Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Valmetin ja Metsä Groupin 3D-kuitutuotteita valmistavalle koetehtaalle laatuinnovaatiopalkinto

Valmet ja Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Spring ovat voittaneet kansallisen Quality Innovation Award -palkinnon koetehtaallaan, joka valmistaa uudenlaisia Muoto®-kuitutuotteita. Yhteistyöprojekti voitti potentiaalisten innovaatioiden sarjan. Kilpailun kriteerit olivat uutuusarvo, hyödynnettävyys, oppiminen, asiakaslähtöisyys ja tuloksellisuus. Excellence Finland julkisti voittajat palkintojenjakotilaisuudessa Helsingissä 10.11.2022.

Koetehdas vihittiin käyttöön tämän vuoden elokuussa, ja sen tavoitteena on kehittää kilpailukykyinen, uusiutuvasta raaka-aineesta valmistettu ja kierrätettävä kuitupakkaus korvaamaan muovia. Tuotteet valmistetaan käyttövalmiina eri loppukäyttöihin. Monikerrosrakenteen ansiosta tuotteen ominaisuudet, kuten lujuus ja pinnan sileys, erottuvat laadullisesti edukseen muiden kilpailevien menetelmien tuotteista.

3D-teknologia yhdistää pakkausmateriaalin ja pakkauksen valmistusprosessit samaan tuotantolinjaan ja takaa resurssitehokkaan tuotantoprosessin muun muassa vedenkäytön suhteen. Linjalla on korkea automaatioaste ja suuri tuotantokapasiteetti. Tuotantoprosessissa ei synny jätettä, vaan sivuvirrat käytetään prosessissa uudelleen. Meneillään on demovaihe, josta siirrytään seuraavaksi tuotteiden markkinatestaukseen pilottiasiakkaiden kanssa.

”3D-kuitutuoteteknologia on Valmetille erittäin kiinnostava tulevaisuuden alue – kuituvalospakkausten ennustetaan pakkaussektorilla kasvavan volyymiltään nopeimmin. Kasvua tukevat muovin käytön rajoitteet, trendinomaisesti pienenevä keskimääräinen pakkauskoko sekä noutoruoan suosion kasvu. 3D-kuitutuoteteknologia on meille täysin uutta, mutta kehityksessä on pystytty hyödyntämään Valmetin vankkaa kokemusta ja osaamista kartonkikoneteknologiassa ja -prosesseissa. Tavoitteena on tuoda markkinoille paitsi tuotantokapasiteetiltaan myös lopputuotteen tuotantokustannuksiltaan ja laadultaan kilpailukykyinen teknologia”, sanoo Petri Rasinmäki, Valmetin Paperit-liiketoimintalinjan kartonki- ja paperikoneliiketoimintayksikön johtaja.

”Kasvava pakkausteollisuus kaipaa uusia vastuullisia vaihtoehtoja, joista Muoto on meidän avauksemme. Olemme edenneet nopeasti henkilöstön koulutusohjelmassa syntyneestä ideasta koetehtaaseen, mistä kiitos kuuluu vahvalle pohjaosaamisellemme ja tietysti erinomaiselle yhteistyöverkostollemme. Suomalaisen metsäteollisuuden uudistumiskyvystä voi olla ylpeä”, Metsä Groupin projektijohtaja Jarkko Tuominen sanoo.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi