Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Bosch Professional – Iskuporakone kovaan ammattikäyttöön

Rakennushommissa porakoneen käyttö on itsestäänselvyys ja se löytyy jokaisen ammattimiehen työkalupakista. Hyvällä porakoneella perusasennukset sujuvat, mutta entä kun vaaditaan enemmän vääntöä? Syvien reikien poraaminen tai pitkien ruuvien asentaminen eri kiinnityskohteissa asettavat omat haasteensa ja laittavat porakoneen lujille.

Monenlaisia ja varsin tehokkaitakin akkuporakoneita on markkinoilla, mutta nyt saatavilla oleva Bosch GSB 18V-150 C Professional nostaa riman korkealle – se on maailman vahvin 18 V akkuporakone*.

Bosch-sähkötyökalut palvelleet luotettavasti vuosia

Urakoitsija Timo Ahosella Tizika Oy:stä on pitkä kokemus rakennus- ja remonttitöistä − hän on toiminut alalla kohta jo parikymmentä vuotta lukuisissa erilaisissa rakennuskohteissa. Kokemusta on myös kertynyt laadukkaista työkaluista; Boschin sähkötyökalut ovat olleet käytössä 15 vuotta.

− Aikoinaan ensimmäisen Boschin porakoneen hankittuani tykästyin heti, ja siitä se lähti. Boschin työkalut ovat palvelleet uskollisesti, osa näistä vanhimmista laitteista on edelleen aktiivisesti käytössä. Se kertoo laadusta. Toki rinnalle on tullut uusia malleja, joita olen sitten hankkinut tarpeisiini ja ottanut käyttöön. Kun viimeksi kävin puhelimella Boschin palvelusovelluksessa, niin siellä näytti olevan nyt yhteensä 64 rekisteröityä laitetta, Timo kertoo.

Tällä hetkellä Timo työskentelee neljän kerrostalon uudiskohteessa Espoossa. Kerrostaloista kaksi on jo valmiina ja kaksi juuri valmistumassa. Kohteiden viimeistelyvaiheessa on riittänyt lisätöitä, joihin hän tuli pääurakoitsijan tueksi.

− Lähinnä olen tehnyt erilaisia pinta-asennuksia, kiinnityksiä ja läpivientien porauksia. Muutamissa paikoissa olen nyt myös päässyt testaamaan tätä uusinta Boschin iskuporakonetta ja täytyy sanoa, että on kyllä jämäkän tuntuinen peli! Huomasi heti, kun painoi liipaisimesta, että nyt on paljon tehoa.

Esimerkiksi, kun porailin tukevaa turkkipeltiä, tunsin, että tässä on enemmän vääntöä, kuin aikaisemmassa Boschin tehokkaassa mallissa. On todella sähäkkä kone käyttää ja se tottelee tarkasti, Timo toteaa.

Poraa testannut Timo Ahonen kehuu erityisesti KickBack -toimintoa.

Voimakkain akkuporakone – turvallisuutta unohtamatta


Tarkkana saa olla myös koneen käyttäjä, sillä laitteen täysteholla Biturbo-kone ja ProCore18V-akku tuottavat jopa 150 Nm:n maksimivääntömomentin ja 2200 kierrosta minuutissa. Voiman kasvaessa näin suureksi, lisääntyvät myös riskit vahingoille, ellei tunne laitteen asetuksia. KickBack Control-toiminto on kehitetty turvaamaan käyttäjää tilanteessa, jossa terä jumittuu äkillisesti porattavaan materiaaliin. Se katkaisee virran välittömästi tunnistinanturin havaitessa vastuksen kasvavan liian kovaksi. Tällöin laite ei ehdi vääntää kättä ja vältytään vahingoilta.

− Olen pitänyt KickBack Controllia päällä koko ajan, ja toiminnosta on pelkästään positiivisia kokemuksia. Kerran poratessani reikiä kahitiiliseinään, kone pysähtyi ja alkoi vilkuttamaan merkkivaloa. Siinä KickBack-toiminto astui mukaan, kun terä oli napannut kiinni. Toimi kuten pitikin, ja ranteet säästyivät vahingoilta, Timo kiittelee hyvää ominaisuutta.

”Akkuporakoneiden eliittiä”, kommentoi Boschin GSB 18V-150 C Professional -porakonetta kerrostalotyömaalla käyttävä Timo Ahonen.

Merkkivalo näyttää suoran porauslinjan kaikissa kulmissa

Älykkääseen Bosch GSB 18V-150 C Professional -porakoneeseen on myös kehitetty kulmantunnistusominaisuus, jonka avulla voidaan porata tai ruuvata kalteviin pintoihin kohtisuoraan sekä tehdä viistoporauksia täsmälleen tarvittavaan kulmaan. Vakiona olevat 45, 60 sekä 90 astetta ovat suoraan valittavissa, lisäksi mobiiliohjelman avulla kulma voidaan säätää yksilöllisesti. Laite ilmoittaa kolmen asteen tarkkuudella porausasennon. Kulmantunnistuksella on merkitystä erityisesti pidempien ruuvien käytössä.


− Kulmantunnistus-toiminnolle on myös ollut tarvetta, ja sitä pääsin koekäyttämään puuporauksessa tappisarjalla. Hyvin toimi kolmen asteen tarkkuus. Ledi osoitti heti, mikäli kulma oli pielessä. Kesken porauksen merkkivalo välillä vilkahteli vihreästä keltaiseksi, sen verran käsivaralta poratessa haki paikkaansa.

Tämä voisi olla myös hyvä toiminto ilmavesilämpöpumpun asennuksessa, kun seinään tehdään poistovesiputken läpivientiä. Kulmaa tarvittaisiin, kun porataan kalteva reikä paksummassa seinässä pitkällä terällä, Timo pohtii.

Jykevästä ja tehokkaasta iskuporakoneesta tuli luotto työkalu


Uusi Bosch GSB 18V-150 C Professional iskuporakone on ollut nyt Timo Ahosella käytössä pari kuukautta ja vakuuttanut jälleen ammattimiehen sinisävyisen Pro-sarjan tuotekehityksestä.

− Tämä on ehdottomasti akkuporakoneiden eliittiä, erinomainen täydennys Bosch-työkalusarjaan. Tulee varmasti palvelemaan pitkään ahkerassa käytössä, Timo päättää.

* DEKRA Testing and Certification GmbH suoritti vertailun (raportti nro: 342158900) Robert Bosch Powertools GmbH:n toimeksiannon perusteella. Alkaen 02/2021. Pehmeä vääntömomentti ISO5393:2017:n mukaisesti.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi