Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

LUT-yliopiston tutkimusryhmä mukaan Suomen Akatemian huippuyksikköön – tavoitteena sähkölentokone

LUT-yliopiston tutkimusryhmä on aktiivisesti mukana Suomen Akatemian uudessa tutkimuksen huippuyksikössä. Ryhmän tavoitteena häämöttää sähkölentokone.

LUTin sähkönkäyttötekniikan, konedynamiikan ja säätötekniikan tutkimusryhmät kuuluvat kokoonpanoon, joka valittiin lokakuussa Suomen Akatemian tutkimuksen huippuyksiköksi. Ryhmä tutkii sähkökoneiden käytännön sovelluksia teollisuuden ja sähköisen liikenteen tarpeisiin. Yksi tavoitteista on kehittää lentokoneille sopiva tapa käyttää sähköä.

”Lentokoneen generaattorit ja moottorit tarvitsevat noin satakertaisen ominaistehon (kW/kg) teollisiin koneisiin verrattuna. Se on sähkökoneelle äärimmäinen käyttötilanne, jonka toteuttaminen on todella haasteellista. Tällä hetkellä pääsemme ominaistehossa laboratoriokoneellamme noin puoliväliin”, LUT-yliopiston sähkönkäyttötekniikan professori Juha Pyrhönen kertoo.

Suurnopeussähkömoottoreita teollisuuden tarpeisiin

Suurnopeussähkömoottorien merkittävät kaupalliset läpimurrot puuttuvat vielä myös suomalaisesta teollisuudesta, vaikka yksittäisiä tuotteita onkin jo markkinoilla. Lähes kaikki teollisuudenalat voisivat hyötyä suurnopeustekniikasta. Pyrhösen mukaan haasteena on toistaiseksi yhteensopivuus muiden toimilaitteiden kanssa. Tähän tutkimusryhmällä on tekeillä ratkaisu. 
 
”Meillä on laboratoriossamme kahden megawatin suurnopeuskone, jonka pitäisi soveltua melkein mihin käyttöön tahansa. Olemme hakeneet sille useita patentteja. Haasteena on luotettavuus, sillä teollisen moottorin tulee toimia jopa 100 000 tuntia minimaalisella huollolla.”

Korkeatasoiset laboratoriot ovat Pyrhösen mukaan LUTin kansainvälinen vahvuus. Suomen Akatemian huippuyksikön asema turvaa rahoituksen sähkökäyttöjen tutkimukselle aluksi viideksi vuodeksi. Tulevaisuudessa tutkimuksesta on hyötyä myös vetytaloudelle ja Power to X -teknologialle. 

Suomen Akatemia sai yhteensä 184 aiehakemusta. Niistä 11 sai huippuyksikön aseman.

Artikkeli LUTin verkkosivuilla: Huippututkimuksella kohti tulevaisuuden sähkökoneita

Huippuyksikkö tekee kansainvälistä läpimurtotutkimusta

  • Huippuyksikkö on tutkimusyhteisö, joka tekee korkealaatuista tiedettä ja läpimurtotutkimusta sekä edistää tieteen uudistumista.
  • Yksi uusista huippuyksiköistä on ”Suurnopeuksiset sähkömekaaniset energianmuunnosjärjestelmät”. Sitä johtaa professori Anouar Belahcen (Aalto-yliopisto).
  • Yksikköön kuuluvat professori Juha Pyrhönen (LUT), Senior Scientist Jenni Pippuri-Mäkeläinen (VTT), akatemiatutkija Paavo Rasilo (TAU), Peter Råback (CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy) ja professori Kari Tammi (Aalto-yliopisto).
  • Huippuyksikköohjelma on käynnissä vuosina 2022–2029. LUTilta mukana ovat myös professori Jussi Sopanen, professori Olli Sopanen ja tutkimuspalveluasiantuntija Julia Vauterin-Pyrhönen

Lähde: Suomen Akatemia

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi