Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Sataman valot -tapahtuma ottaa digiloikan ‒ voit seurata tapahtumaa myös etänä suorasta livelähetyksestä

Lappeenrannan tapahtumakesä huipentuu Sataman valot -tapahtumaan, jota vietetään lauantaina 27.8. klo 16–23. Maksuttomassa, koko perheelle suunnatussa tapahtumassa on tänä vuonna teemana nuoret ja osallisuus. Näiden lisäksi keskiössä on digitaalisuus, joka näkyy tapahtumassa eri toimintapisteinä sekä mahdollisuutena seurata illan kulkua etänä suorana livelähetyksenä.

VR-lasien testaamista Virtual Imatranajo-tapahtumassa. Kuva: Mika Myllyntaus

Tapahtuman tuottamiseen digitaalisen sisällön osalta osallistuu LUT-yliopisto sekä Kohti elämyksellisempää digitaalista etätapahtumatuotantoa  -hanke. Hankkeen projektipäällikkönä toimii tutkijatohtori Erno Salmela, joka kertoo, että Sataman valot -tapahtumasta löytyy tänä vuonna erillinen digimaa-tapahtuma-alue.

‒ Digimaassa voi testata virtuaalilaseja, joilla pääsee pelaamaan VR-pelejä. Esimerkiksi kokeilemaan rytmitajua ja tarkkuutta virtuaalisessa miekkailupelissä, tai hyppäämään virtuaalisen vuoristoradan kyytiin.

Digimaan VR-pelipisteellä voi myös maalata taideteoksia virtuaalisesti ilman pensseliä tai kynää. Digimaasta löytyy myös liikuntavalot-piste, jossa on tarjolla ledivalaistua jalkapalloa sekä keilojen ja amerikkalaisen jalkapallon heittoa.

Tänä vuonna Sataman valot -tapahtumasta voi bongata myös neljä upeasti valaistua valorekkaa. Rekkoihin ja niiden kuskeihin pääsee tutustumaan Satamatorin ja pyöreän kioskin välisellä parkkipaikalla.

Tapahtumaan osallistuminen on mahdollista myös etänä 

Tapahtuman toisena teemana on tänä vuonna osallisuus, mikä näkyy myös tapahtuman uusina digitaalisina ulottuvuuksina. Salmela kertoo, että tapahtuman digitaaliset ratkaisut ovat mahdollistamassa osallisuutta.

‒ Digitaalisuus mahdollistaa tapahtuman seuraamisen etänä paikasta riippumatta muualta Suomesta ja jopa ympäri maailmaa. Sisältöä tulee livelähetykseen eri striimaajilta sekä tapahtuma-aluetta kuvaavista videokameroista. Lisäksi vieraat voivat itse vaikuttaa mitä striimissä esitetään.

Sataman valojen digimaa-tapahtuma-alueelta löytyy myös virtuaalinen vieraskirja, joka muodostaa kävijöiden ottamista kuvista yhteisöllisen kuvakollaasin. Salmela kertoo, että kuvakollaasin kehittymistä näytetään myös suorassa livelähetyksessä, tai sitä voi seurata itse netistä.

‒ Digitaalinen vieraskirja on kaikkien tapahtumavieraiden yhteinen taideteos. Kuka tahansa tapahtumaan osallistuva voi lähettää siihen kuvia ja siten vaikuttaa lopputulokseen.

Nuoret somettajat tuottavat livesisältöä livenä tapahtumasta

Tänä vuonna Sataman valot -tapahtumaa voi seurata suorana livelähetyksenä Lappeenrannan kaupungin Facebook-sivujen kautta. Suoraa livelähetystä on tekemässä muun muassa kolme nuorta striimaajaa minttuwiileiskagg sekä maerikaroliina, jotka ovat tuttuja etenkin interaktiivisen suoratoistopalvelu Twitchin käyttäjille.

‒ Striimaajat esittelevät tapahtumasta heitä kiinnostavia sisältöjä ja kisailevat myös yhdessä. Lisäksi yleisö pääsee kertomaan heille mitä tapahtumasta haluttaisiin nähdä, kertoo Erno Salmela, joka vastaa tapahtuman digisisällöstä.

Somevaikuttajat ovat myös itse innoissaan tulevasta pestistä. LeiskaGG-nimimerkillä striimaava lappeenrantalainen Jere Leinonen kertoo, että Sataman valot -tapahtuman striimaaminen on hyvä juttu.

‒ Somealustat on tärkeitä varsinkin nuorten keskuudessa, joten on hienoa, että tällaista järjestetään.  

Twitchin kautta Leinonen on tottunut olemaan vuorovaikutuksessa uusien ihmisten kanssa, joten ihmisten kohtaaminen Sataman valoissa ei juurikaan jännitä. Aiempaa kokemusta on myös livelähetyksen tekemisestä tapahtumassa.  

‒ Olen ollut mukana järjestämässä Imatralla lanitapahtuman liveä, mutta en ihan tässä mittakaavassa. Tarkoituksena on kierrellä tapahtumassa ja jututtaa porukkaa, ehkä oman kaveriporukan kanssa, Leinonen suunnittelee.   

Linkki suoraan livelähetykseen ja virtuaaliseen vieraskirjaan julkaistaan myöhemmin tapahtuman Facebook-tapahtumasivuilla, joten käy jo nyt osallistumassa mukaan: Sataman Valot 2022 | Facebook

Jaa omat tapahtumatunnelmasi omissa somekanavissasi käyttämällä hashtagia #satamanvalot

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi