Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Tietokonenäkö hillitsee pian sähköpotkulautojen ajotapoja – TIER ostaa Fantasmon parantaakseen entisestään lautailun turvallisuutta

TIER Mobility, Euroopan johtava yhteiskäyttöisten mikroliikkumispalveluiden tarjoaja, julkisti tänään ostaneensa uusinta paikannusteknologiaa kehittävän Fantasmon. Yhdysvaltalainen Fantasmo on tunnettu kamerapaikannusjärjestelmästään (CSP) – uudesta paikannusteknologiasta, joka on GPS:ää kymmenkertaisesti tarkempi ja joka voi vahvistaa sähköpotkulaudan pysäköinnin jopa 20 senttimetrin tarkkuudella.

  • Fantasmon tarkka kamerapaikannusjärjestelmä ja jalan tehtävä 3D-kartoitus estävät sähköpotkulautojen pysäköimisen kielletyille alueille. 
  • Tietokonenäöllä toimiva kuljettajien avustusjärjestelmä, joka havaitsee sähköpotkulaudan holtittoman ajamisen ja rikkomukset, on jo testausvaiheessa ja esitellään tulevien kuukausien aikana.
  • Fantasmo on neljäs hankinta, jonka TIER on tehnyt viime kuukausien aikana. Yhtiö haluaa ratkaista vastuuttoman pysäköinnin, jalkakäytävillä ajamisen ja tandem-ajamisen kaltaisia haasteita ja taata turvallisen ympäristön kaikille tienkäyttäjille.

”Olemme alusta asti olleet todella vaikuttuneita Fantasmon kamerapaikannusjärjestelmästä, jonka avulla voimme puuttua suoraan erityisesti haavoittuvaisten tienkäyttäjien huolenaiheisiin sähköpotkulautojen pysäköimiseen liittyen. Suunnitelmanamme on ottaa paikannusteknologia lähitulevaisuudessa käyttöön lukuisissa kaupungeissa Euroopassa ja Lähi-idässä. Samalla investoimme Fantasmon tulevaan tietokonenäöllä toimivaan kuljettajien avustusjärjestelmään. Se on merkittävä askel jalkakäytävillä ajamisen ja tandem-ajamisen kaltaisten haasteiden ratkaisemisessa,” kertoo Elina Bürkland, TIERin Suomen maajohtaja. 

TIER ja Fantasmo ovat työskennelleet viimeiset 12 kuukautta tiiviissä yhteistyössä päästäkseen eroon sähköpotkulautojen vastuuttomasta pysäköinnistä. TIER otti Fantasmon paikannusteknologian käyttöön ensin Pariisissa ja myöhemmin muissa TIERin toimintakaupungeissa ympäri Eurooppaa ja Lähi-itää. Esimerkiksi Pariisissa TIER on onnistunut parantamaan pysäköintisääntöjen noudattamista Fantasmon 3D-kartoituksella keväästä 2021 lähtien. 

Jameson Detweiler, Fantasmon toimitusjohtaja ja perustajajäsen, sanoo: “Olemme tehneet TIERin kanssa tiivistä yhteistyötä yli vuoden ajan ja saaneet kokea heidän halunsa olla paras ja turvallisin mikroliikkumisalusta kaupungeille, kaupunkilaisille ja kuljettajille. Jatkamme innoissamme matkaamme yhdessä laajentaen CPS:ää hyödyntävää pysäköintivalidointiteknologiaamme sekä lisäämällä tämän teknologian ja kehittyneet kuljettajien avustusjärjestelmät tulevaisuudessa suoraan kulkuneuvoihin.”

Sähköpotkulautailun tulevaisuus: Tietokonenäköön perustuva kuljettajien avustusteknologia

Lähitulevaisuudessa TIER aikoo esitellä uuden tietokonenäköön perustuvan kuljettajien avustusteknologian, joka pystyy etäseurannan avulla havaitsemaan liikennerikkomukset ja kolarit sekä potkulaudan holtittoman ajamisen. Kuljettajia, jotka eivät noudata sääntöjä ja säännöksiä, huomautetaan rikkomuksistaan, ja heitä voidaan jopa sakottaa tai heiltä voidaan kieltää sähköpotkulautojen käyttö. 

”Uutta teknologiaa testataan tällä hetkellä yksityisesti, ja se otetaan käyttöön kaupungeissa ympäri maailmaa tulevien kuukausien aikana. Ominaisuus toimii CPS-teknologialla ja mahdollistaa tarkan paikannuksen ja kartoituksen senttimetrien tarkkuudella. Uskomme, että se ratkaisee mikroliikkumisen merkittävimmän ongelman kaikissa kaupungeissa,” Bürkland sanoo. 

Toisin kuin GPS-teknologiaa käyttävät ratkaisut, Fantasmon ainutlaatuinen teknologia tarjoaa äärimmäisen tarkan kuvan kulkuneuvon sijainnista jopa tiheään asutuissa kaupunkiympäristöissä, joissa GPS-signaali ei toimi luotettavasti. Yhdessä näköanturin kanssa TIERin uusi IoT-alusta luo tähän mennessä kehittyneimmän ARAS-järjestelmän.

Fantasmo rakentaa 3D-karttoja kaupungeista kävellen. Koska Fantasmo kartoittaa kaupungit maan tasalta, sen paikannusteknologia on satelliitteja hyödyntävää GPS:ää merkittävästi tarkempi. TIERin aiempien pysäköintijärjestelmien tapaan kielletylle alueelle tai määrätyn pysäköintialueen ulkopuolelle pysäköivä käyttäjä ei voi päättää ajoaan. Ominaisuus ei vaadi kaupungeilta ylimääräistä pysäköinti-infrastruktuuria, ainoastaan 3D-kartoituksen.

Kaupan hintaa ja muita taloudellisia yksityiskohtia ei julkisteta. TIER pitää kaikki Fantasmon 15 huippuammattilaista Euroopassa ja Yhdysvalloissa kasvattaen nykyistä yli 1 200 työntekijän henkilöstöään. Hankinta on TIERin viimeisin merkittävä siirto sen aiemmin hankittua mikroliikkuvuuspalveluiden tarjoaja Spinin, Euroopan johtavan yhteiskäyttöpyörien tarjoaja nextbiken, Wind Mobilityn italialaisen tytäryhtiön sekä unkarilaisen teknologiatoimisto Makeryn. Viime vuoden lokakuussa TIER ilmoitti sulkevansa 200 miljoonan dollarin arvoisen sarjan D rahoituskierroksensa. Tähän mennessä TIER on hankkinut 660 miljoonaa dollaria pääomaa ja velkaa.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi