Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Maailman ensiesittelyssä Ford Pro Electric SuperVan – 2 000 hevosvoimaa ainutlaatuisessa paketissa

Ford aloitti uuden luvun legendaaristen SuperVanien sarjassa julkistamalla ultratehokkaan täyssähköisen Ford Pro Electric SuperVanin 2022 Goodwood Festival of Speed -tapahtumassa Isossa-Britanniassa.

Ford Pro Electric SuperVan 2022

Ford Pro Electric SuperVan hyödyntää sähköisen suorituskyvyn ja paremman liitettävyyden hyödyt täysin saavuttaakseen kaikkien aikojen kovimman suorituskyvyn, jota Fordin pakettiauto on koskaan tarjonnut.

Neljä sähkömoottoria, 50 kWh nestejäähdytetty akku ja autoon varta vasten suunniteltu ajohallintajärjestelmä tuottavat noin 2 000 hevosvoiman tehon, minkä ansiosta auto kiihtyy 0-100 km/h nopeuteen alle kahdessa sekunnissa. SuperVanin rata-ajoon suunnitellussa alustassa on komponentteja äskettäin julkistetusta E-Transit Customista, joka on Euroopan myydyimmän pakettiauton täyssähköinen versio. Suorituskykyä täydentävät lisäksi Fordin tuotantoautoista tuttu SYNC-teknologia ja Electric SuperVanin toimintojen hallintaan suunnitellut lisäominaisuudet.

Parempi liitettävyys pitää kuljettajan ajan tasalla, ja mahdollistaa optimoidun suorituskyvyn ja reaaliaikaisen tiedonsiirron auton etähallintaa varten. Autossa on myös samanlaiset valittavat ajotilat ja jarruenergian talteenotto kuin Fordin normaaliin liikenteeseen tarkoitetuissa sähköautoissa.

Ford Performance ja itävaltalaisen STARDin sähkömoottoriurheilun asiantuntijat kehittivät autoa salassa. Ulkonäön on suunnitellut Fordin muotoilutiimi Kölnissä Saksassa.

Fordin SuperVan on sykähdyttänyt jo vuosikymmeniä

Fordin ensimmäinen SuperVan julkistettiin vuonna 1971. Siinä oli Le Mansin voittaneen Ford GT40 -mallin moottori keskelle asennettuna. Näin luotiin ainutlaatuinen Transit Mk. 1. Samaa kaavaa käytettiin myös seuraavan SuperVanin luomisessa. Toisen SuperVanin, Transit Mk. 2:n, lasikuitukori kätki sisäänsä 590 hv tehoisen Fordin C100 Cosworth V8 -kilpa-auton monokokin. SuperVan 3 (Transit Mk. 3) syntyi edeltäjänsä pohjalta, ja sen voimanlähteenä toimi 650 hevosvoiman Cosworth HB-moottori, jota käytettiin myös tuon aikakauden Formula 1 -autoissa.

“Nyt tuomme SuperVanin 2000-luvulle. Auto tarjoaa huimat 2000 hevosvoimaa, vertaansa vailla olevaa jännitystä ja uuden E-Transit Customin inspiroimaa ainutlaatuista tyyliä. Mutta suorituskyky ei ole pelkkiä hevosvoimia – Electric SuperVan pystyy tuottamaan myös reaaliaikasta dataa insinööreille suorituskyvyn optimoimiseksi, ihan kuin parhaimmat kilpa-autot”, sanoo Mark Rushbrook, Global Director, Ford Performance Motorsports.

“Ford Pro -palveluissa on kyse asiakkaiden tuottavuuden parantamisesta – siis, miksipä emme olisi luoneet uutta täyssähköistä Electric SuperVania, joka todistaa sähköistämisen ja liitettävyyden voiman”, toteaa Hans Schep, General Manager, Ford Pro, Europe. “Tämä uskomaton auto nostaa E-Transit Customin kehittyneen teknologian ja ainutlaatuisen ulkonäön täysin uudelle tasolle ja on supernopea todiste Ford Pron liitettävien palveluiden ekosysteemin voimasta.”

Ford Pro Electric SuperVan paljastetaan tänään Goodwood Festival of Speed -tapahtumassa, jossa myös uuden sukupolven Ford Ranger Raptor tekee Euroopan debyyttinsä.

Suunniteltu uuden Ford E-Transit Customin pohjalta

Ford Pro Electric SuperVan -mallia on valmistettu vain yksi kappale, ja Fordin muotoilutiimi sai vapaat kädet luoda siihen ulkonäön, joka herättää huomiota ja kuvastaa auton äärimmäistä suorituskykyä. Mallin ainutlaatuinen ulkonäkö muodostuu muun muassa vaikuttavien renkaankaarien, lihaksikkaan tyylin ja ainutlaatuisen värityksen ansiosta. Täyssähköinen voimansiirto mahdollisti kehitystiimille enemmän vapauksia toteutukseen verrattuna polttomoottoriautoihin.

“Mahdollisuus olla osa ikonisen SuperVanin tarinaa ja kuvitella, miltä se voisi näyttää 2000-luvulla, oli unelmien mahdollisuus”, sanoo Amko Leenarts, Director, Design, Ford of Europe. “SuperVanin neljäs malli on suunniteltu olemaan nopein ja äärimmäisin, mutta silti säilyttämään Transitin DNA. Mittasuhteet ovat dramaattisemmat kuin suunnittelemassamme E-Transit Customissa ja koko keulan ylittävä valopalkki luo autolle futuristisen ilmeen.”

SuperVanin moottoriurheiluun suunnitellussa rakenteessa yhdistyvät E-Transit Customin pohjalevy ja kevyet komposiitista valmistetut korirakenteet. Ainutlaatuinen 50 kWh nestejäähdytetty akku on asennettu siten, että on saavutettu optimaalinen painonjakauma ja matala painopiste. Akku on mahdollista ladata täyteen noin 45 minuutissa käyttäen sähköautoille tarkoitettua vakiopikalaturia. Kuljettaja voi seurata latauksen ja akun tilaa ohjaamossa olevalta kosketusnäytöltä.

Nelivetoisen SuperVanin neljä sähkömoottoria tuottavat yhdessä noin 2 000 hevosvoimaa. Pakettiauto kiihtyy nollasta sadan kilometrin tuntinopeuteen ällistyttävän nopeasti alle kahdessa sekunnissa, minkä ansiosta se on sekä kaikkien aikojen nopein että puhtain SuperVan.

Kuten missä tahansa hyvässä pakettiautossa, myös Electric SuperVanissa on kuormatila kuljettajan takana. Kuorman lastaaminen ja purkaminen onnistuu helposti sivuoven kautta, ja Ford kehittää elektromagneettista avausjärjestelmää, jota voi käyttää SYNC-näytön kautta.

Autossa on useita sisäänrakennettuja kameroita, joiden avulla yleisö eri puolilla maailmaa pystyy osallistumaan SuperVanin suoritukseen vaikuttavien rata-ajojen aikana. Kuten Ford E-Transitissa, kuljettaja näkee kameroiden syötteen ohjaamon näytössä ja voi päättää, minkä kameran kuvaa käyttää auton hallinnoimiseksi erityisesti ahtaissa paikoissa.

Ford Performancen ja STARDin moottoriurheilusta tulleet vaikutteet näkyvät autossa välittömästi; edessä oleva dramaattisesti muotoiltu ilmanjakaja, sivuhelmat ja takadiffuusori voisivat hyvin löytyä myös kilpa-autosta. Radikaalisti muotoillun perän leikkaukset ja selkäevä ohjaavat ilmaa takasiipeen, mikä parantaa SuperVanin downforcea ja pitoa radalla

Moottoriurheilusta tulleet vaikutteet jatkuvat myös korin alla. Auton jokaisessa kulmassa on eripituiset kaksoistukivarret. Moottoriurheilutason etu- ja taka-apurungot, pystytuet ja jarrut takaavat valtavissa suoranopeuksissa tarvittavan jarrutus- ja ohjauskyvyn.

Lisää suorituskykyä ja tuottavuutta datan avulla

Ford Pro Electric SuperVanin ohjaamossa on FIA:n standardit täyttävä turvakaari ja kilpaistuimet sekä suuri, Fordin tuotantoautoissakin oleva, SYNC-kosketusnäyttö, jonka avulla hallitaan edistyksellisiä liitettävyys- ja tietoviihdejärjestelmiä. Tarvittaessa kuskit voivat suunnitella SYNC-näytön kautta reitin, etsiä laturin, muodostaa WiFi-yhteyden ja soittaa puheluita.

Kosketusnäytön kautta on mahdollista myös valita kulloiseenkin tilanteeseen sopivin Electric SuperVanin ajotila, joka vaikuttaa auton vääntöön, jarrutusenergian talteenottoon ja reagointiin.

  • Road – harvinaisiin tilanteisiin, jolloin ajetaan ”normaalisti”
  • Track – tasapainottamaan nopeutta ja kaarreajo-ominaisuuksia radalla ajettaessa sileillä kisarenkailla
  • Drag – maksimikiihdytykseen kiihdytysajossa ajettaessa siihen tarkoitetuilla renkailla
  • Drift – näyttävään driftingiin, käsittelynäytöksiin ja lumella ajoon
  • Rally – optimaaliseen suorituskykyyn rallin asfaltti- ja soraerikoiskokeilla erikoisrenkailla

Suorituskykyyn tarjoaa hienosäätöä elektroniikkapaketti, joka sisältää luistoneston, Launch Control -järjestelmän, varikkokaistan nopeudenrajoittimen ja kolmivaiheisen regeneratiivisen jarrutuksen energian palauttamiseksi akkuun – samalla tavalla kuin E-Transit toimii L-asennossa. Alhaisilla nopeuksilla ajettaessa ECO tila pitää moottorit optimaalisessa hyötysuhteessa ja kääntää regeneratiivisen jarrutuksen maksimiin. Maksiminopeuden saavuttamiseksi E-Boost -painike antaa väliaikaisesti enemmän tehoa ja vääntöä.

Tyre Cleaning -valinnan ansiosta voi olla odotettavissa jännittäviä ajonäytöksiä. Tämä uusi ominaisuus jarruttaa toista akselia ja pyörittää samanaikaisesti toista. Näin pystytään polttamaan renkaita näyttävästi sekä etu- että taka-akseleilla, mikä auttaa puhdistamaan ja lämmittämään renkaat ennen ajoa.

Kuten modernit kilpa-autot – ja Fordin pakettiautot – Electric SuperVan voi lähettää reaaliaikaista dataa auton etähallintaa varten, jolloin Ford Performancen radalla olevat insinöörit voivat tarkkailla Electric SuperVania tarkoitukseen suunnitellusta ohjelmistosta, joka tuottaa reaaliaikasta tietoa nopeudesta, kierrosajoista ja auton järjestelmistä.

Sen lisäksi, että Electric SuperVan esittelee Fordin edistynyttä sähköauto- ja liitettävyysosaamista, se on myös kovalla nopeudella toteutettu tieteellinen kokeilu. Auton vaativat ajotilanteet ja rajoittamaton suunnittelukonsepti antavat Fordille mahdollisuuden venyttää sähköautojen suunnittelun ja liitettävyyden rajoja parantaakseen niin tulevaisuuden kilpa-autoja kuin normaaliin liikeenteeseen tarkoitettuja ajoneuvojaan, ohjelmistojaan ja palveluitaan.

Goodwoodissa SuperVanin ratissa on Romain Dumas, jonka tehtäväksi on annettu vapauttaa Electric SuperVanin suorituskyky kokonaan. Dumas’n meriitit perinteisessä ja sähkömoottoriurheilussa ovat vertaansa vailla; hän on tehnyt ennätykset sekä Goodwoodin että Pikes Peakin mäkinousuissa. Hänen hallussaan on myös kierrosennätys pelottavalla Nordschleifen radalla, jolla hän on voittanut neljä Nürburgringin 24 tunnin kilpailua. Dumas’n monipuoliseen moottoriurheilukokemukseen kuuluu myös ennätys Le Mansin 24 tunnin ajossa, FIA World Endurance Championship -titteli ja luokkavoitto Monte Carlon rallissa.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi