Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Uusi Porsche 911 GT3 RS on rakennettu suorituskyky edellä – Kokonaishinta alkaa suomessa yli 440 000 eurosta

Uuden Porsche 911 GT3 RS:n tarkoitusperät eivät ole salaisuus. Se on suunniteltu maksimaalinen suorituskyky edellä, ilman kompromissejä. 386 kW (525 hv) tehon tuottava tieliikennelaillinen ja erittäin suorituskykyinen urheiluauto ottaa täyden hyödyn irti moottoriurheilusta peräisin olevasta teknologiasta ja konsepteista.

Uusi Porsche 911 GT3 RS

Unohtamatta moottoriurheilun DNA:n omaavaa korkealle kiertävää, vapaasti hengittävää moottoria ja kevyttä rakennetta, on uuden 911 GT3 RS:n vahvimmat yhtäläisyydet kilparadoille tarkoitetun 911 GT3 R -sisarmallin kanssa jäähdytys- ja aerodynamiikkajärjestelmissä.

Moottoriurheilun inspiroima keskusjäähdytin aktiivisen aerodynamiikan perustana

Uuden 911 GT3 RS:n huomattavasti aiempaa paremman suorituskyvyn pohjana toimii keskusjäähdyttimen ympärille rakennettu konsepti. Jäähdytyskonsepti sai ensiesittelynsä Le Mansissa luokkansa voittaneessa 911 RSR ‑kilpa-autossa, josta se lainattiin 911 GT3 R:ään. Aikaisempien mallisukupolvien kolmen jäähdyttimen sijasta uutuusmallissa on suurikokoinen keskusjäähdytin, joka on sijoitettu auton keulaan muiden 911-mallien tavaratilan paikalle. Tämä ratkaisu on vapauttanut auton molemmilta sivuilta lisätilaa aktiivisien aerodynaamisten elementtien integroimiseen. Jatkuvasti säädettävät etusiipielementit ja kaksiosainen takasiipi tuottavat yhdessä muiden aerodynaamisten osien kanssa downforcea yhteensä 409 kg, kun ajonopeus on 200 km/h. Tämä on tuplasti enemmän kuin aikaisemmassa 991.2-sukupolven mallissa ja kolme kertaa enemmän kuin nykyisessä 911 GT3:ssa. 285 km/h:n ajonopeudella kokonais-downforce on peräti 860 kg.

Lisäksi uutuusmalli on Porschen ensimmäinen tuotantomalli, johon on asennettu ilmanvastusta vähentävä DRS-järjestelmä. DRS (Drag Reduction System) pienentää ilmanvastusta ja mahdollistaa suuremmat ajonopeudet suorilla rataosuuksilla taittamalla siivet koria vasten yhdellä painikkeen painalluksella. Äkkijarrutuksessa suurilla ajonopeuksilla järjestelmä aktivoi ilmajarrutoiminnon: etu- ja takasiipielementit aukeavat ääriasentoihinsa luoden aerodynaamisen hidastusvaikutuksen, joka tehostaa merkittävästi normaalien jarrujen toimintaa.

Lukuisat funktionaaliset aerodynaamiset elementit lyövät leimansa myös uuden 911 GT3 RS:n ulkoasuun. Näyttävin niistä on joutsenkaulakiinnikkeillä varustettu takasiipi, joka on kaikilta mittasuhteiltaan entistä suurempi. Kaksiosainen takasiipi koostuu kiinteästä pääsiipiosasta sekä hydraulisesti säädettävästä yläosasta. Takasiiven yläreuna on auton kattoa korkeammalla ensimmäistä kertaa Porschen tuotantoautossa. Uutuusmallissa ei myöskään ole enää etuspoileria, vaan keulan ilmanjakaja, joka ohjaa ilmavirtauksen auton yli ja ali, sekä sivulevyt ilman ohjaamiseksi korin sivuilta ulospäin. Etupyöräkoteloissa on erityiset säleiköt jäähdytystä varten. Le Mansissa voittaneesta ikonisesta 911 GT1 ‑rata-autosta muistuttavat ilma-aukot etupyörien takana vähentävät dynaamista painetta pyöräkoteloiden sisällä. Niiden taakse sijoitetut sivulevyt puolestaan varmistavat ilman ohjautumisen auton sivuille. Keskelle sijoitetun jäähdyttimen ilma pääsee ulos etukannen suurikokoisista säleiköistä. Katossa olevat rivat ohjaavat kuuman jäähdytysilman ylöspäin, jotta moottorin sisäänottoilma auton takana on varmasti viileää. Uuden 911 GT3 RS:n takasivupaneelin aukoilla on pelkästään aerodynaaminen funktio, eivätkä ne toimi uutuusmallissa moottorin ilmanottoaukkoina. Myös takapyöräkoteloissa on ilma-aukot ja sivulevyt ilmavirtauksen optimointia varten. 911 GT3:sta lainattua takadiffuusoria on muunneltu kevyesti vastaamaan uutuusmallin tarpeita.

Kilparadoille suunniteltu jousitus, jota kuljettaja voi säätää ajon aikana

Myös uuden 911 GT3 RS:n jousitus on toteutettu aerodynamiikan näkökulmasta.

Uutuusmallin pyöräkoteiloihin kohdistuvien voimakkeiden ilmavirtausten takia auton double-wishbone etuakselin komponentit ovat muotoiltu kyynelpisaran muotoisiksi. Tavallisesti vain huippuluokan kilpa-autoissa käytetty aerodynaaminen jousitusratkaisu lisää etuakselin downforcea auton huippunopeudella noin 40 kg:n verran. Raideväli on 29 mm leveämpi kuin 911 GT3 ‑mallissa, joten etujousituksen varret ovat vastaavasti pidemmät.

Downforce pysyy tasapainossa etu- ja taka-akselien välillä myös suuresta nopeudesta jarrutettaessa, sillä Porschen insinöörit ovat onnistuneet vähentämään korin pystysuuntaista kallistumista merkittävästi. Etuakselin alatukivarren etummainen pallonivel on sijoitettu uutuusmallissa entistä alemmaksi. Myös taka-akselin multilink-jousitusta on säädetty mukauttamalla jousituksen säätöarvoja. Kuljettajaa avustavien järjestelmien ja takapyöräohjauksen asetukset ovat uutuusmallissa entistäkin dynaamisemmat.

911 GT3 RS:ssä on kolme valinnaista ajotilaa: Normal, Sport ja Track. Track-tilassa auton perusasetukset voidaan säätää yksilöllisesti. Muun muassa etu- ja taka-akselien jousituksen paluu- ja kompressiovaimennus on mahdollista säätää yksittäin ja usealla tasolla. Myös takadifferentiaalia voidaan säätää ohjauspyörän kiertosäätimillä. Tämä nopea ja intuitiivinen säätötoiminto on lainattu moottoriurheilun maailmasta. Kiertosäätimet ja DRS-järjestelmän painike sijaitsevat ohjauspyörässä. Kiertosäätimien käyttö aktivoi mittaristolla näyttötilan, joka selkeästi esittää käytetyn asetuksen. Uutuusmallissa on myös 911 GT3:sta tuttu ratanäyttötoiminto: mittariston vasemmalla ja oikealla puolella olevat seitsentuumaiset digitaaliset näytöt voidaan yhdellä napin painalluksella muuttaa näyttämään vain rata-ajon kannalta olennaiset tiedot. Myös analogisen kierroslukumittarin molemmilla puolilla olevat vaihteenvaihdon ilmaisimet on lainattu GT3:sta.

Nelilitrainen ja kuusisylinterinen bokserimoottori

Vapaasti hengittävää ja korkealle kiertävää 4,0-litraista moottoria on paranneltu entisestään 911 GT3:n voimanlähteeseen verrattuna. Moottorin huipputeho on kasvanut peräti 525 hevosvoimaan. Tehonlisäykseen ovat vaikuttaneet erityisesti uudet nokka-akselit, joissa on mukautetut profiilit. Moottorin Single-Throttle Intake System ja Rigid Valve Drive on omaksuttu moottoriurheilun maailmasta. 7-vaihteisen Porsche Doppelkupplung (PDK) -vaihteiston kokonaisvälityssuhde on lyhyempi kuin 911 GT3:ssa. Pohjan ilmanottoaukot varmistavat, että auto kestää äärimmäisiä kuormituksia myös säännöllisessä ratakäytössä.

911 GT3 RS kiihtyy nollasta sataan kilometriin tunnissa 3,2 sekunnissa ja saavuttaa 296 km/h:n huippunopeuden 7. vaihteella. Etuakselilla on alumiiniset kiinteät kuusimäntäiset monobloc-jarrusatulat ja 408 mm:n jarrulevyt. 911 GT3:een verrattuna mäntien halkaisija on kasvanut 30 mm:stä 32 mm:iin ja levyjen paksuus 34 mm:stä 36 mm:iin. Taka-akselilla on edelleen 380 mm:n jarrulevyt ja nelimäntäiset kiinteät jarrusatulat. Lisävarusteena saatavissa hiilikuitukeraamisissa Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) -jarruissa on 410 mm:n levyt edessä ja 390 mm:n levyt takana. Uudessa 911 GT3 RS:ssä on vakiona lukkomuttereilla varustetut taotut kevytmetallivanteet. Erinomaisen mekaanisen pidon takuuna ovat maantiekäyttöön hyväksytyt urheilurenkaat, joiden koko on 275/35 R 20 edessä ja 335/30 R21 takana.

Kauttaaltaan kevyt rakenne

Älykkäästi ideoitu kevyt rakenne on ollut RS-mallien suunnittelun lähtökohtana legendaarisesta 911 Carrera RS 2.7 ‑mallista alkaen. Muun muassa CFRP (Carbon-Fiber-Reinforced Polymers) -komposiittimateriaalien laajan käytön ansiosta uutuusmallin DIN-standardin mukainen omamassa on vain 1 450 kg, vaikka monet sen osista ovat suurempia kuin aikaisemmissa malleissa. Esimerkiksi auton ovet, etupyöräkotelot, katto ja etukansi on valmistettu CFRP:stä. Tätä erittäin kevyttä materiaalia on hyödynnetty myös auton sisätiloissa, kuten vakiovarusteluun kuuluvissa kuppi-istuimissa.

Saatavilla Clubsport- ja Weissach-varustepaketeilla

Uuden 911 GT3 RS:n sisätiloilla on tyypillinen RS-ilme: musta nahka, Racetex ja hiilikuituiset pinnat luovat ohjaamoon puristisen urheiluauton tuntua. Uutuusmalliin on saatavissa ilman lisäkuluja Clubsport-varustepaketti, joka pitää sisällään teräksisen turvakaaren, käsisammuttimen ja kuljettajan kuusipisteturvavyön. Lisävarusteena saatavilla oleva Weissach-paketti tarjoaa huomattavasti laajemman varustelun kilparatoja silmällä pitäen: Etukansi, katto ja ovipeilin yläosat on viimeistelty hiilikuitukudoksella. Kallistuksenvakaajat edessä ja takana sekä taka-akselin kytkintangot ja suojalevy on tehty CFRP-materiaalista, mikä parantaa ajodynamiikkaa entisestään.

Ensimmäistä kertaa CFRP:stä valmistettu turvakaari on noin kuusi kiloa teräsversiota kevyempi. Weissach-varustepaketin huippuominaisuuksiin kuuluvat myös PDK-vaihteiston vaihteenvalitsimet, joissa on hyödynnetty moottoriurheilun puolelta omaksuttua magneettiteknologiaa. Vaihtotuntuma on entistäkin dynaamisempi tarkemman painepisteen ja selkeästi havaittavan klikkauksen ansiosta. Weissach-varustepaketin yhteydessä on myös saatavilla taotut magnesiumvanteet, jotka vähentävät auton painoa kahdeksalla kilolla. Uuden 911 GT3 RS:n tilauskirjat on jo avattu.

Ainutlaatuinen Porsche Design -kronografi

Sveitsin Solothurnissa toimiva Porschen kellopaja on luonut 911 GT3 RS:n hengessä ainutlaatuisen kronografin, joka on tarkoitettu ainoastaan auton omistajille. Kellon lasihelmipuhallettu runko on valmistettu titaanista tai mustasta titaanista, ja siinä on vetonupin kierrelukitus. Kronografin sydämenä on Porsche Designin mekaaninen WERK 01.200 ‑koneisto, jonka käyntitarkkuuden takaa COSC-todistus. Flyback-toiminto mahdollistaa ajanoton aloittamisen, pysäyttämisen ja nollauksen yhdellä liikkeellä. Painikkeiden ”Start/Stop”- ja ”Next Lap” -laserkaiverrukset osoittavat, että tätä kelloa ei ole tarkoitettu pelkästään ajan näyttämiseen. Kronografissa on paljon innovatiivisia ominaisuuksia, kuten pulssimetritaulukko kellotaulun ulkokehällä, ja runsaasti GT3 RS:ään liittyviä muotoilupiirteitä ja materiaaleja.

Porsche 911 GT3 RS hinta alkaen: autoveroton hinta 248 640,00 €, arvioitu autovero 194 379,23 €, kokonaishinta 443 019,23 €.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi