Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Logistiikkakeskuksen varmatoiminen trukkikalusto auttaa Odaa lunastamaan lupauksensa

Vantaan Viinikkalaan nousi vuoden 2021 lopulla norjalaisen verkkokaupan pioneeri Odan 14 000 neliömetrin keräilykeskus. Paljon muuta siitä ei tiedetäkään, sillä Odan sisälogistiikan toimintatapa on yksi yrityksen tärkeimpiä kilpailuvaltteja ja siksi salaisuus.

Odan projektipäällikkö Eric Sundqvist lupaa vapauttaa ihmisille aikaa.

Se kuitenkin tiedetään, että Oda soveltaa hyväksi havaitsemiaan toimintamallejaan, kun se laajentuu uusiin maihin. Tämä koskee muun muassa keräilykeskuksen lay outia ja konevalintoja.

Nopealla kasvulla markkinajohtajaksi

Vuonna 2013 perustettu Oda on kerännyt pääomasijoittajilta useilla rahoituskierroksilla satoja miljoonia euroja. Yrityksen tehokkaaseen toimintaan kuuluu omat hankintakanavat, joilla pidetään tuotteiden hintataso kohtuullisena.

Kotimarkkinoillaan Norjassa yritys on napannut päivittäistavaroiden verkkokaupasta yli 70 prosentin osuuden. Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2020 noin 200 miljoonaa euroa. Eric Sundqvist, Oda.

Hyvät kokemukset siivittävät laitevalintaa

Lentologistiikasta reilu vuosi sitten Odalle siirtynyt projektipäällikkö Eric Sundqvist on ollut kiinteästi rakentamassa Odan liiketoimintaa Suomeen. Hän kertoo, että Toyota Material Handlingin kalusto oli todettu Norjassa Odan toimintaan sopivaksi ja pitkälti siksi kumppanuuteen päädyttiin myös Suomessa.

”Kävimme toki keskusteluja useiden toimittajien kanssa. Tavoitteenamme oli saada luotettavat laitteet, jotka sopivat parhaalla mahdollisella tavalla tarpeisiimme”

Odalla oli selkeä käsitys millaisia koneita ja kuinka paljon he tarvitsivat. Yksi valintakriteeri oli varma: kaikissa koneissa pitää olla litiumioniakut. Niiden lyijyakkuja nopeampi latausaika mahdollistaa sen, ettei samaan tarpeeseen tarvita litiumioniakkuisia trukkeja yhtä paljon kuin lyijyakkukoneita.

Keskustelut yhteistyöstä aloitettiin huhtikuussa 2021 ja ensimmäiset koneet Oda tilasi heinäkuussa. Koneita tilattiin laajalla skaalalla: työntömastotrukkeja, keräily- ja pinontakoneita, pumppukärryjä sekä vetovaunuja. Koneiden hankintamalli on joustava eli koneita toimitetaan lisää, kun Odan liiketoiminta kasvaa.

”Hankintaprosessimme oli hyvin selkeä. Tiesimme tarkasti tarpeemme ja tiesimme Norjan kokemusten mukaan, mitkä laitteet niihin sopivat. Toyota oli hyvin tukemassa meitä konevalinnoissa.”

Lainakoneilla selätettiin toimitusvaikeudet

Komponenttipulasta johtuen koneiden toimitukset viivästyivät niin, etteivät tilatut koneet ehtineet Odan Suomen toimintojen käynnistykseen helmikuun alussa 2022.

”Toyotan toiminta on ollut ongelmatilanteissa hyvin ratkaisukeskeistä. Heidän laaja lainatrukkien valikoimansa on auttanut meitä koneiden saatavuusongelmissa. Olemme saaneet Toyotalta todella hyvää ja joustavaa palvelua.”

Lainakoneita toimitettiin marraskuusta 2021 alkaen, jolloin tavaroiden hyllytys alkoi.

Kumppanuus tukee asiakasarvon tuottamista

Sundqvist näkee, että yhteistyö Toyotan kanssa on kiinteä osa Odan toimintaa. Sen ytimessä on lupaus vapauttaa ihmisille aikaa.

”Jotta voimme pitää lupauksemme, meidän pitää voida luottaa laitteisiimme. Toyotan laitteet ovat toimintavarmoja ja helppokäyttöisiä.”

Toyotan trukkikaluston hallintaohjelma iSite on Sundqvistin mukaan Odalle tärkeä työkalu heidän työturvallisuutensa kehittämisessä. Trukkien ajotavan ja törmäysten sekä trukkien käyttöasteiden seuraaminen ovat mittareita, jotka otettiin Odalla käyttöön kevätkesällä 2022.

Uudet trukit ovat olleet niiden käyttäjille mieleen

”Kuuntelemme työntekijöitä herkällä korvalla ja heidän antamansa palaute koneista on ollut pelkästään positiivista.”

Vuosi yhteistyötä Toyotan kanssa on vakuuttanut Sundqvistin. Vaikka projektia on viety eteenpäin vaikeana pandemia-aikana, on sille asetetut tavoitteet saavutettu. Odalla on ollut koko ajan käytössään sen tarvitsemat varmatoimiset trukit.

”Keskusteluyhteytemme on ollut koko ajan hyvä. Arvostan erityisesti Toyotan joustavuutta, ratkaisukeskeisyyttä ja proaktiivista otetta. Toyota on ollut meille kaikin puolin hyvä kumppani.”

Onnistuneet logistiikkaratkaisut, joihin Toyotan toimittamat trukit kuuluvat, tukevat Odan liiketoimintaa Suomessa vahvaan kasvuun. Yritys on kolmen kuukauden aikana kerännyt pääkaupunkiseudulta ja sen lähikunnissa jo kymmeniätuhansia asiakkaita ja sen sovellus on ladattu yli satatuhatta kertaa.

”Suosiomme on ollut meillekin yllätys. Olemme nähneet, että meidänkaltaiselle helppokäyttöiselle ruoan verkkokaupalle, joka toimittaa ruuat edullisesti ovelle, on iso kysyntä.”

toyota-forklifts.fi

Artikkeli on julkaistu Kuljetus & Logistiikka -lehden numeron 3 / 2022 sivulla 38

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi