Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Ruotsin päivittäistavarakauppajätti ICA aloittaa kuljetuskalustonsa sähköistämisen Volvo Trucksin kanssa

Volvo Trucks toimittaa täysin sähköisen Volvo FE -kuorma-auton Ruotsin johtavalle päivittäistavarakauppa ICA Swedenille kauppaketjun siirtyessä sähköistämään kuljetustoimintaansa ympäristövaikutusten vähentämiseksi. ICA:n uusi Volvo FE jakaa pakasteita Tukholman kaupunkialueella. Sähkökuorma-auto on erinomainen ratkaisu kaupunkikuljetuksiin: se on päästöjen suhteen fossiiliton, joten se vähentää ympäristövaikutuksia ja madaltaa kaupunkien melutasoa olemalla hiljainen.

Volvo FE -sähkökuorma-auton toimitus on merkittävä askel Volvo Trucksin ja ICA:n marraskuussa 2020 julkistamassa yhteistyössä, jonka tavoitteena on löytää sähköistettyjä ratkaisuja tavaraliikenteen ympäristövaikutusten vähentämiseksi. ICA:n tilaama Volvo FE Electric -sähkökuorma-auto otetaan liikenteeseen vuoden 2021 alkupuoliskolla ja se toimii ICA:n päivittäisissä kuljetustehtävissä pakastetavaroiden jakamisessa.

Löytääkseen ICA:n tarpeita parhaiten palvelevat sähköistymisen ratkaisut Volvo Trucksin sähkökuorma-autoasiantuntijat tutkivat pitkään erilaisia sähkökuorma-auton hyötysuhteeseen vaikuttavia muuttujia, kuten kuorman kapasiteettia, ajomatkoja ja pysähdyspaikkojen etäisyyksiä ja päällirakenteen ratkaisuja optimoidakseen ICA:lle käyttöalueet parhaan mahdollisen hyödyn saamiseksi.

”Olemme ICA:n kanssa analysoineet heidän logistiikkaverkostonsa useita kuljetusreittejä Volvo Trucksin sähkökuorma-auton etäisyyssimulaattorin avulla. Yksityiskohtaisten tietojen saaminen ja analysointi on ollut välttämätöntä kuljetusten energiankulutuksen laskemisessa, purkamiset ja lastaamiset mukaan lukien, tosielämän reiteillä ja reaaliaikaisissa liikennetilanteissa. Näiden tietojen valossa löysimme parhaan mahdollisen ratkaisun ICA:n päivittäisiin kuljetustehtäviin”, kertoo Johan Larsson, Volvo Trucks sähköratkaisujen johtaja.

Volvo FL ja Volvo FE Electric kuorma-autoja käytetään pääasiassa kaupunkiliikenteessä, kuten ICA: n tapauksessa, kun päivittäistavarakauppa aloittaa siirtymisen sähköisiin kuljetuksiin. Kyseiset Volvon kuorma-automallit olivat ensimmäisten sarjatuotantoon tulleiden sähkökuorma-autojen joukossa jo vuonna 2019.

ICA:n uusi täyssähköinen Volvo FE -kuorma-auto ei tarvitse ylimääräistä päivälatausta sille osoitetulla ajoreitillään, ja se helpottaa nykyisen ajoneuvon korvaamista sähköisellä mallilla.

Sekä ICA Swedenillä että Volvo Trucksilla on mittava kokemus työskentelystä liiketoimintansa ympäristövaikutusten vähentämiseksi. ICA-konserni on asettanut ruotsalaiselle tytäryhtiölleen tavoitteen täysin fossiilittomista kuljetuksista vuoteen 2030 mennessä, ja kaupunkialueiden osalta tavoite tulisi saavuttaa jo vuoteen 2025 mennessä. Tavoite saavutetaan muun muassa investoimalla uuteen tekniikkaan.

Tärkeä osa Volvo Trucksin ja ICA:n välistä yhteistyötä on löytää sähköistetyt kuljetusratkaisut sekä kaupunkien keskustakuljetuksiin, mutta pidemmällä aikavälillä myös kaupunkien välisillä pitemmillä reiteillä.

”Olemme erittäin iloisia siitä, että olemme päässeet vauhtiin matkallamme sähköisten kuljetusratkaisuiden edistämiseksi ICA:lla. Teemme jatkuvasti töitä vähentääksemme toimintamme ilmastovaikutuksia koko organisaatiossamme, ja sähköisten kuljetusratkaisujen lisääntyvä käyttö on siitä konkreettinen todiste. Yhteistyömme Volvo Trucksin kanssa on meille mahdollisuus räätälöidä sähköinen kuljetusratkaisu, joka ei vain täytä kuorma-autojen kapasiteettia ja kantavuutta koskevia vaatimuksia, vaan myös myötävaikuttaa huomattavasti vihreämpiin kuljetuksiin”, kertoo ICA Swedenin logistiikkajohtaja Emma Lindström.

Vuonna 2019 lanseerattu Volvo FE Electric ja sen sisarmalli Volvo FL Electric ovat täyssähkökuorma-autoja, jotka soveltuvat erittäin hyvin kaupunkien jakeluun ja jätteiden keräilyyn. Volvo Trucks testaa parhaillaan sähkökäyttöisiä raskaita kuorma-autojaan Volvo FH, Volvo FM ja Volvo FMX. Raskaiden täyssähkökuorma-autojen myynti alkaa vuonna 2021, ja niiden sarjatuotanto alkaa vuonna 2022.

Faktat ICA:n Volvo FE Electric -kuorma-autosta

  • Volvo FE Electric 6 x 2
  • Ajoneuvon kokonaispaino 26 tonnia
  • 4 x 66 kWh akkupaketti
  • Kuljetustehtävään optimoidun kuormatilan sähköinen kylmäkone saa käyttövoimansa ajoneuvon ajoakuista
  • Volvo FE Electric ja Volvo FL Electric -kuorma-autoja on valmistettu sarjatuotantoa vuodesta 2019 lähtien
FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi