Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Moottori testasi halvat polkupyörien kuljetustelineet: Myynnissä vaarallisia telineitä

Moottori testasi, miten viisi edullista, auton vetokoukkuun kiinnitettävää polkupyörien kuljetustelinettä selviytyy väistökokeesta maantienopeudella. Tulokset olivat karua nähtävää.

Kuva: Moottori

Polkupyörien kuljettamiseen on tarjolla monenlaista telinettä ja hintahaitari on suuri. Auton vetokoukkuun asennettavista telineistä löytyvät kaikkein halvimmat vaihtoehdot. Polkupyörien kuljetukseen tarkoitetuille telineille ei tällä hetkellä ole teknisiä vaatimuksia eikä niiden tarvitse läpäistä mitään testejä ennen markkinoille tuloa. Testaus ja laatu ovat vain valmistajan ja maahantuojan oman harkinnan varassa. Kuluttajan on käytännössä siis mahdoton tietää telinettä ostaessaan, miten se kestää esimerkiksi äkillisessä väistössä.

Moottori teki väistökokeen viidellä vetokoukkuun kiinnitettävällä kuljetustelineellä. Testin halvin teline, Bike-R, maksoi Puuilossa vain 15 euroa ja kallein, Thule Hang-On 3, Motonetissa 129 euroa. Testin neljä edullisinta telinettä oli niin sanottuja saksimalleja. Thulen kiinnitysmekanismissa on puolestaan suojatun rakenteen sisällä metallilevy, joka puristetaan vetokoukkuun ruuvaamalla.

Testi toteutettiin niin, että kuljetusteline kiinnitettiin oikeaoppisesti vetokoukkuun, telineeseen lastattiin käyttöohjeen sallima kuorma ja autolla tehtiin väistökoe 80 km/h -nopeudella. Väistökokeessa käännetään voimakkaasti vastaantulijan kaistalle ja heti perään palataan omalle kaistalle.

Kerrasta poikki

Kotimaisen Näpsän sekä Bike-R:n väistökokeet sujuivat melko yhteneväisin tuloksin. Kumpaankin kiinnitettiin kaksi tavallista polkupyörää yhteispainoltaan 28,3 kg. Väistössä telineet heilahtivat, mutta pysyivät kiinni koukussa. Lähemmän tarkastelun jälkeen selvisi, että kiinnitysmekanismi oli kummassakin löystynyt sekä venynyt pilalle ja telineet olivat käyttökelvottomia.

Clas Ohlsonista hankitun Easy-Fit -telineen kantavuudeksi ilmoitetaan 45 kg, joten siihen kiinnitettiin yksi tavallinen ja yksi painavampaa sähköpyörää mallintava polkupyörä. Kuorman yhteispainoksi tuli 43,3 kg. Easy-Fit petti väistössä täysin ja teline sinkoutui pyörineen maahan.

Clas Ohlsonin pyöräteline ei kestänyt väistötestissä. Testin tulokset kuultuaan yritys veti tuotteen pois myynnistä. Kuva: Moottori

Biltema-ketjun Kuljetustelineen pysymiseen vetokoukussa on kiinnitetty hieman enemmän huomiota. Vetokuulaan lukkiutuvaan rakenteeseen kuuluu koukun alapuolella oleva salpamekanismi. Biltema lupaa telineelle 45 kg:n kantavuuden ja testikuormaksi valikoitui kahdesta pyörästä muodostuvat vajaat 40 kiloa. Väistössä pyöräteline heilahti hieman, mutta pysyi kiinni koukussa. Tarkastelussa kokonaisuus tuntui siltä, että matkaa voisi teoriassa jatkaa, mutta toista rajua väistöä teline tuskin kestäisi.

Hintaa ja laatua

Selvästi muita testattuja telineitä kalliimpi Thule läpäisi ensimmäisen väistökokeen vaivattomasti 28,3 kg:n kuormalla. Tarkastuksessa kävi ilmi ainoastaan, että kiinnitysruuvi oli hieman löystynyt.

– Autoilijan onkin syytä muistaa, että telineen kiinnitys on tarkastettava jokaisen äkkitilanteen jälkeen ja säännöllisesti muutenkin matkan aikana, Moottorin toimituspäällikkö Jussi Saarinen huomauttaa.

Thule selvitti ilman ongelmia myös seuraavat väistökokeet, jotka tehtiin samoilla kuormilla kuin millä EasyFit sekä Bilteman Kuljetusteline testattiin. Siinä missä muut telineet vaurioituivat käyttökelvottomiksi ensimmäisessä väistössä, Thule oli kaikkien kokeiden jälkeen yhä kunnossa.

Thulen pyöräteline on selvästi muita kalliimpi, mutta myös kestävä. Teline selviytyi testistä ilman ongelmia. Kuva: Moottori

– Testi osoitti, että halpojen telineiden rakenteet eivät kestä tällaista rasitusta. Telineen pettäminen voi aiheuttaa vaaratilanteita muille tienkäyttäjille ja vaurioittaa kuljetusautoa sekä polkupyöriä. Telineessä säästämisestä voi tulla kallis lasku, Saarinen toteaa.

– Mikään testatuista telineistä ei rikkonut lakeja ja määräyksiä. Moottorin testi kuitenkin osoitti, että nyt olisi syytä parantaa lainsäädäntöä. Pyöräilyn suosion kasvaessa teillä liikkuu yhä enemmän polkupyöriä kuljettavia autoja. Lisäksi sähköpyörien suosio nostaa näiden kuljetusten painoa, joten telineiden laadulla on entistä suurempi merkitys. Kuluttajan avuksi tarvitaan ennakkotarkastuksia ja vaatimukset, mitkä telineen on täytettävä tullakseen hyväksytyksi markkinoille. Kuluttaja ei saa joutua tilanteeseen, missä polkupyörien kuljetusteline pettää rakenteellisten puutteiden vuoksi ja aiheuttaa vakavan onnettomuuden, Moottorin päätoimittaja Eila Parviainen sanoo.

Polkupyörien kuljetustelinetesti on luettavissa kokonaisuudessaan täältä. Mukana myös video testistä.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi