yli 1 000 Suomessa asuvaa. Kysely oli väestöä demografisesti edustava.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi