Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Swecon radantarkastusvaunu kartoittaa kaupallisten 5G-verkkojen soveltuvuutta junien liikenteenohjaukseen

Proxion suorittaa mittaukset Swecon Emma-radantarkastusvaunulla, joka liikennöi läpi koko Suomen rataverkon mitaten kolmen suurimman teleoperaattorin signaalivahvuudet eri puolella maata.

Kuva: Fintraffic

Suomessa junien liikenteenohjaukseen on poikkeusluvalla hyödynnetty Virve-viranomaisverkkoa, muiden EU-maiden tukeutuessa yleiseen 2G-verkkoon. Fintrafficin, Liikenne- ja viestintäministeriön sekä Väyläviraston Digirata-hanke selvittää kaupallisten dataverkkojen soveltuvuuden junien liikenteenohjauksen toteuttamiselle vaihtoehtona yksinomaan junien liikenteenohjaukseen rakennettavalle rinnakkaiselle tietoverkolle.

Mittaukset alkavat 19.4. ja kestävät kesäkuulle saakka. Signaalimittaus tehdään valtakunnallisesti koko 6000 kilometriä kattavalle rataverkolle. Kokonaisajoa syntyy arviolta noin 8000 kilometrin verran, sillä osalla rataosuuksista on myös peruutettava seuraaville rataosuuksille siirryttäessä. Mittauksessa käydään läpi myös sellaiset rataosuudet, joita ei normaalioloissa liikennöidä satunnaista rahtiliikennettä lukuun ottamatta. Tämä on mahdollista Swecon omaan kalustoon kuuluvan tavanomaista veturia kevyemmän ja 120 km/h kulkevan Emma-mittausvaunun ansiosta, jota kuljettaa Swecon ratapuolen asiantuntija. Vaunua käytetään asiakasprojekteissa monenlaiseen radantarkastus-, mittaus- ja selvitystyöhön.

Projektia varten mittausvaunu on teipattu hankkeen visuaalisen ilmeen mukaiseksi ja katolle asennettu kolme antennia, joista jokainen mittaa signaalia yhdeltä teleoperaattorilta. Signaaleja mitataan myös yhdessä. Mittauksen aikana testataan operointiin tarvittava minimikaista, kuinka monelta toimijalta kaistaa tarvitaan sekä millaisia siirtonopeuksia veturin ja runkoverkon välille aikaansaadaan kaupallisia verkkoja hyödyntäen. Lisäksi tarkastellaan tiedonsiirtoviiveiden pituuksia ja siirtoyhteyksien laatua eri puolilla rataverkkoa.

”Digirata-hanke on kokonaisuudessaan hieno osoitus digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntämisestä liikennejärjestelmän kehittämiseksi, jotta nykyisestä infrasta saadaan entistä enemmän kapasiteettia irti ja tarve rakentaa uutta infraa on mahdollisesti pienempi. Hanke on erittäin mielenkiintoinen voidessamme toimia sillanrakentajana digitalisaation edistämisessä yhteiskunnassa”, toteaa Swecon infratoimialan johtaja Juho Siipo.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi