Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

NRC Group toteuttaa 25 miljoonan euron arvoisen Kuopion ratapihan parannusurakan

NRC Group toteuttaa Väyläviraston tilaaman Kuopion ratapihan parannusurakan. Projektin arvo on 25 miljoonaa euroa ja se sisältää henkilö- ja tavararatapihojen, matkustajatunnelin sekä turvalaitteiden uudistamisen, lukuun ottamatta asetinlaitetoimitusta. Työt aloitetaan elokuussa 2022 ja projektin arvioidaan valmistuvan lokakuussa 2024.

Kuopion asemalaiturin havainnekuva

Kuopion ratapihan uudistaminen sisältää monipuolisesti ratarakentamiseen liittyviä töitä ja lisäksi erilaisia taitorakenteita. Tavararatapihalla uusitaan raiteiden päällysrakenteet ja sähköistys sekä muutetaan raiteiston geometriaa. Matkustajaratapihalla vanha asematunneli palautetaan alkuperäiseen asuunsa, uusitaan laiturikatokset ja rakennetaan korkeat matkustajalaiturit sekä hissit.

Keskeisellä paikalla sijaitseva projektikokonaisuus toteutetaan huolella ennakkoon suunnitellen ja junaliikenteen ehdoilla. ”Olemme tottuneet työskentelemään junaliikenteen alaisilla vilkkailla ratapihoilla, kaikissa tekniikkalajeissa, ja voimme tässäkin urakassa hyödyntää mainiosti tätä ydinosaamistamme”, Pasi Kiiski, NRC Groupin rakennuspäällikkö sanoo.

Huolellisen työsuunnittelun tavoitteena sujuva toteutus vaativassa paikassa

Kuopion asemanseutua on kehitetty viime vuosina merkittävästi rakentamalla mm. uusi linja-autoasema, rautatieasema, sekä uusia asuntoja ja toimitiloja. Matkustajaratapihan uudistustyöt tehdäänkin uuden rakennetun kaupunkiympäristön keskelle. Keskeinen sijainti, tiiviisti rakennettu ympäristö ja alueen asukkaat ja käyttäjät huomioidaan mahdollisimman tarkasti parhaillaan käynnissä olevassa työsuunnittelussa.

Ratapihan uudistaminen tehdään neljässä erillisessä päätyövaiheessa. Matkustajaratapihan ja Puijonkadun sillan purkaminen ja uusiminen tehdään kahdessa eri osassa ja tavararatapihan uudistus ajoittuu näiden työvaiheiden jälkeen. Viimeisenä toteutetaan uusien turvalaitteiden testaus- ja käyttöönotto. Yksityiskohtaisia työsuunnitelmia viimeistellään parhaillaan, että projekti voidaan toteuttaa mahdollisimman sujuvasti. ”Projektikokonaisuus on erittäin vaativa muun muassa käytettävissä olevan tilan ja uuden rakennetun kaupunki-infran vuoksi. Alue on myös osittain käytössä, koko rakentamisen ajan,” toteaa Kiiski.

Jatkossa juniin pääsee sujuvasti uusien hissien ja korotettujen asemalaitureiden myötä

Junamatkustajia varten projektissa uudistetaan asemalaiturit, laiturikatokset, kulkuopasteet sekä ja rakennetaan hissit laitureille. Lisäksi uusitaan Puijonkadun alikulkusilta ja parannetaan matkakeskukseen johtavaa matkustajatunnelia.

”Urakassa uudistetaan Kuopion ratapiha kokonaisuudessaan ja siten edistää turvallista, täsmällistä ja sujuvaa junaliikennettä”, jatkaa Kiiski.

Kuopion ratapihan uudistus:

Uudistettua raidetta 6500 metriä

Esteetöntä asemalaituria 1000 metriä

Laiturikatoksia 300 metriä

Uusia vaihteita 27 kpl

Kaapelireittejä 11 km

Uusittuja siltoja 1 kpl

Kunnostettuja tunneleita 2 kpl

Lue lisää: https://vayla.fi/kuopion-ratapiha

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi