Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Elisan 3G-verkko Keski-Suomessa poistuu käytöstä toukokuussa

Elisa on panostanut Keski-Suomessa 4G- ja 5G-mobiiliverkkoihin, jotka vastaavat nykypäivän käyttötarpeisiin. Lähes kaikki maakunnan asukkaat ovat siirtyneet näiden toimivampien verkkojen käyttäjiksi, ja näin aikansa palvelleen 3G-verkon ylläpitoon kulunut energia ja taajuudet voidaan vapauttaa uudempien verkkojen käyttöön. 2G-verkon toiminta jatkuu ennallaan.

Asentaja 5G-mastossa. Kuva: Elisa

3G-verkko mahdollisti tullessaan mobiilidataliikenteen, mutta nykyisin esimerkiksi suoratoisto ja etätyöskentely vaativat toimiakseen tehokkaampia 4G- ja 5G-yhteyksiä.

– Maailma on muuttunut vajaassa 20 vuodessa paljon, kun mietitään puhelimen ja kodin nettiyhteyden käyttöä. Mobiiliverkot ovat olleet mahdollistamassa tätä kehitystä, ja nykyään 4G- ja 5G-verkoissa onnistuu erinomaisesti sekä sarjojen katselu että etätöiden tekeminen. Sen sijaan 3G-verkko ei näihin enää taivu, kertoo Elisan Keski-Suomen aluejohtaja Juha Peltomäki.

Valtaosalta mobiiliverkon käyttäjistä 3G-verkon poistuminen ei vaadi toimenpiteitä.

– Lähes kaikki Keski-Suomen asukkaat ovat jo siirtyneet 4G- ja 5G-palvelujen käyttäjiksi. Muutos näkyy heille lähinnä siinä, että dataliikenteen ja puheluiden laatu on 4G- ja 5G-verkoissa 3G:tä parempi, jatkaa Peltomäki.

Palvelujen jatkuvuus varmistetaan ennen 3G-verkon poistumista

Elisan 3G-verkko poistuu Suomesta vaiheittain ja alueittain. Kullekin alueelle tehdään etukäteen tarvittavat verkon muutokset sekä kuuluvuusparannukset, joilla varmistetaan sujuva siirtymä jäljelle jääviin verkkoihin. 3G:n poistuessa vain 2G:tä ja 3G:tä tukevia laitteita omistavat asiakkaat siirtyvät käyttämään 2G-verkkoa, joka jää edelleen toimintaan.

Yritysten hyödyntämien IoT-laitteiden käyttö on jatkossa mahdollista 2G- ja 4G-verkoissa laitteen ja liittymän tukemasta teknologiasta riippuen. Myös IoT-laitteiden kohdalla on suositeltavaa tarkistaa, mitä teknologiaa laite nykyisellään käyttää ja siirtyä kohti 4G-pohjaisia ratkaisuita.

Mobiiliverkkojen energiatehokkuus paranee

Vähälle käytölle jääneistä verkoista luopuminen parantaa koko mobiiliverkon energiatehokkuutta ja edistää kestävää kehitystä. Lisäksi 3G-verkoista vapautuvat taajuuskaistat voidaan jatkossa hyödyntää lisäkaistana uudemmissa verkoissa.

– 4G- ja 5G-verkkojen tiedonsiirtokyky ja energiatehokkuus ovat 3G:tä huomattavasti parempia. Lisäksi 3G-verkon liikenne on tällä hetkellä prosentin murto-osia kaikesta mobiiliverkon dataliikenteestä – verkon sulkeuduttua sen ylläpitoon kulunut energia ja taajuusresurssit voidaan käyttää nykyaikaisten verkkojen parantamiseen, Peltomäki muistuttaa.

Suomen lisäksi monet muut maat ovat luopumassa tai jo luopuneet 3G-teknologiasta. Elisan 3G-verkko sulkeutui ensimmäisenä Hämeenlinnassa alkuvuodesta 2023. 2G- ja 4G-verkkojen toiminta jatkuu ennallaan ja niiden elinkaarta arvioidaan asiakastarpeen mukaan. Lisätietoa 3G-verkon poistumisesta löydät osoitteesta https://elisa.fi/3g/.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi