Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Digitan IoT-ratkaisut helpottavat sähköyhtiöiden työtä ja ennaltaehkäisevät säästä johtuvia sähkökatkoja

Teknologiayhtiö Digita on käynnistänyt yhteistyön sähköverkkoyhtiö Carunan kanssa sähkökatkojen minimoimiseksi Suomessa. Toimialojen välisen yhteistyön tavoitteena on suunnitella ja rakentaa älykkäämpää infrastruktuuria ja paremmin toimivia palveluita asiakkaille. Yhtiöt kertovat yhteistyöstä puheenvuorossaan Verkostomessuilla 25.1.2023.

Sähköverkon varmuudesta huolehtiminen ja sähkökatkojen ennaltaehkäisy on entistä tärkeämpää, kun ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöt lisääntyvät ja kuormitus sähkönjakelun infrastruktuurille kasvaa. Sää- ja ympäristöolosuhteet vaihtelevat Suomen kokoisen maan eri alueilla suuresti eri vuodenaikoina ja vuosina. Erityisesti runsaslumiset talvet ja tykkylumi ovat sähköverkkoyhtiöille iso päänvaiva ja häiriötilanteiden lähde.

Caruna on ottanut käyttöön useita satoja Digitan antureita monitoroidakseen tykkylumen kasautumista, ja parhaillaan suunnitelmissa on asentaa useita satoja lisää. Digitan LoRaWAN-teknologiaan pohjautuvaan IoT-verkkoon yhdistetyillä etäluettavilla antureilla voidaan tarkkailla ilmajohdoille kasautuneen lumen, jään ja huurteen määrää sekä sitä, kuinka alas linja on taipunut tai kuinka pian on tarve käydä paikan päällä poistamassa lunta. Antureita käytetään myös muun muassa sähkölinjoille kohdistuvien riskien ennakoimiseen sekä sähkökatkojen määrän vähentämiseen.

”Antureiden avulla saadaan käyttöön ennakoivaa tietoa, pienennetään hiilijalanjälkeä ja mahdollistetaan nopeampi reagointi ongelmatilanteisiin, eli päästään oikeaan paikkaan oikeaan aikaan”, toteaa Digitan IoT-palveluiden myyntijohtaja Mika Flinck.

”Esimerkiksi mahdolliset puiden kaatumiset sähkölinjojen päälle voidaan havainnoida etäluennalla ja arvioida vahinkojen suuruus ja korjaustoimenpiteiden tarve etäältä. Sähköyhtiöiden velvollisuus on seurata suojattujen ilmajohtojen tilannetta. Niiden tarkastukset on ennen suoritettu vain maasta partioimalla tai helikopterilla. Digitan antureiden avulla tarkastuksia voidaan suorittaa myös etänä säästäen resursseja ja polttoainetta.”

IoT-anturit hyödyttävät myös ympäristöä ja sähköyhtiöiden asiakkaita

Kuluttajien kannalta sähköverkon häiriöt voivat olla epämiellyttäviä ja häiritseviä. IoT-verkossa toimivat anturit hyödyttävät sekä sähköyhtiöitä että loppuasiakkaina olevia kuluttajia. Sähkönjakelun ennakoivalla huollolla pyritään vähentämään sähkökatkoja ja tarjoamaan parempaa palvelua.

”Tarkoitus on parantaa asiakkaiden saamaa palvelua, kun IoT-antureilla voidaan tehokkaasti parantaa sähköverkkojen turvallisuutta ja luotettavuutta. Sähköverkon varmuus paranee, kun anturitiedon perusteella voidaan tykkylumia poistaa sähköasentajien toimesta jo ennen vian aiheutumista. Sähkökatkotkin vähentyvät ja asiakkaat saavat täten entistä luotettavampaa palvelua”, kertoo Carunan kunnossapitopäällikkö Petteri Palmumaa.

Digita on mukana energia- ja tietoverkkoalan Verkostomessuilla

Digita on mukana Verkostomessuilla 25.–26.1.2023 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen A-hallissa osastolla 930.

Digitan IoT-palveluiden myyntijohtaja Mika Flinck ja Carunan kunnossapitopäällikkö Petteri Palmumaa esiintyvät ”IoT-teknologia sähköverkon kunnonvalvonnassa: Case Caruna” -tilaisuudessa 25.1.2023 klo 13:30–13:55 Smart Network-lavalla E-hallissa.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi