Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Wibax ja Scania kehittivät maailman ensimmäisen ADR-hyväksytyn sähkökuorma-auton

Yhdessä Scanian kanssa Wibax lanseeraa maailmanuutuuden, ADR-hyväksytyn sähkökuorma-auton, joka pystyy kuljettamaan 64 tonnia, mikä on uusi sähkökuorma-autojen ennätys.

Sähköautot eivät ole yleistymässä vain suurkaupungeissa. Piitimeläinen Wibax kuljettaa bulkkitavaraa maaseudulla ja on pyrkinyt olemaan kestävän kehityksen eturintamassa siitä lähtien, kun se perustettiin vuonna 1986. Yrityksen tavoitteena on olla vastuullinen kemikaalitoimittaja, joka ottaa huomioon sekä ihmiset että ympäristön. Tällä uudella innovaatiolla – sähkökäyttöisillä kuorma-autoilla, jotka kykenevät kuljettamaan jopa 64 tonnia – yritys ottaa jälleen askeleen eteenpäin.
– Olemme tunnistaneet liikenteen liiketoimintamme suurimmaksi ilmastovaikutukseksi, joten meidän on tehtävä sille jotain. Kun autot painavat yhtä paljon kuin meidän automme, sähkökäyttö alkaa olla hankalaa, Wibaxin toimitusjohtaja Jonas Wiklund sanoo.

Wibax on työskennellyt pitkään yhdessä Scanian kanssa ratkaisun löytämiseksi, ja pian käyttöön otettava auto on ensimmäinen useista ajoneuvoista. Meille se on tärkeää ilmastotavoitteidemme saavuttamiseksi.

Magnus Sundström, CEO Wibax Logistics & Jonas Wiklund, CEO Wibax Group

– Pelkästään tällä ajoneuvolla pienennämme hiilijalanjälkeämme jopa 1370 hiilidioksiditonnilla, ja tämä tapahtuu ajoneuvolla, jolla on täysi vetokapasiteetti. Toisin sanoen tämä on todellinen game changer, Jonas Wiklund sanoo.

Scanian ja Wibaxin tiivis yhteistyö mahdollisti tämän sähköistetyn ratkaisun.

– Tämä on ensimmäinen sähkökäyttöinen 64-tonninen kuorma-auto, joka on otettu käyttöön asiakkaan liikenteessä. Näytämme askel askeleelta, että sähköiset ratkaisut ovat tulossa hyvin nopeasti ja lähes kaikilla segmenteillä, sanoo Scanian E-mobilityjohtaja Fredrik Allard .

Skellefteå Kraft on laskenut, millaisen latauslaitteiston tämä panostus edellyttää, ja toimittaa latausaseman.
– Viimeisenä sähköistetään pidempiä kuljetuksia suorittavat ajoneuvot toimintasäteestä johtuen. Sähköistäminen tarkoittaa, että meidän on optimoitava kuljetukset eri parametrien perusteella kuin nykyään, Wibax Logisticsin toimitusjohtaja Magnus Sundström sanoo.

– Sähköhuolto on noussut keskustelunaiheeksi, ja jotta sähköistämisellä olisi täysi vaikutus, koko sähköjärjestelmää on vahvistettava. Meille tämä on pitkäaikainen strateginen investointi, ja luotamme siihen, että ne, jotka ovat hyviä sähköntoimittajia, varmistavat, että meillä on kestävä ja vahva sähköjärjestelmä. Tällä hetkellä tuntuu luonnolliselta aloittaa Pohjois-Ruotsissa, jossa meillä on jo vakaa verkko, jossa on vastuullisesti tuotettua sähköä, Jonas Wiklund sanoo.

Wibaxin tavoitteena on olla edelläkävijä siirtymisessä fossiilivapaaseen raskaaseen liikenteeseen. Siksi he ovat iloisia voidessaan olla yksi ensimmäisistä yrityksistä, jotka tekevät tämän muutoksen autokantaansa. Tiivis yhteistyö Scanian kanssa tekee siirtymisen mahdolliseksi.

– Meille on tärkeää olla kestävän kehityksen eturintamassa. Tärkeintä on, että se ei näytä hyvältä vain paperilla, vaan se merkitsee oikeasti jotakin. Kevyempiä sähkökuorma-autoja on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa, mutta meidän kannaltamme se ei ollut vastuullista ennen kuin pystyimme sähköistämään 64 tonnin kuorman. Arvomme on ”hyvä kemia”, ja tämä panostus on tämän mottomme mukainen. Näistä asioista on puhuttu pitkään, mutta nyt olemme myös huomanneet, että vastuullisten kuljetusratkaisujen kysyntä markkinoilla kasvaa, nyt alkaa todella tapahtua”, Jonas Wiklund sanoo.

Uskon myös, että siirtyminen fossiilittomuuteen on tulevaisuudessa yhä tärkeämpi kysymys työvoiman houkuttelemisessa, Jonas Wiklund kiteyttää.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi