Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Varusteleka saa Leanware Huippuvarasto 2022 -tunnustuksen: rohkea ja kokeilunhaluinen yritys palkitaan varastotyön kehittämisestä

Vauhtiaan kiihdyttänyt Varusteleka on viime vuosien varrella uudistanut ja kehittänyt varastoaan aktiivisesti. Lopputulokseen ollaan yrityksessä silmin nähden tyytyväisiä, sillä nyt kokonaisuus palvelee parhaalla mahdollisella tavalla niin työntekijöitä kuin asiakkaita. Huippuvarasto 2022 -tunnustus myönnetään Varustelekalle hyvästä ja rohkeasta toimintakulttuurista sekä Lean 6S-mallin mukaan standardoidusta siististä, turvallisesta ja vastuullisesta varastosta.

Armeijan ylijäämän ja ulkoilun sekä retkeilyn erikoisliike Varusteleka palvelee B2C- ja B2B-asiakkaitaan verkkokaupan kautta sekä Helsingin myymälässään. Yrityksen nopea kasvuvauhti kiihtyvine tilausmäärineen on edellyttänyt muutoskykyä etenkin varastolta. Myymälän yhteydessä sijaitsevan kompaktin kokoisen varaston sisälogistiikkaa on kehitetty viime vuosien aikana ja nyt etenkin keräilylogiikka on hiottu huippuunsa.

”Varastointi- ja pakkausprosessiemme on oltava tehokkaita. Meillä on pieni 1500 m²:n varasto ja lähetyksiä lähtee noin 200 000 vuodessa”, kertoo Varustelekan Supply Chain Director Suvi Heino.

Sisälogistiikan jatkokehitys on tukenut kasvua

Edeltävän pitkäjänteisen varastonhallintaan liittyvän kehitystyön ansiosta Varusteleka oli Hämeen mukaan jo oikealla polulla, ja muutamalla jatkomuokkauksella päästiin positiivista huomiota herättäneeseen lopputulemaan.

Koko toiminta sijaitsee samassa kiinteistössä Helsingissä. Myynnistä 80 % tulee verkkokaupasta ja loput kivijalkamyymälästä. Tiivis erähenkinen yhteisö matalalla hierarkialla pelaa saumattomasti yhteen, kun osastot sijaitsevat lähellä toisiaan.

Suurin osa myynnistä tulee Suomesta, ja USA on heti kannoilla. Yhteensä Varustelekalta tilaavia maita on 90. Menestys tulee Hämeen mukaan tyytyväisistä asiakkaista, jotka iloitsevat nopeasta toimitusajasta sekä muutenkin nappiin menneistä tilauksistaan.

”Ilman tehokasta logistiikkaa emme olisi nyt tässä. Saamme palautetta Yhdysvalloista, että meiltä toimitetaan nopeammin kuin naapuriosavaltiosta!”, iloitsee Heino.

Hänen mukaansa logistiikka on tunnistettu yrityksessä omana tärkeänä kustannuksenaan, jotta tehokkuutta pystytään kehittämään. Varusteleka antaa tunnustusta menestyksestään myös luotettaville kehityskumppaneille.

Oikeat työkalut ja rohkea kokeilukulttuuri auttavat varastossa

Varastolla on käytössä LeanwareWMS-varastonhallintajärjestelmä, jota työntekijät kuvailevat helppokäyttöiseksi ja tärkeää dataa tarjoavaksi työkaluksi. Häme iloitsee mahdollisuudesta päästä vaikuttamaan suoraan työkalun ominaisuuksiin avoimen kehitysyhteistyön ansiosta. Työkalu on räätälöity yrityksen yksilöllisiin tarpeisiin.

”Viime vuoden aikana meillä oli iso projekti, jonka tarkoituksena oli ratkoa varastohallintaan liittyvät haasteet yrityksemme kasvun alta. Hankimme varastoon kolme alusta-automaattia lisää. Saimme konsultointiapua kumppaneiltamme, ja olemassa olevaan WMS:ään tehtiin muutamia parannuksia. Nyt olemme onnellisessa tilanteessa, jossa en enää keksi parannettavaa”, huokaisee Heino.

Varaston sisäistä toimintaa tehostetaan jatkuvasti yrityksessä vallitsevan kokeilukulttuurin ansiosta. Pohjapiirustuksessa on muutettu pakkauspisteiden sijainteja ja otettu huomioon varastotyöntekijöiden näkemykset käytännön näkökulmista.

Varustelekan reilu ja avoin yrityskulttuuri hurmasi Huippuvarasto -tunnustuksen myöntäjät

Tehokkaiden materiaalihallinnan prosessien asiantuntijayritys Leanware Oy myöntää kehityshaluiselle ja positiivisen työnantajakuvan luoneelle Varustelekalle Huippuvarasto 2022 -tunnustuksen.

Lean 6S -toimintamallia noudattavalla varastolla on käytössä turvalliset työvälineet ja ylläpidosta sekä siisteydestä huolehditaan keräämällä jätteet asianmukaisesti. Vastuullisuus näkyy: 90 % tuotteista pakataan paperipusseihin, 15 % myytävistä tuotteista on armeijan ylijäämää ja tuotteissa suurin osin käytetään kiertotakuuta, jolloin asiakas saa tuleviin ostoihinsa krediittejä palauttaessaan tarpeettomia tuotteita. Perehdytys tapahtuu Varustelekalla siten, että työntekijät kiertävät tehtävästä riippumatta kuukauden eri osastoilla, jolloin kaikki työntekijät ja toimintatavat tulevat tutuiksi.

Yrityksen henkilöstössä vallitsee poikkeuksellinen ammattiylpeys, ja Varustelekalla työskenteleekin tasa-arvoisen vastuun antamisen myötä sitoutuneita työntekijöitä. Varastotyöhön annetaan mahdollisuus myös työnhakijoille, keillä on ollut aiempia haasteita työllistyä.

”Meillä sanotaan, että työn tärkein tehtävä on parantaa ihmisen itseluottamusta”, hymyilee Heino.

Viidettä kertaa jaettava Leanware Huippuvarasto -palkinto ojennettaan Varusteleka Oy:lle 14.9.2022 Logistiikka-messuilla. Sekä Varustelekan että Leanwaren edustajat ovat tavattavissa Leanwaren messuosastolla C2001 14.9. klo 12.00 .

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi