Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Osaava logistiikkapartneri on entistä tärkeämpi yhteistyökumppani

Nopea, kustannustehokas ja luotettavasti toimiva logistiikka on yrityksille entistä tärkeämpi kilpailuvaltti. Tamperelainen GLi Yhtiöt on yksi alan kokeneista luottokumppaneista, joka ottaa vastuulleen kuljetukset ja varastoinnin olipa kyse perinteisestä yrityksestä tai ripeästi kasvavasta verkkokaupasta.

Tampereella toimivan GLi Yhtiöiden toimitusjohtaja Kristian Lellan mukaan kannattaa kiinnittää huomiota, kun yritys lähtee valitsemaan logistiikkakumppaniaan.

Nopeus, luotettavuus, modernit tieto- ja ajoseurantajärjestelmät sekä pienipäästöinen kalusto.

Siinä muutamia kriteereitä, joihin Tampereella toimivan GLi Yhtiöiden toimitusjohtaja Kristian Lellan mukaan kannattaa kiinnittää huomiota, kun yritys lähtee valitsemaan logistiikkakumppaniaan.

– Nopea, varma ja kustannustehokas logistiikka on yrityksille päivä päivältä tärkeämpi kilpailuetu. Digitalisaation ja verkkokaupan myötä sen merkitys korostuu entisestään. Tavara on saatava asiakkaille mahdollisimman nopeasti ja luvatussa aikataulussa. Asiakkaan mielessä viivästys menee aina myyjän piikkiin, vaikka se johtuisi kuljetusyrityksestä, Lella toteaa.

Myös modernin ja pienipäästöisen kuljetuskaluston rooli kasvaa toimitusjohtajan mukaan jatkuvasti.

– Asiakkaat haluavat painaa omaa hiilijalanjälkeään jatkuvasti alaspäin. Silloin katse kohdistuu automaattisesti myös kuljetuksiin ja niiden päästöihin, vaikka ne niistä vastaisikin ulkopuolinen kumppani, Lella muistuttaa.

Vajaakäytöllä oleva varastotila käy kalliiksi

Vuonna 2006 perustetun logistiikkayhtiön luotsi tietää mistä puhuu, sillä hän on ollut tiivisti mukana toimialan muutosvirroissa.

Ensimmäiset isommat askeleet otettiin vuosituhannen vaihteessa. Tuolloin yritykset alkoivat ulkoistaa kuljetuksiaan, kun havaitsivat sen omaa kalustoa ja henkilöstöä kustannustehokkaammaksi ja joustavammaksi vaihtoehdoksi.

Tämän jälkeen katse alkoi kohdistua myös varastointiin, jossa vuokrattiin ensin lisäneliöitä ja siihen kuuluvia lisäpalveluita. Kokemusten karttuessa koko ketjua alettiin ulkoistaa sopiviksi katsotuille kumppaneille.

– Isommilla yrityksillä tällainen kustannusten hallinta on jo arkea. Nyt siihen ovat tarttumassa myös pienemmät pk-sektorin yritykset, Lella kertoo.

Syykin on hänen mukaansa selvä. Varastokiinteistöjen rakentaminen ja ylläpito on kallista ja sitoo paitsi pääomia myös henkilökuntaa. Lisäksi niiden arvo on jo muutaman vuoden aikajänteellä usein kysymysmerkki, mikä vaikeuttaa myös rahoituksen saamista.

– Kovan kysynnän keskellä rakennetut lisäneliöt voivat markkinoiden notkahtaessa kumista nopeasti tyhjyyttään ja omat autot seistä pihassa tyhjän panttina. Siksi on viisaampaa vuokrata varasto- ja kuljetuskapasiteettia kulloisenkin tarpeen mukaan, Lella muistuttaa.

Kaikki tarvittava yhdeltä luukulta

Tehokkaan logistiikan merkitys korostuu etenkin verkkokauppaa harjoittavissa yrityksissä. Niissä myynnin vaihtelut ja kulloisenkin varastotilan tarve voivat heilahdella rajustikin.

– Isomman tilauspiikin tullessa varastotila voi loppua nopeasti kesken. Silloin autotallin, hallinpäädyn tai toimistohuoneen tilalle on haettava kiireesti parempia ratkaisuja. Tällaisessa tilanteessa olemme myös yrityksen hallitun kasvunsa kumppani, Lella toteaa.

GLi Yhtiöissä kaiken tarvittavan saa halutessaan yhdeltä luukulta. Käytännössä se tarkoittaa koko kuljetus- ja varastointiketjua valmistajalta tai tavarantoimittajalta loppuasiakkaalle. 

– Logistiikkakeskuksemme on sijainnin puolesta hyvällä paikalla Tampereen Sarankulmassa, josta voi vuokrata tarvittavat varastoneliöt tai vain muutaman varastohyllyn. Huolinnassa käytämme tunnettuja ja luotettavia kumppaneita. Länsi- ja Etelä-Suomen kuljetukset hoidamme omalla pienipäästöisellä kalustolla, Itä- ja Pohjois-Suomen alueen hoitavat yhteistyökumppanit”, Lella selvittää.

Osaavan kumppanin merkitys korostuu

Vaikka logistiikka-ala on etenkin digitalisaation myötä muokkautunut uuteen uskoon, jatkuu sen muutos myös tulevina vuosina. Lellan mukaan logistiikkaketjut pyörivät entistä enemmän 24/7-periaatteella, mikä samalla pakottaa myös sen eri osaset pelaamaan jatkuvasti paremmin yhteen.

– Alati kiristyvät aikataulut eivät jätä tilaa virheille ja viive yhdessä kohtaa kertautuu nopeasti muualla. Siksi toiminta- ja toimitusvarmuuden sekä varastojen hallinnan merkitys kasvaa entisestään, Lella painottaa.

Toisaalta digitalisaatio myös helpottaa kuljetusten ja varastoinnin tehokkaampaa suunnittelua, niiden reaaliaikaista seurantaa sekä palvelun läpinäkyvyyttä asiakkaan suuntaan.

– Kisassa pärjäävät parhaiten ne, jotka ovat panostaneet näihin asioihin jo nyt, Lella lisää.

Teksti: Timo Sormunen

www.gli.fi

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi