Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Föli testaa pysäkkikuulutuksia Turussa – koneääntä hyödyntävä järjestelmä tulee myöhemmin käyttöön kaikkiin busseihin

Turun seudun joukkoliikenne Föli ottaa käyttöön seuraavan pysäkin kertovat kuulutukset. Ensimmäisenä kuulutukset otetaan testikäyttöön kahdella Turun keskustan pysäkillä, joita käyttävät muun muassa linjat 13, 18 ja 61.

Kuulutus sisältää seuraavan pysäkin nimen suomeksi, ruotsiksi ja keskeisillä pysäkeillä myös englanniksi. Seuraavan pysäkin nimi kuulutetaan bussin sisällä hieman ennen kuin bussi saapuu pysäkille.

– Seuraavan pysäkin kertovia kuulutuksia ovat toivoneet erityisesti näkövammaiset matkustajat. Kuulutukset lisäävätkin joukkoliikenteen saavutettavuutta. Kuulutuksista hyötyvät myös muut, esimerkiksi harvoin matkustavat tai itselleen vieraita reittejä kulkevat, kertoo Fölin kehittämispäällikkö Topias Pihlava.

Kuulutusääneksi opetettu koneääni

Kuulutusääni valittiin parinkymmenen äänivaihtoehdon joukosta. Valittu ääni sai eniten kannatusta näkövammaisilta, muilta matkustajilta sekä ääniasiantuntijoilta. Tavoitteena oli löytää erottuva ja selkeä mutta miellyttävä ääni.

Valitun äänen pohjalta rakennetaan Fölille oma koneääni, jota voidaan jatkossa hyödyntää myös muunlaisiin kuulutuksiin bussin sisällä, esimerkiksi liikenteen häiriöistä kertomiseen. Koneäänen rakentaa kaarinalainen puheteknologiaan erikoistunut yritys a.i.mater.

Testivaiheessa kuulutukset ovat ääninäyttelijä Jenni Sainion lukemia, mutta myöhemmin tänä vuonna kuulutukset tulevat käyttöön kaikissa Fölin sähköbusseissa ja tällöin käyttöön otetaan koneääni. Kuulutusjärjestelmän käyttöönotto koko liikenteessä tulee tapahtumaan vuosien kuluessa liikennöintisopimuksien ja bussikaluston uusiutuessa, sillä kaikissa nykybusseissa ei ole sopivaa kuulutuslaitteistoa.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi