Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Vähittäiskaupan tulevaisuus: tehokkaammat toimitusketjut algoritmien avulla

Pandemia kiihdytti vähittäiskaupan digitalisaatiota ja pakotti alan toimijat innovoimaan ennätysajassa uudenlaisia kaupankäynnin tapoja, kuten noutopisteitä, itsepalvelukassoja ja ajanvaraukset ostosten tekemistä varten.

Uudet myyntikanavat ja maksamisen tavat ovat kuitenkin vain yksi osa vähittäiskaupan digitaalista tulevaisuutta, ja Suomessakin on hyödynnetty vasta murto-osa teknologian mahdollisuuksista luoda parempia asiakaskokemuksia ja kasvua.

Tata Consultancy Services (TCS) uskoo, että pandemian jälkeisessä maailmassa parhaiten menestyvät vähittäiskaupan toimijat, jotka valjastavat reaaliaikaisen datan ja algoritmit osaksi liiketoimintaansa saumattomasta, monikanavaisesta ostokokemuksesta tuotevalikoiman ja myymäläsijoittelun suunnitteluun ja toimitusketjun tehostamiseen.

Saumatonta asiakaspalvelua

Suomalaisilla kauppaketjuilla on mahdollisuus rakentaa laajasta myymäläverkostaan ylivertainen kilpailuetu verrattuna yritykseen, joka toimii vain verkossa logistiikkakeskuksen varassa.

Saumattomasti yhteen pelaava verkkokauppa ja kivijalka vaativat teknisiä uudistuksia. Vastoin yleistä harhaluuloa, modernia kaupan alan ohjelmistouudistusta ei toteuteta raskailla kertaluontoisilla uudistuksilla tasaisin väliajoin. Fiksu vähittäiskauppa käyttää modulaarisia ohjelmistoja ja uusia teknologioita, jotka mahdollistavat vaiheittaiset, joustavat uudistukset sitä mukaa, kun teknologia kehittyy tai yritykselle syntyy uusia tarpeita esimerkiksi myyntikanavien tai asiakasryhmien suhteen.

Verkkokaupoissa asiakkaiden käyttäytymisestä ja ostopoluista kerättyä dataa on hyödynnetty jo pitkään. Fyysisissä myymälöissä analytiikka on vasta kokeiluasteella. Esimerkiksi CCTV-videoanalytiikka mahdollistaa asiakkaiden kulkureittien seurannan myymälässä ja tuotteiden asettelun optimoinnin. Erilaisia paikannusteknologioita voidaan käyttää mainonnan kohdentamiseen myymälässä asiakkaan sijainnin perusteella jopa hyllytasolla. Yhdysvalloissa esimerkiksi Walmart- ja Target-kauppaketjut käyttävät kohdennettua mainontaa myymälöissään.

Lue TCS:n näkemyksiä kivijalkakaupan tulevaisuudesta ja alan järjestelmäuudistuksista:
https://www.tcs.com/future-of-brick-and-mortar-retailers
https://www.tcs.com/blogs/connected-stores-future-of-retail
https://www.tcs.com/unified-commerce-omnichannel-retail

Robotit ruoan verkkokauppaan

Ruokakaupan digitalisaatiosta puhutaan Suomessa paljon. Mielenkiintoisia esimerkkejä löytyy esimerkiksi Yhdysvalloista, jossa Walmart-kauppaketju laajensi viime vuonna myymäläänsä New Hampshiressa verkkokauppatilauksille omistetulla siivellä. Siellä robotit keräävät tuotteet hyllystä ja vievät ne tiskille, jossa myyjä tarkastaa ja pakkaa tilaukset. Kaikki kertyvä data hyödynnetään, ja tekoälyratkaisujen ansiosta myös tuotepuutteita ja tuotteiden vanhentumista opitaan ennaltaehkäisemään jatkuvasti paremmin, kun menekistä kertyy tietoa.

Algoritmit avuksi toimitusketjuihin

Pelkän nopean toimituksen ja tuotteen palauttamismahdollisuuksien lisäksi nykyaikainen toimitusketju vaatii myös tekoälyä: toimitusketjun täytyy oppia täydentämään ennakoivalla tavalla esimerkiksi myymäläverkoston varastoja. Kun kauppa hallitsee toimitusketjujaan fiksulla ja joustavalla järjestelmällä, valikoimaa on helpompi räätälöidä esimerkiksi eri asuinalueille.

Nykyteknologia antaa uusia lähestymistapoja myös kaupan vastuullisuuteen: ”Eräs hollantilainen kauppaketju toteutti kanssamme teknologisen ratkaisun, joka vähensi heidän viime hetken toimitusmuutoksiaan jopa 22 prosenttia ja tehosti rekkojen konttitilan käyttöä 12 prosenttia”, kertoo Abhijit Niyogi, TCS:n vähittäiskauppaliiketoiminnasta vastaava johtaja. Lisäksi esimerkiksi lohkoketjuteknologian hyödyntäminen auttaa asiakkaita saamaan avointa dataa tuotteiden monimutkaisista toimitusketjuista.

Pandemia aiheuttaa edelleen suuria haasteita vähittäiskaupan toimitusketjuille. Tuotteiden saatavuuden varmistaminen kassavirtaan vaikuttamatta, toimitusketjun kustannusten tehokas hallinta ja toimitusnopeuden parantaminen ovat alan toimijoiden jaettuja tavoitteita. TCS:n algoritmipohjainen toimintamalli vähittäiskaupoille, Algo RetailTM, sisältää myös kognitiivisen toimitusketjuratkaisun. Sen toiminnot, kuten varastojen älykäs täydennys, dynaamiset parametrit ja myyntihuippujen hallinta, auttavat vastaamaan toimitusketjujen haasteisiin.

Lue lisää moderneista toimitusketjuista ja tekoälyratkaisuista TCS:n raporteista: 
https://www.tcs.com/future-of-retail-new-model
https://www.tcs.com/algo-retail-cognitive-supply-chain-solution

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi