Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Kyselytutkimuksen mukaan miehet ovat itsevarmempia talviliikenteessä

Liukkailla ja lumisilla teillä ajaminen hermostuttaa monia kuljettajia. Mutta kuinka itsevarmoja suomalaiset oikeastaan ovat ajaessaan talvikelillä? Tätä Goodyear selvitti tarkemmin uudessa tutkimuksessaan. Tuloksien perusteella miehet ovat huomattavasti itsevarmempia kuin naiset.

Kuva: Goodyear

Goodyearin uudessa tutkimuksessa tuhannelta suomalaiselta kysyttiin, millaiseksi he kokevat talvikelillä ajamisen. Vastauksissa oli huomattava ero miesten ja naisten välillä. Peräti 64 prosenttia miehistä katsoo ajavansa erittäin hyvin myös talvikelillä – sama luku naisilla on vain 41 prosenttia. Samaan aikaan lähes seitsemän kertaa enemmän naisista kuin miehistä on sitä mieltä, ettei osaa ajaa hyvin talvikelillä.

– Suomessa talvella ajaminen voi olla vaikeaa kokeneimmillekin kuskeille. Alusta voi olla arvaamaton sekä lyhyillä että pitemmillä matkoilla. Siispä, vaikka miehet tuntevat olevansa itsevarmoja, voi olla hyvä päivittää taidot ja pitää joitain tärkeitä asioita mielessä. Ei vain itsensä vuoksi, vaan myös kanssa-autoilijoiden vuoksi, sanoo Ernestas Čejauskas, Nordic Product Info & Training Specialist.

Näin ajat turvallisesti talvikelillä

Valmistele auto

Olipa sinulla kuinka kova kiire tahansa, aina on tärkeää varmistaa, että näet kunnolla auton ikkunoista. Raappaa tuulilasi ja ikkunat huolellisesti ja odota, kunnes huurre on hävinnyt kokonaan, ennen kuin lähdet ajamaan. Tarkista myös säännöllisesti, että tuulilasin pyyhkijät toimivat kunnolla ja että tuulilasinpesunestettä on riittävästi. Huolehdi myös siitä, että kaikki auton valot palavat kirkkaasti, jotta muut autoilijat näkevät sinut lumisateella tai pimeällä.

Tarkista renkaat

Renkaiden vaikutus ajoon ja turvallisuuteesi liikenteessä on valtavan suuri. Varmista siis, että urasyvyys ja rengaspaineet ovat kunnossa, koska ne vaikuttavat renkaan pitoon liukkailla teillä. Rengaspaineiden tarkistaminen on erityisen tärkeää lämpötilan laskiessa, koska ne voivat laskea nopeasti lämpötilan mukana.

Aja tavallista varovaisemmin

Olipa reaktionopeutesi kuinka hyvä tahansa, sillä ei ole juurikaan merkitystä jarruttaessa, kun tie on todella liukas. Huolehdi siksi aina riittävästä turvavälistä edellä ajavaan autoon. Jarrutusmatka voi nimittäin olla kymmenen kertaa pidempi liukkailla teillä. Yritä myös mahdollisuuksien mukaan jarruttaa pehmeästi, ettei auto lähde liirtoon.

Jos onnettomuus tapahtuu

Onnettomuuksia voi tapahtua, vaikka valmistautuisi talvikeliin kuinka hyvin tahansa. Pidä siksi aina lämmin viltti, vettä ja taskulamppu mukana autossa. Jos jäät jumiin tai joudut odottamaan apua, niistä on iloa pakkasessa.


Tietoja tutkimuksesta

Tutkimus on tilastollisesti merkitsevä ja sen teki tutkimusyritys YouGov elokuussa 2021. Tutkimukseen vastasi kansallisesti edustava 1 015 vastaajan joukko haastateltuja.


Tutkimuksen kysymykset ja vastauksien jakautuminen

Uskotko ajavasi autolla enemmän vai vähemmän pandemian jälkeen verrattuna aikaan sitä ennen?

Yhteensä
Siihen ei tule muutosta63 %
Ajan enemmän (NETTO)23 %
Tulen ajamaan jonkin verran enemmän19 %
Ajan vähemmän (NETTO)8 %
Tulen ajamaan jonkin verran vähemmän5 %
Tulen ajamaan paljon enemmän3 %
Tulen ajamaan paljon vähemmän2 %
En osaa sanoa7 %

Kuinka hyvä olet mielestäsi ajamaan talvikelillä asteikolla 1–5?

YhteensäNaisetMiehet
1. Erittäin huono1 %1 %0 %
2.6 %12 %2 %
3.40 %46 %34 %
4.44 %36 %51 %
5. Erittäin hyvä9 %5 %12 %
Alimmat arviot [1–2]7 %13 %2 %
Ylimmät arviot [4–5]53 %41 %64 %
FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi