Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Finnair lopettaa lennot Tampereelle ja Turkuun: maayhteydet ovat taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävämpi vaihtoehto

Finnair lopettaa Tampereen ja Turun lennot toukokuun 1. päivä alkaen. Finnair korvaa lennot bussiyhteyksillä, jotka lähtevät Turusta ja Tampereelta kello 04:05 ja vievät asiakkaat Helsinki-Vantaalta lähteville aamulennoille. Vastaavasti bussivuorot tuovat asiakkaat Helsinki-Vantaalta Turkuun ja Tampereelle myöhään illalla.

Kuva: Finnair

Finnair on jo aiemmin korvannut keskipäivän lentovuorot bussiyhteyksillä vähentääkseen Turun ja Tampereen reittien hiilidioksidipäästöjä.

”Tampereen ja Turun lennot ovat lyhyitä ja päästömääriltään suuria suhteessa reittien pieniin matkustajamääriin – lentojen täyttöaste on ollut noin 35 prosenttia,” sanoo Finnairin verkostosta vastaava johtaja Perttu Jolma. ”Maakuljetus eli bussi tai juna on siksi järkevin vaihtoehto yhteyksiin Helsinki-Vantaan lentoaseman ja näiden kaupunkien välillä.”

Suurin osa Finnairin lennoille esimerkiksi Tampereen seudulta tulevista asiakkaista tulee muuten kuin lentäen Helsingistä lähteville lennoille. Näin oli jo vuonna 2019 ennen koronapandemiaa, jolloin tarjolla oli useita lentoja päivässä: 70 prosenttia Finnair Plus -jäsenistä, joiden kotiosoite oli Tampereella, aloitti lentomatkansa Helsinki-Vantaalta.

”Lentojen peruminen on niitä käyttäneille asiakkaille varmasti pettymys, ja olen pahoillani vaivasta, joita tämä heille aiheuttaa. Meidän on kuitenkin katsottava tässä kokonaisuutta, sekä taloudellista puolta että ympäristövaikutuksia.”

Finnair on lentänyt Turkuun ja Tampereelle lentoja, joissa lähtö on myöhään illalla Helsingistä ja vastaavasti aikaisin aamulla Turusta tai Tampereelta. Toukokuun alusta lähtien Finnair operoi päivittäin yhteensä neljä bussivuoroa Turun ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välillä ja vastaavasti neljä vuoroa Tampereen ja Helsinki-Vantaan välillä. Toukokuun 8. päivästä lähtien bussivuorot lähtevät Turusta ja Tampereelta keskustan linja-autoasemilta, eivätkä ne enää kulje Turun ja Tampereen lentoasemien kautta.

Kun bussilipun ostaa samaan varaukseen jatkolennon kanssa, Finnair huolehtii asiakkaiden jatkoyhteyksistä myös tilanteessa, jossa bussi tai lento on jostain syystä viivästynyt alkuperäisestä aikataulusta. Bussiyhteydellä Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapuvalla asiakkaalle on myös käytössään priority-lähtöselvitys ja -turvatarkastus, mikä nopeuttaa lennolle siirtymistä.

Finnair viestii lentojen loppumisesta suoraan asiakkaille, joilla on varaus Turun ja Tampereen reiteille toukokuun alusta eteenpäin. Asiakas voi valita Finnairin järjestämän korvaavan bussiyhteyden tai perua lennon ja hakea lipun takaisinmaksua.

Turun ja Tampereen lentojen aikataulutettu aika on 35 minuuttia, mutta varsinainen lentoaika on vielä lyhyempi, noin 25 minuuttia. Näin lyhyitä lentoja ei yleensä maailmalla lennetä kuin sellaisilla alueilla, joissa maasto on vaikeakulkuista ja lennoilla ylitetään esimerkiksi merialue tai vuoristoa.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi