Elisa: ”Ryhdy langattomaksi” – näistä asioista historiaan siirtynyt 3G-verkko muistetaan
Elisan 3G-verkko on poistunut käytöstä, ja sen taajuudet on käytetty toimivampien 4G- ja 5G-verkkojen parantamiseen. 3G muistetaan erityisesti siitä, että se toi 2000-luvun alussa netin suomalaisten puhelimiin. Monien mieleen ovat jääneet myös tuon ajan ikoniset puhelinmallit.
3G-verkon avautuessa Suomeen maalailtiin ajatusta, että nettiyhteys löytyy kohta jokaisen suomalaisen taskusta. Muutama vuosi verkon avautumisen jälkeen toteutetun kyselytutkimuksen* mukaan suomalaisten suosituimmat 3G-palvelut olivat sähköpostin käyttö (60 % vastaajista), kartta- ja reittipalvelut (49 % vastaajista) sekä internetin selaaminen puhelimella (40 % vastaajista).
– 3G-verkon aikakauden alussa harjoiteltiin, mitä netinkäyttö puhelimessa oikein tarkoittaa ja mitä se mahdollistaa. 3G:n avulla onnistui kevyt dataliikenne, mutta nykyinen digitaalinen yhteiskunta ei pyörisi ilman tehokkaampia 4G- ja 5G-verkkoja. Tämä on keskeinen syy sille, miksi 3G-verkosta päätettiin tässä kohtaa luopua, kertoo Elisan Tuotanto-yksikön johtaja Sami Komulainen.
Sähköpostin ja karttapalveluiden käyttö puhelimella on nykyään arkipäivää. Lisäksi 2010-luvulla näiden rinnalle saapuivat 4G:n myötä sosiaalinen media sekä suoratoisto, ja nykyajan digitaalinen elämäntapa alkoi ottaa muotoaan. Samalla suomalaisten datankäyttö alkoi kasvaa vauhdilla, ja niin kasvoivat myös odotukset mobiiliverkkoa kohtaan. Siksi Elisa avasi Suomeen kaupallisen 5G-verkon ensimmäisten joukossa maailmassa vuonna 2019.
– Suomi on nykyään maailman kärkimaita mobiilidatan käytössä, eikä tälle kehitykselle näy loppua. Vanhimmat verkkoteknologiat, kuten 3G, ovat jo elinkaarensa päässä, eikä niitä voida enää kehittää vastaamaan näihin kasvaviin tarpeisiin. Siksi panostamme uudempien 4G- ja 5G-verkkojen kattavuuden ja kapasiteetin parantamiseen, ja tuomme uusia mobiilisukupolvia saataville noin kymmenen vuoden välein. 6G:n aika koittanee kuluvan vuosikymmenen lopulla, Komulainen kertoo.
Mobiiliverkon lisäksi myös puhelimet ovat kokeneet melkoisen muodonmuutoksen 2000-luvulla. Moni muistaa 3G-verkon alkuajoilta muun muassa ikonisen Nokian Communicator-malliston.
– Päätelaitteet ja verkko kehittyvät käsi kädessä. Siinä missä 2000-luvun alkuvuosien puhelinmallit tekivät netin selailun mahdolliseksi, ja niihin liittyy monella lämpimiä muistoja, on nykyään saatavilla näppärämmän kokoisia ja paremmalla kameralla varustettuja vaihtoehtoja. Älypuhelinten yleistyminen vauhditti myös 4G-verkon nopeaa laajenemista 2010-luvulla, summaa Komulainen.
Jatkossa mobiilipalveluiden sujuva käyttö sekä Suomessa että maailmalla vaatii 4G- tai 5G-kyvykkään laitteen. Onkin erityisen tärkeää tarkistaa, että omat ja läheisten laitteet tukevat nykyaikaisia 4G- tai 5G-verkkoja. Ennen 3G-verkon poistumista Elisa on laajentanut 4G-verkon kattavuutta entistä 3G-verkkoa vastaavaksi. Mikäli 3G-verkon sulkemisen myötä kuitenkin paljastuu alueita, joissa 4G- tai 5G-verkon kuuluvuus on heikko, verkkoa parannetaan tarpeen mukaisesti. Lisätietoa 3G:n poistumisesta löydät Elisan ohjesivuilta.
FAKTA: Mobiiliverkon sukupolvien evoluutio pähkinänkuoressa
2G-verkko, tuttavallisemmin GSM, saapui Suomeen vuonna 1991, kun sittemmin Elisaan yhdistynyt Radiolinja avasi ensimmäisen kaupallisen GSM-palvelun. 2G-verkossa kulkevat muun muassa puhelut, mutta se soveltuu vain hyvin pienimuotoiseen datansiirtoon, kuten etämittarien lukemiseen.
3G-verkon Elisa avasi Suomeen vuonna 2004. 3G muistetaan parhaiten siitä, että se mahdollisti liikkuvan netinkäytön puhelimella. 3G soveltui mm. nettisivujen selaamiseen sekä sähköpostiviestien lukemiseen. Tyypilliset datansiirtonopeudet 3G:ssä olivat 1–2 megabittiä sekunnissa.
4G-verkko saapui Suomeen Elisan toimesta vuonna 2010 ja teki puhelimen käytöstä entistä monipuolisempaa. 4G:n myötä alkoivat yleistyä mm. sosiaalinen media sekä suoratoistopalvelut, ja entistä useampi suomalainen alkoi käyttää mobiiliverkkoa myös kodin nettiyhteytenä. 4G-verkolla dataa liikkuu parhaimmillaan satoja megabittejä sekunnissa.
5G-verkon avasi Suomeen ensimmäisenä Elisa vuonna 2019. 5G:tä on kutsuttu ”palvelujen verkkosukupolveksi”, sillä sen aikakaudella on alettu kehittää uusia mobiiliverkon ominaisuuksia vaativia palveluita. 5G-verkkoon mahtuu moninkertainen määrä käyttäjiä 4G:hen verrattuna, ja siitä onkin tullut yhä suositumpi vaihtoehto kodin nettiyhteydeksi. Yritykset ovat ottaneet käyttöönsä yksityisiä 5G-privaattiverkkoja, joiden ominaisuuksia, kuten viivettä, voidaan räätälöidä käyttötarpeen mukaan. 5G-verkon tiedonsiirtonopeudet ovat jopa kymmenkertaisia 4G:hen verrattuna, yltäen yli gigabittiin sekunnissa asti.
*Tutkimuksen toteutti Elisan tilauksesta Soprano Plc’s eSearch. Aineisto kerättiin ajalla 5.3.-12.3.2007. Kyselyyn vastasi 2300 suomalaista.