Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Traficom: Kyberhäiriöihin varaudutaan pitkäjänteisesti – Suomen kyberturvallisuuden tilanne tällä hetkellä vakaa

Kansainvälinen kireä tilanne Ukrainassa vaikuttaa väistämättä myös digitaaliseen maailmaan ja sen varautumiseen. Suomessa varautumista on rakennettu varautumista pitkäjänteisesti ja se on osa normaalia toimintaa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus muodostaa eri toimijoilta saatuihin tietoihin pohjautuvaa Suomen kyberturvallisuuden tilannekuvaa. ”Olemme saaneet useita yhteydenottoja liittyen Ukrainan tilanteeseen ja sen vaikutuksista Suomen kyberturvallisuuteen. Voimme todeta, että kyberturvallisuustilanne Suomessa on tällä hetkellä normaali ja vakaa”, sanoo johtava asiantuntija Juhani Eronen Kyberturvallisuuskeskuksesta. ”Käymme tiivistä keskustelua esimerkiksi huoltovarmuuskriittisten organisaatioiden kanssa, jotka jakavat saman näkemyksen. Myös Suomen viestintäverkot toimivat normaalisti”, Eronen jatkaa.

Ukrainassa on havaittu vuoden 2022 aikana useita kyberhyökkäyksiä. Hyökkäyksiin kuului hallinnon verkkosivuihin kohdistuvia palvelunestohyökkäyksiä, järjestelmien tietoja tuhoava haittaohjelmia ja erilaisia kalasteluyrityksiä. Käytetyt menetelmät eivät ole uusia tai poikkeuksellisia. Suomessa pystymme reagoimaan vastaaviin uhkiin osana normaaleja kyberturvallisuuden prosesseja. Suomessa kyberturvallisuusviranomaiset vaihtavat jatkuvasti tietoa ja torjuvat mahdollisia uhkia yhdessä.

Kyberturvallisuuskeskuksen havaintojen mukaan jatkuvuuden hallinta on nyt keskustelun keskiössä ja kyberturvallisuus on olennainen osa sitä. Useiden eri maiden kyberturvallisuusviranomaiset ovat antaneet suosituksia varautua kyberhyökkäysten varalta Ukrainan tilanteen vuoksi. Myös Kyberturvallisuuskeskus on jo aiemmin helmikuussa ohjeistanut huoltovarmuuskriittisiä organisaatioita verkostojensa kautta. Päivittämään ohjeitamme tarpeen mukaan ja julkaisemme niitä verkkosivuillamme.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi