Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

ROCKWOOL lanseerasi Rockcycle®-kierrätysjärjestelmän – käytetyt ja ylijääneet kivivillatuotteet voidaan nyt kierrättää suljetussa materiaalikierrossa

ROCKWOOL Finland on lanseerannut Rockcycle®-kierrätysjärjestelmän, jossa sekä käytetyt kivivillatuotteet purku- ja korjausrakentamiskohteista että ylijääneet kivivillaeristepalat rakennustyömailta voidaan käyttää raaka-aineena uusien kivivillatuotteiden valmistuksessa. ROCKWOOL on ainoa eristevalmistaja Suomessa, joka tarjoaa suljettuun materiaalikiertoon perustuvaa ratkaisua käytetyn mineraalivillan kierrättämiseen.

Käytettyä ROCKWOOL-kivivillaa voidaan kierrättää uuden kivivillan raaka-aineeksi loputtoman monta kertaa, ja se säilyttää silti kaikki lopputuotteen ominaisuudet.

Rockcycle®-kierrätysjärjestelmään voi palauttaa työmaalla lajiteltua kierrätyskivivillaa ROCKWOOLilta tilatuissa Rockcycle-suursäkeissä tai sopimuksen mukaan korjaus- ja purkurakentamiskohteista. ROCKWOOL voi ottaa vastaan myös talo- ja elementtitehtaiden ylijäämäkivivillaa.

Rockcycle®-kierrätykseen voi toimittaa lisäksi kivivillaisia Rockfon- ja Parafon-akustiikkalevyjä sekä Rockpanel-julkisivulevyjä.

Kierrätetty kivivilla toimii normaalina raaka-aineena uusille tuotteille

Kierrätyskivivilla toimitetaan ROCKWOOLin keräyspisteelle Vantaalle, jossa se silputaan ja lähetetään tiiviisti pakattuna raaka-aineena ROCKWOOLin pohjoismaisille tehtaille.

Tehtailla kierrätetystä kivivillasta valmistetaan vähähiilisellä tuotantomenetelmällä uusia kivivillatuotteita, jotka lähetetään taas takaisin jälleenmyyjille tai työmaille asennettavaksi uusiin tai korjattaviin rakennuksiin.

ROCKWOOLin kierrätyskonsepti perustuu suljettuun materiaalikiertoon, mikä tarkoittaa, että kierrätettävä materiaali käytetään uusien samanlaisten tuotteiden valmistukseen. ROCKWOOLin tuotteissa käytetty kivivilla voidaan kierrättää jatkuvasti uudelleen uusiksi tuotteiksi. Tämä auttaa vähentämään rakennusalalla syntyvää jätemäärää, joka muodostaa 35 % kokonaisjätteen määrästä maailmanlaajuisesti. Lisäksi kierrätysmateriaalien käyttö säästää neitseellisiä raaka-ainevarantoja.

– Kivivilla on materiaalina on 100-prosenttisesti kierrätettävää, mutta silti suurin osa käytetystä mineraalivillasta Suomessa päätyy kaatopaikalle. Haluamme olla mukana edistämässä kiertotaloutta ja vastuullista resurssienhallintaa rakennusalalla tarjoamalla asiakkaillemme mahdollisuuden kierrättää sekä käytettyä että ylijäämää kivivillaa suljetussa materiaalikierrossa, kertoo ROCKWOOL Finlandin toimitusjohtaja Esa Mäki.

Suljettuun materiaalikiertoon perustuva kierrätys on tärkeä osa rakennusalan vihreää siirtymää

Rakennusmateriaaleissa ja rakentamisessa noudatetaan yhä enemmän kestävän kehityksen periaatteita, mikä tulee selvästi esille esimerkiksi uuden maankäyttö- ja rakennuslain valmistelussa, jonka mukaan rakennuttajien on ilmoitettava rakentamisen aiheuttama hiilijalanjälki ja rakennusjätteiden määrä 1.1.2024 lähtien. Näihin on lakiehdotuksen mukaan myös tulossa raja-arvoja.

ROCKWOOL on viime vuosien aikana panostanut vahvasti vihreään siirtymään muun muassa julkaisemalla uudet tuotekohtaiset EPD-ympäristöselosteet kesällä 2022.

– Olemme erittäin ylpeitä vihreästä siirtymästämme, sillä uudet EPD:mme osoittavat, että olemme viime vuosina vähentäneet Suomessa myytävien kivivillaeristeidemme hiilijalanjälkeä noin 70 prosentilla. Mutta vieläkin löytyy keinoja, joilla voimme kantaa kortemme kekoon rakennusalan vihreän siirtymän edistämiseen. Yksi sellainen on kierrätys. Tällä hetkellä kierrätettyjen materiaalien osuus raaka-aineista pohjoismaisessa tuotannossamme on jo noin 30 prosenttia. Olemme siis jo oikeilla jäljillä, mutta vieläkin voisi kierrättää lisää, varsinkin Suomessa, summaa Esa Mäki.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi