Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Ford GT:stä viimeinen erikoismalli; uusi 2022 Ford GT LM Edition kunnioittaa Fordin historiaa Le Mansin voittajana

Ford on esitellyt kolmannen sukupolven Ford GT:n viimeisen erikoismallin. 2022 Ford GT LM Edition on kunnianosoitus Amerikan ainoalle Le Mansin voittaneelle kilpa-autolle. Ford GT voitti kilpailun vuonna 2016 ja saavutti historiallisen kolmoisvoiton vuonna 1966.

 • Nykyisen Ford GT:n viimeinen liikennekäyttöön soveltuva erikoismalli, Ford GT LM Edition, kunnioittaa yhtiön voittoa vuoden 2016 Le Mansin 24 tunnin kilpailussa. Autojen toimitukset alkavat syksyn aikana ja tuotanto päättyy vuoden loppuun mennessä.
 • Vuoden 2016 Le Mansin voittaneen auton punaisesta ja sinisestä värityksestä inspiraation saanut uusi Ford GT LM Edition on saatavana punaisilla tai sinisillä yksityiskohdilla, joihin kuuluvat sävytetyt korin hiilikuituosat ja vastaavan värinen kuljettajan istuin.
 • Mallin ainutlaatuisiin 3D-tulostettuihin elementteihin kuuluu kojelautaan sijoitettu mallimerkki, jonka kevytmetallin yksi ainesosa on vuonna 2016 Le Mansin kisassa kolmanneksi sijoittuneen auton kampiakselista jauhettu metalli.

”Innovatiivisten materiaalien, muotoilun ja tekniikan ansiosta Ford GT poikkeaa kaikista muista tuotannossa olevista superautoista”, sanoo Mark Rushbrook, Global Director, Ford Performance Motorsports. ”Päätämme nyt tätä aikakautta liikennekäyttöön soveltuvan Ford GT:n historiassa, ja halusimme tuoda GT LM Edition -malliin vielä enemmän palkintokorokkeelle sijoittuneen kilpa-auton sielua kunnianosoituksena vuoden 2016 Le Mans -voitollemme.”

Ford GT:n viimeistä erikoismallia valmistetaan vain 20 kappaletta. 2022 Ford GT LM Edition -mallien toimitukset alkavat tänä syksynä ja tuotanto päättyy myöhemmin kuluvan vuoden aikana.

Kilpa-auton ulkonäkö maustettuna ainutlaatuisilla yksityiskohdilla

Mallin hiilikuiturunko on lakattu Liquid Silver -värillä ja viimeistelty joko punaisen tai sinisen teeman mukaan kunnioittaen Le Mansin voittaneen Ford GT nro 68:n väritystä.

Superauton matalaa aerodynamiikkaa korostavat hiilikuituosat on mahdollista valita joko punaisella tai sinisellä sävytettyinä. Sävytettyihin osiin kuuluvat erittäin kevyestä materiaalista valmistetut etudiffuusori, sivusiivet ja oven kynnyslistat. Myös moottoritilan säleikkö, peilien varret ja takadiffuusori on sävytetty samalla sävyllä. Modernia ilmettä malliin tuovat kiiltävät hiilikuidusta valmistetut 20 tuuman vanteet, joiden puolissa on vastaavasti punaiset tai siniset korostukset, sekä titaanista valmistetut pultit ja mustaksi lakatut Brembo®-jarrusatulat.

Ford GT LM Edition -mallissa on ainutlaatuinen 3D-tulostettu titaaninen kaksoispakoputki, jonka päiden sisäosan muotoilu vihjaa autossa olevaan tehokkaaseen 660 hevosvoiman EcoBoost®-kaksoisturbomoottoriin. Pakoputkien yläpuolella oleva titaaninen GT LM -merkki on myös 3D-tulostettu.

Myös Ford GT LM Edition -mallin sisätiloissa on ainutlaatuisia ominaisuuksia, kuten Alcantara®-päällysteiset hiilikuituistuimet. Kuljettajan istuin on punainen tai sininen auton ulkovärin mukaisesti. Matkustajan istuimen väri on Ebony-musta, ja siinä on kuljettajan istuimen väriä vastaavat korostusompeleet. Kojetaulu on päällystetty Ebony-nahalla ja Alcantaralla, pilarit ja katto Ebony Alcantaralla. Myös ohjaamossa on mattapintaisia hiilikuituyksityiskohtia konsolissa, tuuletuskanavissa ja A-pilareiden alaosassa.

Osa palkintoautosta mukana jokaisessa 20 GT LM Edition -mallissa

Ford Performance -tiimi etsi tapoja sisällyttää Le Mansin palkintosijalle ajaneen auton henkeä jokaiseen liikennekäyttöön soveltuvaan superautoon, jotta Ford GT LM Edition -mallista tulisi aivan erityinen viimeinen kunnianosoitus GT-mallin menestykselle.

Tulos: tiimi löysi kolmannelle sijalle vuonna 2016 ajaneen Ford GT nro 69 kilpa-auton moottorin, joka purettiin ja hyllytettiin kilpailun jälkeen. Kampiakseli jauhettiin ja materiaalia käytettiin ainutlaatuisessa mittatilaustyönä kehitetyssä metalliseoksessa, josta on valmistettu jokaisen erikoismallin kojelaudassa oleva 3D-tulostettu mallimerkki.

Kunnianosoitus Ford GT:n menestykselle Le Mansin kisassa

Vuoden 2022 Ford GT LM Edition kunnioittaa kolmannen sukupolven superauton kokonaisvoittoa vuoden 2016 Le Mansin kilpailussa ja Ford GT:tä nro 68 kuskeinaan Sébastien Bourdais (Ranska), Joey Hand (USA) ja Dirk Müller (Saksa).

Aivan kuten vuoden 1966 eeppisessä Ford vastaan Ferrari -taistelussa, Ford GT nro 68 nousi viimeistä kertaa johtoon, kun kilpailu oli kestänyt 20 tuntia. Tätä ennen Ford ja Ferrari nro 82 olivat ajaneet rinta rinnan. Ford ohitti Ferrarin kolme kertaa ja herätti uudelleen henkiin 50 vuotta aiemmin ajetun kilpailun kahden autonvalmistajan välillä.

Ryan Briscoen (Australia), Scott Dixonin (Uusi-Seelanti) ja Richard Westbrookin (Iso-Britannia) Ford GT nro 69 sijoittui kisassa kolmanneksi. Fordin menestystä täydensivät Ford GT:t numeroilla 66 ja 67 sijoittumalla neljänneksi ja yhdeksänneksi.

2022 Ford GT LM Edition kunnioittaa myös Ford Chip Ganassi -tiimin jättimäistä urakkaa ja intohimoa, jonka ansiosta autosta saatiin rakennettua Le Mansin voittaja vain hieman yli vuodessa (395 päivässä).

Jatkoa Ford GT:n erikoismallien sarjalle


Ford GT LM jatkaa erikoismallien sarjaa, johon kuuluu nyt 10 mallia. Aikaisemmat mallit ovat:

 • 2022 Ford GT Holman Moody Heritage Edition
  Valmistettu 21 kpl.
  Kunnianosoitus yhtiön 1966 Le Mansin menestykselle ja kilpailutiimille, joka kehitti GT40 MK II -kilpa-autoon yli 200 mailin tuntinopeuteen sopivan jarrujärjestelmän.
 • 2022 Ford GT Alan Mann Heritage Edition
  Valmistettu 30 kpl.
  Kunnianosoitus Alan Mannin autolle Ford GT MK I nro 16, joka oli kevytrakenteinen prototyyppi ja auttoi tallia saavuttamaan kolmoisvoiton vuoden 1966 Le Mansin 24 tunnin kisassa.
 • 2022 Ford GT ’64 Prototype Heritage Edition
  Valmistettu 27 kpl.
  Kunnianosoitus Ford GT:n juurille ja ensimmäisille viidelle alkuperäiselle Ford GT -prototyypille.
 • 2021 Ford GT ’66 Daytona Heritage Edition
  Valmistettu 50 kpl.
  Kunnianosoitus Ford GT MK II nro 98:lle, joka auttoi Fordia Daytonan kisan dominoinnissa vuonna 1966 Fordin sijoittuessa sijoille 1, 2, 3 ja 5.
 • 2020 Ford GT ’69 Gulf Livery Heritage Edition
  Valmistettu 50 kpl.
  Kunnianosoitus Ford GT40 MK I nro 6:lle, joka voitti Le Mansin kisan vuonna 1969.
 • 2019 Ford GT ’68 Gulf Livery Heritage Edition
  Valmistettu 50 kpl.
  Kunnianosoitus autolle Ford GT40 MK I nro 9, joka voitti Le Mansin kisan vuonna 1968.
 • 2018 Ford GT ’67 Heritage Edition
  Valmistettu 39 kpl.
  Kunnianosoitus Ford GT40 MK IV Nro 1 -kilpa-autolle, joka oli voitokas Le Mansin kisassa vuonna 1967.
 • 2017 Ford GT ’66 Heritage Edition
  Valmistettu 27 kpl.
  Kunnianosoitus Ford GT40 MK II Nro 2:lle, joka voitti Vuoden 1966 Le Mansin kisan.
 • 2006 Ford GT Gulf Livery Heritage Edition.
  Valmistettu 343 kpl.
  GT40:n vuosien 1968 ja 1969 Le Mans -voittojen muistoksi.

Liikennekäyttöön suunniteltujen erikoismallien lisäksi tämän vuoden loppuun mennessä valmistetaan 45 Ford Performancen ja Multimaticin yhteistyössä kehittämää, ainoastaan rata-ajoon suunniteltua Ford GT MkII -erikoismallia. Mallia valmistetaan vain tämä rajoitettu erä.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi