Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

RELEX Solutions keräsi 500 miljoonan euron rahoituksen toimitusketjujen tehostamiseen ja ruokahävikin vähentämiseen

Suomalainen kulutustavaroiden toimitusketjuoptimoinnin globaali markkinajohtaja RELEX Solutions on kerännyt 500 miljoonan euron rahoituskierroksen, jossa johtavana sijoittajana toimi yksi maailman suurimmista pääomasijoitusyhtiö Blackstone Group International Partners. Kyseessä on historian suurin suomalaisen kasvuyhtiön keräämä rahoituskierros.

Viiden miljardin arvoinen RELEX Solutions jalostaa vähittäiskaupan datasta tietoa, joka ohjaa kuluttajatuotteiden toimitusketjuja.

Rahoitus tullaan suuntaamaan RELEXin pilvipohjaisen, tekoälyä hyödyntävän järjestelmän jatkokehittämiseen. Järjestelmä auttaa vähittäiskauppaa ja kuluttajatuotteiden tuottajia vähentämään hävikkiä, kustannuksia ja turhaa työtä automatisoimalla ja optimoimalla toimitusketjun ohjausta, myymälätilan käyttöä ja työvoiman suunnittelua. Teknologisen keulan kasvattamiseksi entisestään RELEX aikoo palkata satoja uusia työntekijöitä yli 400 hengen tuotekehitystiimiinsä sekä Suomessa että kansainvälisesti. Kannattavasti kasvava RELEX työllistää tällä hetkellä jo yli 1300 henkeä ympäri maailman.

Toimitusketjujen ohjaus on nyt vaikeampaa kuin koskaan. Kuluttajakäyttäytymisen nopea muutos, uusien myynti- ja toimituskanavien synty ja globaalit haasteet tuotannossa ja kuljetuksissa luovat paineita yritysten kykyyn ennakoida ja vastata muutoksiin. RELEX auttaa vähittäiskauppoja ja kuluttajabrändejä innovoimaan nopeasti, samalla säilyttäen operatiivisen tehokkuutensa ja pitäen kustannukset kurissa.

“Kuluttajatuotteiden toimitusketjuja on ohjattu vakiintuneiden toimijoiden vanhentuneella teknologialla. Meidän nopea kasvumme markkinajohtajaksi on osoitus alan valmiudesta muutokseen. Olemme ylpeitä saadessamme Blackstonen ja heidän huippuasiantuntijuutensa mukaan osaksi seuraavaa kehitysvaihettamme, jossa lisäämme entisestään investointeja teknologiseen kehitykseen. Tällä menemme kohti visiotamme aidosti kokonaisvaltaisesta toimitusketjujen ohjauksesta”, kertoo RELEXin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Mikko Kärkkäinen.
 

“Blackstonella on huomattavasti kokemusta vähittäismyynti- ja toimitusketjun suunnittelun markkinasta. Olemme seuranneet RELEXin kasvua markkinoiden johtavaan asemaan tarkasti. RELEXin kyky luoda tuottoa asiakkailleen lyhyessä ajassa ja asiakkaiden positiivinen palaute kiinnittivät huomiomme. Blackstonen pääoman, osaamisen ja globaalin verkoston avulla RELEX voi vakiinnuttaa asemansa markkinajohtajana sekä laajentaa tuoteportfoliotaan”, toteaa Blackstone Growthin Euroopan sijoitustoimintaa johtava Paul Morissey.

RELEXin järjestelmä luo datan ja algoritmien avulla tarkkoja ennusteita tuotteiden menekistä. Ennusteiden ja jatkuvasti päivittyvien myynti-, varasto- ja toimitustietojen perusteella järjestelmä auttaa toimitusketjun kaikkia osapuolia tekemään parempia päätöksiä nopeammin. Vähittäiskauppiaat pystyvät optimoimaan tavaravirtojaan tuotteiden varastointia ja hyllytystä sekä myymälätilan käyttöä niin että kuluttajille pystytään varmistamaan tuotteiden hyvä saatavuus ja tuoreus ilman ylimääräisiä kustannuksia. Tuottajat, kuten Atria ja Lumene, voivat tarkempien menekkiennusteiden avulla paremmin ennakoida kysyntämuutoksia ja suunnitella tuotantonsa sen mukaisesti.

“Kulutustottumukset muuttuvat ennennäkemätöntä vauhtia. Datan, automaation ja algoritmien avulla pystymme auttamaan asiakkaitamme valmistajista vähittäiskauppiaisiin muokkaamaan tarjontaansa nopeasti kysynnän mukaan. Asiakkaamme arvostavat teknologiaa, jolla he pystyvät samanaikaisesti muokkaamaan myynti- ja tilauskanaviaan, tuotevalikoimaansa ja myymäläsuunnitteluaan. Tämä pitää pystyä toteuttamaan ilman mitään häiriöitä tuotantoketjuissa, tuotevalikoimassa ja operatiivisessa suunnittelussa”, Kärkkäinen jatkaa.

Paremmalla toimitusketjujen ohjauksella säästetään rahaa ja vähennetään hävikkiä

Optimoimalla koko toimitusketjua vähittäiskauppiaat ja kuluttajabrändit saavuttavat merkittäviä säästöjä, parantavat tuotteiden saatavuutta, vähentävät varastotasojaan noin 30 prosenttia sekä pystyvät pienentämään ruokahävikkiään jopa 40 prosenttia.

UNEPin vuonna 2021 julkaiseman tutkimuksen mukaan ruokahävikkiä syntyy vuosittain noin 931 miljoonaa tonnia, ja se aiheuttaa 8–10 % maailman kasvihuonepäästöistä. Tästä hävikistä 13 % syntyy vähittäiskaupoissa. RELEX auttaa yrityksiä pääsemään kestävän kehityksen tavoitteisiinsa uhraamatta sujuvaa kuluttajakokemusta. Lisäksi optimoidun toimitusketjun ansiosta kuluttajat saavat tuotteensa mahdollisimman tuoreina, jolla vähennetään huomattavasti kotona roskiin päätyvää ruokaa.

“RELEXin avulla olemme pystyneet parantamaan tavaravirran ohjauksen ennustettavuutta ja ohjattavuutta koko toimitusketjussa tavarantoimittajilta myymälöihin. Järjestelmää käyttämällä meillä on aikaisempaa monipuolisemmat ja osuvammat ohjauskeinot päivittäisen tuotesaatavuuden varmistamiseen sekä varastotasojen ja hävikin hallintaan. RELEX on antanut meille työkalut toimia erilaisissa poikkeustilanteissa, kuten kysynnän nopeissa muutoksissa tai hetkittäisissä toimitusketjujen häiriöissä. RELEXin ratkaisut ovat nykyisin tärkeässä roolissa sesonkien ja juhlapyhien tavaravirran ohjauksessa”, kertoo SOK Marketkaupan päivittäistavaroiden saatavuuden ohjauksen johtaja Tuulia Wennerkoski.

RELEX Solutions työllistää yhteensä yli 1 300 työntekijää, joista Suomessa työskentelee noin 700. Vuonna 2021 RELEX kasvatti asiakasmääräänsä yli 350 yritykseen. RELEXin asiakkaisiin kuuluvat maailmalla esimerkiksi Bed, Bath & Beyond, WHSmith, sekä PetSmart ja Suomessa muun muassa S-ryhmä, Suomalainen Kirjakauppa, Musti ja Mirri, Atria, Saarioinen ja Apetit. Yrityksellä on toimistoja Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Italiassa, Espanjassa, Portugalissa, Ranskassa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Puolassa, Singaporessa ja Hong Kongissa.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi